Ekskluzivno: Golob in Janša o preiskavah na Nova24TV

Slovenija 29. Maj 202419:08 17 komentarjev

V sredo popoldan sta se pred letošnjimi evropskimi volitvami na N1 soočila premier Robert Golob in predsednik SDS Janez Janša. Njuno soočenje, v katerem sta ves čas zelo dinamično izmenjevala mnenja, bomo na N1 v celoti objavili v petek. Zaradi aktualnosti pa že zdaj objavljamo prvi del njunega soočenja, v katerem sta komentirala hišne preiskave, ki so zaradi suma gospodarskega kriminala potekale tudi na sedežu Telekoma Slovenije in Nova24TV. Za Janšo so "škandal brez primere" in "zatiranje medija, ki je kritičen do vlade in naklonjen opoziciji", Golob pa je povedal, da preiskave niso povezane z medijsko svobodo, pač pa z načinom financiranja. "Milijoni iz državnega podjetja so šli na točno en strankarski medij," je dejal.

Več kot 90 kriminalistov Policijske uprave Ljubljana in Nacionalnega preiskovalnega urada je v sredo na podlagi odredbe sodišča izvajalo več kot 20 hišnih in osebnih preiskav zaradi utemeljenih sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Zgodaj zjutraj so kriminalisti med drugim vkorakali na sedež državnega Telekoma Slovenije in Nova24TV, ki so jo ustanovili vidni člani stranke SDS.

Preiskujejo posle Telekoma z Nova24TV iz časa zadnje vlade Janeza Janše, ko naj bi Telekom, prek posrednika – Inštituta za avtorsko pravico, ki ga je ustanovil nekdanji direktor združenja Sazas Blaž Rant – izdajatelju Nova24TV plačal nesorazmerno nadomestilo za distribucijo programov glede na gledanost te televizije.

Na policiji so pojasnili, da so osumljenci, ki so imeli različne vloge v oškodovani gospodarski družbi z območja Ljubljane (Telekom; op. a), in zastopnik pravne osebe, ki je pridobila protipravno premoženjsko korist (Rant; op. a.), med letoma 2020 in 2021 izvršili kaznivo dejanje tako, da so sklenili škodljivo pogodbo v vrednosti več kot 6 milijonov evrov, skupna protipravna premoženjska korist pa znaša več kot 3 milijone evrov.

Golob in Janša v soočenju na N1 tudi o preiskavah

V sredo popoldan sta se pred letošnjimi volitvami v Evropski parlament na N1 soočila predsednik vlade Robert Golob in predsednik SDS Janez Janša.

Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše, v katerem sta ves čas dinamično izmenjevala mnenja o najbolj ključnih vprašanjih aktualnega trenutka, bomo na N1 v celoti objavili v petek. Zaradi aktualnosti pa že zdaj objavljamo prvi del njunega soočenja na N1, v katerem sta komentirala hišne preiskave, ki so potekale tudi Telekomu Slovenije na Nova24TV. 

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Robert Golob in Janez Janša med soočenjem na N1 (Foto: Aljaž Uršej).

Janez Janša je preiskave označil za “škandal brez primere”. In nadaljeval, da je v tej preiskavi “polno takšnih stvari, ki pri komurkoli, ki neobremenjeno gleda na to situacijo, vzbuja sum, da gre tukaj za politično zlorabo policije, deloma pa tudi preiskovalnega sodstva, in to deset dni pred volitvami v Evropski parlament”.

Povedal je, da so voditelju Nova24TV Borisu Tomašiču pobrali elektronske naprave, čeprav po odredbi, ki jo je Janša prebral, Tomašič ni med osumljenimi.

Zakaj tam preiskava in zakaj zaseg njegovih elektronskih naprav? Predstavljajte si, da deset dni pred naslednjimi volitvami pride policija in pobere telefon vaše urednice, ali pa urednice POP TV, ne da bi bili osumljenki. To bi v vsaki normalni državi povzročilo ne le sume, ampak tudi zgražanje,” je dejal Janša.

