Kandidat Evropske levice za predsednika Evropske komisije je Walter Baier

Slovenija 24. Feb 202406:29 > 18:51 1 komentar
levica, evropska levica, asta vrečko
Foto: Borut Živulović/BOBO

Stranka Evropske levice, članica katere je tudi stranka Levica, je na današnjem predvolilnem dogodku v Ljubljani potrdila svoj volilni program in vodilnega kandidata stranke za položaj predsednika Evropske komisije. To je postal Walter Baier iz vrst avstrijskih komunistov. Predstavili so tudi svoje prioritete za prihodnji sklic Evropskega parlamenta, med katerimi so boj proti revščini, podnebnim spremembam, neofašizmu. Zavezali pa so se tudi h krepitvi demokracije v Evropi.

Kandidat Stranke Evropske levice za položaj predsednika Evropske komisije je Walter Baier iz vrst avstrijskih komunistov. Tako je odločila generalna skupščina stranke, na današnjem predvolilnem dogodku pa so odločali tudi o volilnem manifestu pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament.

“Mnogi trdijo, da je Evropa danes daleč od ljudi. Mi pa trdimo, da si morajo ljudje Evropo priboriti nazaj, in na tem bo temeljila naša volilna kampanja,” je na novinarski konferenci povedal Baier.

Na vprašanje o morebitni pridružitvi nedavno nastale nemške stranke Združenje Sahre Wagenknecht (BSW) stranki Evropske levice je poudaril, da identiteta te stranke še ni popolnoma oblikovana. “Nisem prepričan, ali se stranka opredeljuje kot leva. Če se, bo verjetno njen naravni dom Evropska levica,” je dodal.

Baier, ki je sicer tudi predsednik Evropske levice, je v zapisu o pripravah na volitve opozoril, da se prihodnjih evropskih volitev ne sme obravnavati kot drugorazrednih. “Nacionalne razlike bodo obstajale, vendar pa bo Stranka Evropske levice potrdila volilni program, tako da bo lahko volilno kampanjo vodila na skupnih temah, ki bodo temeljile na potrebah ljudi,” je dodal.

Stranka Evropske levice je danes potrdila tudi svoj volilni program, katerega prednostne naloge so med drugim boj za nižje življenjske stroške, boj proti podnebnim spremembam, boj proti neofašizmu, krepitev državljanskih pravic, krepitev miru in demokracije ter krepitev javnih storitev in socialnih pravic.

levica, evropska levica, asta vrečko
Foto: Borut Živulović/BOBO

Kot je pojasnila koordinatorica slovenske Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko, prednostne naloge temeljijo na enakosti, solidarnosti in zavezanosti zelenemu prehodu.

“Naše vrednote so pravičnost, solidarnost in tovarištvost. Upiramo se kapitalizmu, ki izkorišča tako ljudi kot naravo. Skupaj verjamemo, da lahko samo na temeljih trajnostnega razvoja, pravičnosti za vse, odpravi diskriminacije in uporu proti skrajni desnici, zgradimo enotno in solidarno Evropo,” je še dodala.

V slovenski Levici so že zaključili evidentiranje kandidatov za evropske volitve, ki bodo 9. junija, liste pa še niso predstavili. Za nosilko liste naj bi visoko kotirala poslanka Nataša Sukič.

Na zadnjih volitvah Levici ni uspel preboj v Evropski parlament, Evropska levica pa je bila s 37 poslanci najmanjša politična skupina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje