Po neurjih na Celjskem odstranjujejo škodo, v Šentjur v sredo tudi vojska

Slovenija 25. Jul 202308:48 > 19:06 0 komentarjev
Posledice neurja v Celju.
Posledice neurja v Celju. (Foto: V Celu dogaja/FACEBOOK)

Sinočnje neurje je veliko težav povzročalo tudi na Celjskem. Najhuje je bilo v občinah Slovenske Konjice in Rogatec, medtem ko bo v Šentjurju pri odstranjevanju posledic neurij pomagala tudi Slovenska vojska.

Nočno neurje je znova povzročilo več težav na Celjskem. Najhuje je bilo v občinah Slovenske Konjice in Rogatec. Kot je povedal konjiški župan Darko Ratajc, je veter na Osnovni šoli v Ločah razkril streho. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je orkanski veter razkril tudi več stanovanjskih in drugih objektov.

Podrtih je tudi nekaj dreves, nekatere prometne povezave so prekinjene, težave so tudi zaradi poškodovanih električnih vodnikov. Aktivirani so bili gasilci Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Slovenske Konjice, Loče, Zbelovo, Žiče, Tepanje, Draža vas in Prostovoljne gasilske enote Celje, ki na terenu odpravljajo posledice neurja, prekrivajo razkrite strehe in z odstranjevanjem podrtih dreves vzpostavljajo prometne povezave, dežurni Elektro podjetja Celje pa vzpostavljajo električne vode.

Nekaj po 1. uri je v Spodnjih Grušovjah v konjiški občini strela udarila v gospodarsko poslopje in zanetila požar. Posredovali so gasilci PGD Tepanje, Slovenske Konjice, Loče, Draža vas in Žiče, ki so požar omejili in pogasili. Ogenj je objekt v celoti uničil.

Zaradi izpada električne energije na širšem konjiškem območju na geodetski pisarni v Slovenskih Konjicah trenutno ne delujejo telefonske linije, prav tako tudi niso dosegljivi po elektronski pošti, so sporočili iz Geodetske uprave Republike Slovenije.

tina novak rogaška slatina
Neurje v Rogaški Slatini (Foto: Tina Novak/FACEBOOK)

Hudo je bilo tudi v občini Rogatec, ki jo je zajelo močno neurje z vetrom in nalivom, vendar kot je povedal župan Martin Mikolič, na objektih ni nastala večja gmotna škoda. Orkanski veter je razkril en stanovanjski in en kmetijski objekt, podrl drevesa čez ceste in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. Gasilci so po županovih besedah posredovali v 11 primerih, kjer so odstranjevali podrta drevesa s cestišč.

V Trških Gorcah se je na cesto sprožil plaz. Aktivirani so bili gasilci PGD Rogatec, ki odpravljajo posledice neurja, prekrivajo razkriti strehi in odstranjujejo drevesa za vzpostavitev prometnih povezav, dežurni Elektro podjetja Celje pa vzpostavljajo električne vode.

Podrto drevje ogrožalo hiše, blokiralo promet

V sosednji Občini Rogaška Slatina so se tudi soočili z močnim neurjem, vetrom, nalivom in točo. Orkanski veter je razkril več stanovanjskih in drugih objektov. Prav tako je veliko težav povzročilo večje število podrtih dreves, ki so ogrožale hiše in preprečevale prevoznost cest.

Kot so povedali na slatinski občini, so gasilska društva danes posredovala na več kot 35 različnih lokacijah, kjer pomagajo krajanom s prekrivanjem streh. Večja količina dreves je podrtih tudi v okolici hotela Aleksander, ki spada v zaščiteno območje Zdravilišča Rogaška Slatina, zaradi česar je dostop do tega objekta otežen.

Čez noč je bilo na terenu več kot 50 gasilcev. Trenutno posredujejo še gasilci Prostovoljnih gasilskih društev Steklarna Rogaška in Rogaška Slatina. Zaradi toče je nastala tudi velika škoda na kmetijski površinah, prav tako je uničenih veliko lokalnih cest.

“Glede na stanje na terenu in napovedi do nadaljnjega odsvetujemo uporabo sprehajalnih poti,” so še navedli na slatinski občini.

neurje
PGD Žiče/FACEBOOK

Orkanski veter razkrival strehe, uničil električne vodnike

Tudi območje občine Šentjur je zajelo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je razkril večje število stanovanjskih in drugih objektov, podrl drevesa prek cest in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike.

Najhujše je bilo v okolici Ponikve. Aktivirani so bili gasilci PGD Ponikva, Dramlje, Dolga Gora, Lokarje, Kalobje, Planina, Slivnica in Šentjur, ki odpravljajo posledice neurja, na terenu so tudi dežurne ekipe Elektra Celje.

Orkanski veter je v šmarski občini razkril dva stanovanjska objekta, podrl drevesa prek cest in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. Aktivirani so bili gasilci PGD Šmarje pri Jelšah Sladka Gora in Šentvid, ki odpravljajo posledice neurja.

V sredo v Šentjur tudi vojska

V Šentjurju se je s tamkajšnjim županom Markom Diacijem, predstavniki civilne zaščite in gasilci srečal tudi obrambni minister Marjan Šarec. Napovedal je, da bo Slovenska vojska v sredo priskočila na pomoč občini. Vojaki bodo na pomoč v Šentjur prišli iz Vojnika, ki mu neurje prejšnji teden prav tako ni prizaneslo, je v izjavi za medije dejal minister Šarec. Ponovil je, da bo država občinam, ki so bile prizadete v neurjih, povrnila intervencijske stroške, prejele bodo tudi do 20 odstotkov sredstev za nujno sanacijo.

Župan Diaci je dejal, da je Občino Šentjur zajelo močno neurje z vetrom, nalivom in točo, podrtih pa je več kot 200 dreves. Meni tudi, da so na delu podnebne spremembe in da se bo treba nanje tudi navaditi. V občini je odkritih okoli 30 streh, kritje samo ene strehe pa stane 30.000 evrov, je dodal. Škodo po neurju tako ocenjuje na več milijonov evrov. Po besedah Diacija je neurje največ škode povzročilo v krajevni skupnosti Ponikva, in sicer v naseljih Ostrožno, Slatina, Zagaj in sam center Ponikve.

Težave tudi v železniškem prometu

Tudi območje občine Zreče je zajelo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je na treh lokacijah podrl drevesa prek cest in prekinil prometne povezave. Posredovali so gasilci PGD Zreče in PGD Stranice, ki so drevesa odstranili in ponovno vzpostavili prometne povezave.

Na območju celjske občine je divjalo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je v Gorici pri Šmartnem in v Ločah podrl drevesa prek cest in prekinil prometno povezavo. Posredovali so celjski prostovoljni gasilci, ki so drevesa odstranili in ponovno vzpostavili prometne povezave.

Zaradi odstranjevanja posledic neurja bodo vlaki, ki vozijo med Celjem in Poljčanami ter med Jesenicami in Novo Gorico, vozili z daljšimi zamudami, so sporočili s Slovenskih železnic. Neurja, ki so v ponedeljek popoldne in v noči na torek zajela večji del države, so namreč težave povzročila tudi v železniškem prometu.

Ob 6.30 je bilo na širšem distribucijskem omrežju Elektra Celje brez električne energije 1.547 odjemalcev, je zapisano na spletnih straneh Elektra Celje. Na Distribucijski enoti Celje je brez elektrike 1.173 odjemalcev, na velenjski enoti 205 odjemalcev in na slovenjgraški enoti 169 odjemalcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!