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Janez Janša med soočenjem z Robertom Golobom na N1 (Foto: Aljaž Uršej)

Golob: Iz državnega podjetja so šli milijoni na točno en strankarski medij

Robert Golob je ob tem povedal, da spoštuje neodvisno delo preiskovalnih organov in verjame, da se je policija preiskav lotila “v skladu z zakonodajo in na podlagi dejansko ugotovljenih sumov”. Poudaril je, da se v Sloveniji in Evropi danes srečujemo z resnimi izzivi na področju neodvisnosti medijev, še posebej takrat, ko je njihovo lastništvo v “nenavadnih rokah”.

“Ne čudi me in se mi ne zdi nenavadno, da so nekateri mediji, sploh če jih ustanovijo politične stranke, dejansko namenjeni samo eni stvari – in to ni neodvisno obveščanje javnosti, ampak propagiranje lastnih idej. Toda to je medijska svoboda,” je še dejal Golob.

Janša mu je očital, da so preiskave na Nova24TV “poskus zastraševanja in utišanja medija, ki ni po volji vladi”, Golob mu je odvrnil, da niso povezane z medijsko svobodo, pač pa z načinom financiranja. “Milijoni iz državnega podjetja so šli na točno en strankarski medij. Ko bo to jasno, bo zgodba verjetno drugačna tudi v javnosti,” je še dejal Golob.

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Robert Golob med soočenjem z Janezom Janšo na N1 (Foto: Aljaž Uršej)

Janša je ugovarjal, da Nova24TV ni strankarski medij, da je registriran in da ga stranka ne upravlja neposredno. “Člani naše stranke smo takrat, ko se je medij ustanavljal, dali neki začetni kapital. Jaz imam tam morda promile ali dva,” je dejal Janša in vztrajal: “Je pa to medij, ki je kritičen do te vlade in ki je naklonjen sedanji opoziciji. In to vas moti.”

Vztrajal je tudi Golob in dejal: “Ne gre za svobodo medijev. Čas bo pokazal. Verjamem v pravno državo. In želel bi si, ko bi moj sogovornik prav tako izkazoval vero v pravno državo, a se bojim, da tega ne bomo dočakali.”

Janša: Ne nas farbat, temu nihče ne verjame

Golob se je odzval tudi na Janšev očitek, da preiskave vzbujajo sum politične zlorabe državnih organov, in dejal, da se je to dogajalo v času Janševega mandata, ko so z zlorabo državnega organa (urada za preprečevanje pranja denarja) brskali po bančnih računih, med katerimi so bili tudi bančni računi novinarjev in medijskih lastnikov.

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Robert Golob in Janez Janša med soočenjem na N1 (Foto: Aljaž Uršej)

Janša pa je povedal, da bi bilo mogoče Golobovi interpretaciji preiskav celo verjeti, če ne bi bilo prej njegovega pozivanja, “da je treba policijo očistiti janšistov, če ne bi bilo zamenjave ministrice, ki se je temu uprla, in direktorja policije, ki se je temu uklonil. Pa če ne bi bilo na čelu NPU gospoda Darka Muženiča, ki je bil eden glavnih akterjev pri pranju iranskega denarja v NLB, in če bi res lahko verjeli, da imamo neodvisne organe. Pod odredbo o preiskavi na Nova24TV je podpisana preiskovalna sodnica Mojca Kocijančič, bivša žena nekdanjega ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Zato, gospod Golob, ne nas farbat, ker temu dejansko nihče ne verjame,” je rekel Janša.

Golob pa je ponovil, da ves čas govorimo o o sumu zlorabe nezakonitega pridobivanja finančnih sredstev.


BONUS VIDEO: Boštjan Dermol iskreno o bolezni, smrti in ljubezni

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje