Elektro Ljubljana kot prvi v Sloveniji priključil posebno sončno elektrarno

Gospodarstvo 15. Dec 202213:51 0 komentarjev
Elektro Ljubljana: Aleksander Zupančič
Žiga Živulović jr./Bobo

Elektro Ljubljana je priključil prvo sončno elektrarno, ki ima dinamično prilagojeno moč glede na trenutne razmere v omrežju. Kot so danes sporočili iz družbe, gre za prvo takšno sončno elektrarno v Sloveniji. Drugačen način krmiljenja, ki ga prinaša, bo omogočil priklop večjega števila sončnih elektrarn.

Elektrarna bo po pojasnilih Elektra Ljubljana svojo moč prilagajala glede na trenutno stanje omrežja in kritične točke v njem.

“Zdaj vzpostavljamo sistem, ki bo spremljal kritične točke v omrežju glede na napetostne razmere. Napetost namreč merimo v kritični točki omrežja, ki je na drugi lokaciji, kot je postavljena sončna elektrarna. Meritve se pošljejo v distribucijski center vodenja, kjer jih preračunamo in potem pošljemo signale na sončno elektrarno, da zmanjša proizvodnjo, ko se pojavi težava,” je dinamično prilagoditev moči pojasnil predsednik uprave družbe Aleksander Zupančič.

Z uvedbo takšnega načina krmiljenja elektrarn predvidevajo, da se bo število zavrnjenih vlog zmanjšalo za polovico. “Večino vlog za priklop sončnih elektrarn in drugih obnovljivih virov na omrežje namreč zavrnemo zaradi težav z napetostjo in ne toliko zaradi preobremenitev,” je pojasnil Zupančič.

Poudaril je, da bodo lahko tako priklopili več elektrarn in na letni ravni povečali proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. “Veseli smo, da bo imelo lahko še več ljudi svoje elektrarne,” je dodal.

Nova sončna elektrarna naj bi začela delovati z novim letom. Z desetimi kilovati največje moči se po navedbah Elektra Ljubljana uvršča med povprečne samooskrbne elektrarne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!