Eko sklad objavil nove nepovratne finančne spodbude za sončne elektrarne

Slovenija 03. Jan 202315:23 1 komentar
Solarne celice, sončna energija
Žiga Živulović jr./BOBO

V začetku novega leta je Eko sklad objavil dva nova poziva - za nepovratne finančne spodbude za vgradnjo sončnih elektrarn za samooskrbo in za skupne naložbe v ogrevanja v stavbah s tremi in več deli. Skupna vrednost razpisov je 11 milijonov evrov.

Poziv Nepovratne finančne spodbude/pomoči za naprave za samooskrbo z električno energijo in za naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije predvideva za 10 milijonov evrov nepovratnih sredstev za izvedene naložbe vgradnje naprav za individualno in skupnostno samooskrbo gospodinjskih odjemalcev ali malih poslovnih odjemalcev, ki električno energijo proizvajajo z izrabo sončne energije.

Spodbude bodo tako prvič dodeljene tudi za naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, so danes pojasnili na Eko skladu.

500 evrov spodbude za kilovat (kW) inštalirane nazivne električne moči

Višina nepovratne finančne spodbude bo znašala 500 evrov za kilovat (kW) inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, ter 50 evrov za kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, in sicer za največ 80 odstotkov vsote priključnih moči odjemnih mest.

Ta poziv v primerjavi s predhodnim, ki je bil predčasno zaključen marca lani, prinaša še nekaj sprememb. Kot naprava za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, za katero se po novem določa višjo spodbudo, bo štela le tista, ki bo imela prigrajen baterijski hranilnik s kapaciteto shranjevanja v kilovatnih urah najmanj 0,7 ure obratovanja naprave za samooskrbo z električno energijo pri nazivni električni moči (v kW).

Poleg tega bo z namenom hitrejše obdelave vlog spodbuda dodeljena za naložbe, izvedene od vključno 1. marca dalje. Naprave morajo ob oddaji vloge že obratovati.

Nov javni poziv Nepovratne finančne spodbude za skupne naložbe ogrevanja starejših stavb s tremi ali več posamezni deli medtem prinaša za milijon evrov nepovratnih spodbud za naložbe v prenovo ogrevanja v stavbah s tremi ali več posameznimi deli (ne zgolj večstanovanjske stavbe).

Upravičeni fizične kot pravne osebe

Spodbude bodo znašale 20 odstotkov upravičenih stroškov naložbe in bodo dodeljene za vgradnjo skupnega solarnega ogrevalnega sistema, kotla na lesno biomaso, ogrevalne toplotne črpalke, za zamenjavo toplotne postaje ali vgradnjo nove toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja.

Po tem javnem pozivu so upravičene osebe tako fizične kot pravne osebe, ki so etažni lastniki v stavbah s tremi ali več posameznimi deli.

Javni poziv Nepovratne finančne spodbude pravnim osebam za električna vozila pa je Eko sklad spremenil tako, da so med upravičene osebe vključene tudi pravne osebe, ki niso zavezanci za davek na dodano vrednost (DDV) in tako nimajo pravice do odbitka DDV.

Ta poziv, ki je bil objavljen junija, je sicer namenjen pravnim osebam za naložbe v nakup novih ali predelavo okolju prijaznejših vozil za cestni promet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje