Evakuacija v Mariboru: ključne informacije za prebivalce

Slovenija 16. Jan 202207:10 > 07:22 0 komentarjev
bomba
Mestna občina Maribor

V Mariboru bo danes od 12. ure do preklica opozorilne sirene za nevarnost potekala deaktivacija letalske bombe iz druge svetovne vojne. Prebivalci, ki živijo v 300-metrskem pasu, bodo morali domove zapustiti najpozneje do 10.30, prebivalci v 600-metrskem pasu bodo lahko med intervencijo doma, a domov do preklica nevarnosti ne bodo smeli zapustiti.

V sredo so na gradbišču v mariborski četrti Tezno našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne, težko 250 kilogramov. Onesposabljanje bombe bo potekalo danes na Prevorškovi ulici 8. Predvidoma ob 12. uri bo zatulila sirena z znakom za splošno nevarnost, po končanem postopku deaktiviranja bombe pa sirena za preklic nevarnosti.

Ključne informacije za prebivalce, ki živijo v oddaljenosti 300 metrov

PRED EVAKUACIJO: Izključite gospodinjske aparate in naprave, zaprite vsa okna in vrata, ugasnite luči in zaklenite prostore. Motorna in druga vozila umaknite v garažo ali na drugo ustrezno mesto. Poskrbite za domače živali, jih odpeljite na varno ali jih zaklenite z dovolj vode in hrane.

ZADNJI ČAS ZA EVAKUACIJO: 10.30.

S SABO IMEJTE: Osebne dokumente, denar, morebitna zdravila in njune medicinske pripomočke ter druge nujne življenjske potrebščine.

EVAKUACIJSKI CENTER: Avla Osnovne šole Martina Konšaka na Prekmurski ulici 67.

OBČANI V KARANTENI: Namestili jih bodo v posamično učilnico.

OBČANI S POZITIVNIM PCR-TESTOM: Namestili jih bodo skupaj v eno učilnico.

POGOJ PCT: Izpolnjevanje pogoja ob prihodu na evakuacijsko točko ne bo obvezno, bo pa obvezno upoštevanje preventivnih ukrepov nošenje zaščitnih mask, razkuževanje, varnostna razdalja …

PROSTA PARKIRIŠČA ZA VOZILA: Ob križišču Zagrebške ceste in Poljske ulice (zahodna stran športnega igrišča Kovinar).

GIBALNO OVIRANI: Slabo pokretnim ali nepokretnim bo na voljo prevoz z reševalnim vozilom.

V tleh Maribora je še okoli 200 neeksplodiranih bomb, na območju Slovenije pa več tisoč, o čemer pisemo TUKAJ.

Ključne informacije za prebivalce, ki živijo v oddaljenosti 600 metrov

MED EVAKUACIJO: Gibanje na območju bo omejeno. To pomeni, da ste lahko med intervencijo v svojih domovih, vendar jih do preklica nevarnosti ne smete zapustiti.

Med evakuacijo bo veljala popolna zapora cest v radiju 600 metrov od najdbe neeksplodiranega ubojnega sredstva. Ceste bodo zaprte od 11. ure do predvidoma 18. ure oziroma do konca intervencije. Pri avtopralnici Ploj bo za primere nujne pomoči tudi terensko reševalno vozilo z ekipo zdravstvenega osebja.

Evakuacija
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!