Razmere v Brežicah se umirjajo, ekipam uspelo sanirati vse kritične točke

Slovenija 05. Avg 202306:33 > 23:08 0 komentarjev

Dobršen del Slovenije se sooča s posledicami silovitih poplav, veliko pozornosti pa je usmerjene v jug oziroma vzhod Slovenije, v Občino Brežice, kjer se Krka izliva v Savo. Tam so meteorne vode ogrožale tudi Terme Čatež. Zvečer so se razmere stabilizirale, saj so se pretoki rek začeli zmanjševati, upadati pa so začele tudi vode na poplavljenih predelih.

V Posavju so v soboto podrobno spremljali vodostaj Save in Krke, že od petka so se pripravljali na morebitne poplave. Nameščali so protipoplavne vreče in črpalke. Kot so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje, Sava poplavlja v večjem obsegu, vendar se je njen pretok v spodnjem toku ustalil in začel tudi počasi upadati. Krka poplavlja na območjih pogostih poplav in naj bi se v prihodnjih urah ustalila.

V Občini Brežice največ težav beležijo na območju Krške vasi, Čateža in Loč, je za N1 povedala poveljnica Civilne zaščite Brežice Zdenka Močnik. V intervencijah sodelujejo brežiški gasilci, ki pa so se jim zvečer pridružili kolegi iz Občine Sevnica in Krškega. Po njenih besedah je aktivirana tudi regijska enota za prečrpavanje vode z muljno črpalko, ki je trenutno v Termah Čadež, kjer objekte ogrožajo meteorne vode.

Zvečer se je stanje stabiliziralo, saj so se pretoki rek začeli zmanjševati, upadati pa so začele tudi vode na poplavljenih predelih. Še vedno pa se dviguje nivo podtalnice, ki zaliva kletne prostore objektov.

Evakuacija iz kampa v Termah Čatež

Zdenka Močnik je komentirala tudi evakuacijo iz kampa v Termah Čadež, ki je potekala v poznih petkovih urah in je naletela na kar nekaj kritik. “Bili so zapleti, težave, povezani z oceno višine vodostajev. Napovedan je bil pretok Save 3.900 kubičnih metrov na sekundo, ki ga še ni bilo na teh območjih,” je povedala. Projekt evakuacije, ki ga je vodil občinski štab civilne zaščite, je ocenila za zahtevnega. Koliko ljudi so točno evakuirali – zasilno nastanitev so uredili v brežiški športni dvorani – ni znano, a so v Termah Čadež ocenili, da je bilo v kampu okoli 3.500 ljudi. Nekateri pa so se, tako Močnik, umaknili sami.

Dežurstvo v Športni dvorani Brežice je v soboto prevzelo Območno združenje Rdečega križa Brežice. Tam je bilo zvečer nameščenih še 92 oseb, ki so bile v noči iz petka na soboto evakuirane iz naselja Term Čatež. Velik del evakuiranih se je sicer v jutranjih urah že vrnil na lokacijo Term Čatež oziroma domov.

Težave je začela predvsem v Krški vasi povzročati narasla Krka, ki so jo sicer nasipi zadržali, a je izpod teh udarila podtalnica. Stanje bo v Krški vasi kritično še ves dan, je povedal brežiški župan Ivan Molan. Je pa enotam Gasilske zveze Brežice ter občinskim prostovoljnim gasilskim društvom do sobote zvečer uspelo sanirati vse kritične pozicije do stabilnega stanja in zagotoviti dežurne ekipe na vseh aktivnih lokacijah na območju občine (naselja Loče, Krška vas, Mostec, Rigonce, Čatež), so sporočili z občine.

V Kostanjevici na Krki se bodo po svojih močeh potrudili, da bi kar se da zamejili poplavljanje Krke – reko, ki narašča, tudi sicer pozorno spremljajo in nasploh delujejo preventivno. Krka sicer zadnje ure narašča po približno 16 centimetrov na uro. Kot je kostanjeviški župan Robert Zagorc ocenil za STA, reka narašča prehitro, kar vzbuja tudi določeno bojazen.

Brežice Brežice
Brežice (Foto: Goran Rovan/BOBO)
Brežice Brežice
Brežice (Foto: Goran Rovan/BOBO)
Brežice Brežice
Posledice poplav v Brežicah (Foto: Goran Rovan/BOBO)
Brežice Brežice
Brežice (Foto: Goran Rovan/BOBO)

V štabu civilne zaščite v Novem mestu pa so nam dopoldne povedali, da razmere še niso alarmantne, da pa spremljajo stanje, pri čemer je njihova pozornost še posebej usmerjena v Občini Šentjernej in Občini Škocjan.

Ponoči se je ustalila pred tem naraščajoča Kolpa. Po podatkih poveljnika črnomaljske civilne zaščite Jožeta Weisa se gladina Kolpe že niža. Kakšnih zapletov njeno naraščanje ni povzročilo. Glede na dolvodno količino vode pa težav s Kolpo ni bilo niti v njenem zgornjem toku.

Nekatere hidroelektrarne še ne obratujejo

Vse v petek začasno zaustavljene hidroelektrarne na spodnji Savi v soboto še niso obratovale. Predvidoma jih bodo vnovič pognali po vikendu oziroma ko se bo rečni pretok vrnil na približno 1.000 kubičnih metrov na sekundo, je direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič povedal za STA. Savi so prek njenih pregrad omogočili naraven preliv, ob vodnem višku pa je svojo vlogo in izgradnjo upravičil ob gradnji akumulacije hidroelektrarne Brežice zgrajeni visokovodni razbremenilnik na Vrbini, je opozoril.

Brežice
Brežice (Foto: Goran Rovan/BOBO)

S petkovim odprtjem njegovih zapornic so namreč “ujeli pravi trenutek” in znižali konico Savinega vodnega vala in jo “poslali v retenzijo” oziroma na za to predvideno razlivno površino brežiško-krškega polja. S tem so krepko znižali vodni val in Savin pretok dolvodno ob brežiške hidroelektrarne. Ta vodni zadrževalnik so sicer uporabili prvič, zadeva pa se je “odlično obnesla”, je ocenil Barbič.

Na območju so do 7. ure zjutraj ostale aktivirane dežurne gasilske ekipe in posamezniki štaba CZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!