Evropi preti nevarnost: “Morda problem že imate, a zanj še ne veste”

Slovenija 27. Sep 202313:48 2 komentarja
fentanil, predoziranje, ZDA, Filadelfija, droge
X (zajem zaslona)

Evropska unija se mora pripraviti na hitro rast uporabe sintetične droge fentanil, opozarja komisarka za notranjo politiko. Kakšno je stanje pri nas?

Potem ko je ameriški državni sekretar Anthony Blinken posvaril Evropo, da bo lahko imela težave s sintetičnimi drogami, se je odzvala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Blinken: Problem, ki ga že imate ali ga boste še imeli

“Ko sem s sekretarjem Blinknom govorila o sintetičnih drogah, je dejal: ‘To je problem, ki ga imate, a ne veste, da ga imate, ali pa je problem, ki ga boste še imeli’,” je povedala Johansson v intervjuju za časnik Politico. Opozorila je, da se mora Evropska unija pripraviti na hitro naraščanje uporabe fentanila.

Kako nevaren je fentanil, kako posnetki odvisnikov na ameriških ulicah pretresajo družbena omrežja in o tem, da smo prve smrti zaradi droge zaznali tudi v Evropi, si preberite v našem članku Na ameriških ulicah še ena smrtonosna “zombi” droga, prve smrti tudi v Evropi.

Johansson je dejala, da fentanil in druge sintetične droge za EU trenutno ne predstavljajo glavne nevarnosti, vendar pa ima po njenih besedah Evropa laboratorijske kapacitete za njihovo proizvodnjo, kar bi lahko zelo hitro povzročilo krizo.

“Kapacitete za proizvodnjo fentanila v Evropski uniji obstajajo. To seveda pomeni, da bi se proizvodnja lahko začela v trenutku, ko bi se nekdo odločil, da jo začne, in spoznal, da obstaja povpraševanje,” je povedala.

V EU so leta 2021 zaprli 434 nezakonitih laboratorijev za proizvodnjo sintetičnih drog, piše v letošnjem Evropskem poročilu o drogah. Sicer je v Evropi najbolj razširjena droga kanabis, najhitreje pa narašča uživanje kokaina.

“Biti moramo previdni in pripravljeni,” je opozorila Johansson. Povedala je, da EU že pripravlja večja pooblastila za Agencijo za droge (EMCDDA), prav tako pa ji bo zagotovila tudi enkrat več kadrov. Konec leta bodo sprejeli tudi evropski načrt o boju proti trgovini z mamili, ki jo je v svojem govoru o stanju v EU najavila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

 “Pri nas za zdaj dovolj heroina”

Ali je ameriško opozorilo Evropi morda pretirano, smo vprašali združenje DrogArt. Marko Verdenik iz združenja je povedal, da na podlagi podatkov, ki jih imajo s terena, tega ne more komentirati, ne more pa reči, da fentanil ni nenevaren. “Amerika se s fentanilom srečuje že deset let, vsaj pet let s smrtmi zaradi predoziranja,” je dejal. “Je pa res, da je družbeno vzdušje v Evropi drugačno kot v Ameriki, poleg tega pa je trg s sintetičnimi opiati, med katere spada fentanil, nepredvidljiv.”

Povedal je, da pri nas za zdaj porasta uporabe fentanila pri testiranjih, ki jih izvajajo na terenu, niso zaznali, je pa v Evropi fentanil močneje prisoten v baltskih državah. “Eden od morebitnih razlogov za to je, da je pri nas za zdaj dovolj heroina,” je dejal. “Dokler imajo uživalci na voljo dovolj heroina, po umetnih nadomestkih ne bodo tako hitro posegali,” je dejal Verdenik, “če pa bi ga začelo primanjkovati, bi se seveda to lahko zgodilo. Uživalci in odvisniki seveda ne bodo kar prenehali jemati drog.” Dodal je še, da na tržišču obstaja precej podobnih in še močnejših sintetičnih opiatov, kot je fentanil, ki pa jih uporabniki za zdaj naročajo na temnem internetu.

Kot pišejo na spletni strani DrogArta, so pred kratkim v Švici zaznali fentanil, ki se je na temnem internetu prodajal kot heroin. V belem prahu, deklariranem kot heroin, so namesto tega našli sintetični opioid fentanil in kofein. To je prvič, da so fentanil odkrili v vzorcu heroina v Švici, ker je bil naročen po darknetu, pa obstaja tveganje tudi za druge uporabnike, ki tam kupujejo heroin, so zapisali na spletni strani.

“Poleg tega lahko pri nas, v primerjavi z ZDA, uporabniki droge, ki jih pridobijo, testirajo,” je dejal Verdenik in dodal, da je ena glavnih težav predoziranja in smrti pri sintetičnih opiatih onesnaženost in dejstvo, da jih je težko dozirati. “Iz kilograma heroina pridobimo približno tisoč odmerkov, iz kilograma fentanila pa skoraj 100.000,” je dejal Verdenik. Predoziranje tako lahko povzročijo že zelo majhni odmerki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje