Ekipa N1 na terenu: kakšne so razmere v Brežicah (VIDEO)

Slovenija 05. Avg 202316:40 0 komentarjev

Ekipa N1 je bila v občini Brežice, kjer se reka Krka izliva v Savo. Kot je s terena poročal novinar N1 Miha Orešnik, se najbolj črne napovedi o naraščanju reke Save niso uresničile. Njena gladina se je ustalila. V Terme Čatež pa se po petkovi evakuaciji počasi vračajo turisti.

Dobršen del Slovenije se sooča s posledicami silovitih poplav, veliko pozornosti pa je danes usmerjene v jug oziroma vzhod Slovenije, v Občino Brežice, kjer se Krka izliva v Savo. Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da Sava poplavlja v večjem obsegu, vendar se je njen pretok v spodnjem toku ustalil. Krka poplavlja na območjih pogostih poplav in bo do današnje noči v srednjem in predvsem spodnjem toku še počasi naraščala.

Ekipa N1 je bila v občini Brežice, kjer so pričakovali občutno naraščanje reke Save. “Hidrologi so napovedovali celo rekorden pretok na izhodu Save iz Slovenije – celo do 3.900 kubičnih metrov na sekundo. K sreči se črnoglede napovedi niso uresničile,” je pojasnil novinar N1 Miha Orešnik. Vodostaj Save se je pri izhodu iz Slovenije, natančneje pri Jesenicah na Dolenjskem, ustalil na okoli 3.300 kubičnih metrov na sekundo.

V Brežicah se razmere počasi umirjajo, v kamp Terme Čatež pa se vračajo tudi turisti, ki so bili v pretek zvečer zaradi naraščajoče Save evakuirani. Nekateri so se umaknili sami. V termah so ocenili, da je bilo v kampu okoli 3.500 ljudi. “Tam sicer izčrpavajo vodo, saj podtalnica bruha iz tal in imajo s tem nekaj težav,” je povedal Orešnik.

Meteorno vodo so gasilci izčrpavali tudi iz kleti hiš, ki so v neposredni bližini Save. “To, kar nas veseli, je, da se črne napovedi niso uresničile. Reka Krka – sicer tipična kraška reka, s kraškim zaledjem – na območju Brežic v spodnjem toku pred izlivom v Savo še vedno narašča, gladina Save pa se je vendarle ustalila,” je dodal novinar N1. Kljub temu da v Brežicah še vedno rahlo dežuje, pa je glavnina padavin po napovedih meteorologov na tem območju že padla. “Na območju spodnje Save, torej Brežic in Krškega, kjer so se bali najhujšega, ni resnejših težav,” je dejal Orešnik. Gasilci so sicer povsod na terenu, tudi polnijo protipoplavne vreče.

Voda je odnesla tudi priljubljeno turistično lokacijo, lokal Tochka beach bar, ki ga ob reki Krki praktično ni več. “Kot pravijo domačini – ki so, glede na to, da živijo tik ob reki Krki, navajeni poplav – tako visoko tu voda še ni bila. Po besedah prebivalcev je turistična sezona za to priljubljeno lokacijo, žal izgubljena,” je še dejal novinar N1 Miha Orešnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!