Evropska komisija Sloveniji ponovno izdala opomin

Slovenija 12. Nov 202116:19 0 komentarjev
Evropska komisija
REUTERS/Yves Herman

Evropska komisija bo proti Sloveniji začela postopek za ugotavljanje kršitev zaradi nepravilnega prenosa nekaterih elementov pravil EU o boju proti terorizmu. Slovenija se na uradni opomin komisije lahko odzove v dveh mesecih.

Evropska komisija se je danes odločila, da proti Sloveniji začne postopek za ugotavljanje kršitev zaradi nepravilnega prenosa nekaterih elementov pravil EU o boju proti terorizmu. Slovenija ima sedaj na voljo dva meseca, da se odzove na uradni opomin komisije.

Pravila vključujejo določbe za inkriminacijo in sankcioniranje s terorizmom povezanih kaznivih dejanj, kot so potovanje v tujino z namenom storitve terorističnega kaznivega dejanja, vrnitev na ozemlje EU ali potovanje znotraj EU za take dejavnosti, usposabljanje za terorizem in financiranje terorizma.

Postopek še proti petim državam

Pravila zajemajo tudi posebne določbe, ki žrtvam terorizma zagotavljajo dostop do zanesljivih informacij ter strokovnih in specialističnih služb za podporo, in sicer takoj po napadu in kolikor časa je to potrebno. So pomemben del agende EU za boj proti terorizmu, so navedli pri Evropski komisiji.

Ob Sloveniji je komisija postopek v tej zadevi sprožila še proti Madžarski, Latviji, Romuniji, Švedski in Slovaški.

Države članice so morale pravila v nacionalno zakonodajo prenesti do 8. septembra 2018. Države imajo zdaj na voljo dva meseca za odgovor na argumente komisije, sicer jim lahko ta pošlje obrazloženo mnenje. Evropska komisija je sicer danes objavila redni sveženj odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!