Energetski dodatek: kdo ga dobi danes, kdo v četrtek?

Slovenija 12. Apr 202207:38 > 09:33 0 komentarjev
podražitve energentov
Foto: Aljaž Uršej/N1

Danes in v četrtek bo približno 700 tisoč upravičencev prejelo po 150 ali 200 evrov energetskega dodatka, ki ga je vlada napovedala v okviru paketa ukrepov za blaženje visokih cen energentov konec januarja.

Energetski solidarnostni dodatek znaša 150 evrov. Posamezniki, ki so bili lani upravičeni do dodatka za veliko družino za štiri ali več otrok, pa bodo dobili še dodatnih 50 evrov (torej 200 evrov).

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) bo danes nakazal nadomestilo upokojencem in invalidom, katerih pokojnina oziroma nadomestilo za december lani ni presegalo tisoč evrov. Pri tem so posebej opozorili, da vsi, ki so upravičenci za te prejemke postali po 1. januarju letos, do dodatka niso upravičeni, ga bodo pa (v sorazmernem deležu) dobili prejemniki delnih (torej tisti, ki so na primer upokojeni za polovični čas) ter družinskih ali vdovskih pokojnin.

Prejemniki socialnih pomoči, otroškega dodatka, varnostnega dodatka bodo vavčerje prejeli ta četrtek, 14. aprila.

Nujno za ogrevanje?

Ker gremo proti koncu ogrevalne sezone, je na mestu vprašanje, ali je nujno, da prejemnik dodatka tega porabi za energente. Kot smo pisali v članku Energetski solidarnostni dodatek: ali ga moram nujno porabiti za nakup energije?, so nam na Zpizu pojasnili, da nihče ne bo preverjal, za kaj ste porabili denar, kar pomeni, da ga lahko porabite, kakor želite.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!