Ekskluzivno: Afganistanski tolmač z družino na varnem, prihajajo v Slovenijo

Slovenija 18. Avg 202117:19 > 17:31 0 komentarjev
Kabul
ASVAKA NEWS via REUTERS

Šestčlanski družini tolmača, ki je v Afganistanu pomagal Slovenski vojski, se je v zadnjih urah uspelo prebiti do varnega dela kabulskega letališča. Čakajo na letalo iz Afganistana, potem prihajajo v Slovenijo.

Po informacijah N1 se je prvi od dveh tolmačev, ki so v Afganistanu pomagali Slovenski vojski, z družino po šestih dneh uspel prebiti na kabulsko letališče. Za družino, ki skupaj šteje šest članov, je težka in naporna pot.

Iz Herata do Kabula so potrebovala kar štiri dni, potem pa še dva dni, da so se v Kabulu prebili na varni del letališča, ki ga varujejo ameriški in turški vojaki, in kjer družina zdaj čaka prvo razpoložljivo letalo iz Afganistana.

Ministrstvo za obrambo je po informacijah N1 v nenehnem stiku z zavezniki, da bi tolmaču in njegovi družini čim prej našli proste sedeže na letalu, ki bi jih odpeljalo iz Kabula. Šestčlansko afganistansko družino bo sprejela Slovenija, država jih bo nastanila v azilnem domu in jim dala status mednarodne zaščite.

Še vedno pa ni na varnem družina drugega tolmača, ki je prav tako pomagal Slovenski vojski. Družina šteje osem članov, vendar se po informacijah N1 do tega trenutka še ni uspela prebiti do kabulskega letališča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!