Razočaranje za Slovenijo: našo državo izbrisali s promocijskega letaka

Slovenija 22. Feb 202416:59 3 komentarji
Napaka na letaku v EU
Foto: Peter Žerjavič/ Delo

V Evropskem parlamentu se je pri pripravi promocijskega letaka zgodila napaka. Na zemljevidu Evropske unije so namreč z enako barvo kot Švico, Bosno in Hercegovino ter Srbijo označili tudi Slovenijo. Slovenski stalni predstavnik pri EU Iztok Jarc je pri kabinetu predsednice Evropskega parlamenta zahteval umik in popravo letaka, predlagal pa je tudi javno opravičilo.

Pred junijskimi volitvami so v Evropskem parlamentu začeli kampanjo, s katero želijo spodbuditi zavedanje o pomenu Evropske unije v lokalnem okolju. Tako so v parlamentu danes predstavili letake, s katerimi državljanom pojasnjujejo, kaj EU počne zanje.

Na letaku je tudi zemljevid evropske celine, na katerem so članice Unije obarvane s svetlejšim odtenkom modre. Med njimi pa ni Slovenije, je prvi poročal časnik Delo. Našo državo so namreč označili s temno modro barvo, ki so jo namenili nečlanicam Unije. V temno modro so med drugim obarvali Švico in države Zahodnega Balkana. Sporni letak je natisnila raziskovalna služba Evropskega parlamenta, ki za evropske parlamentarce pripravlja analize in raziskave.

V pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji so za N1 dejali, da je šlo za tehnični problem pri tiskanju gradiva, na napako pa so po predstavitvi opozorili slovenski dopisniki v Bruslju. “Evropski parlament se za napako iskreno opravičuje,” so še dejali v pisarni in dodali, da je do napake prišlo le v tiskani verziji letaka, ki da bo nemudoma popravljena.

Napaka na letaku v EU
Foto: Peter Žerjavič/Delo

Ob napaki se je oglasil slovenski stalni predstavnik pri EU Iztok Jarc. Kot poroča STA, je v dopisu vodji kabineta predsednice Evropskega parlamenta izrazil razočaranje, prosil, da se napaka popravi, napačno natisnjen material pa umakne. Poleg tega je Jarc predlagal tudi javno opravičilo.

Napaka in uvrstitev Slovenije med nečlanice Unije je zmotila tudi nekatere naše evropske poslance. “Povsem neprimerno in žaljivo,” je na družbenem omrežju X zapisal evroposlanec iz vrst SD Matjaž Nemec. Na raziskovalno službo je naslovil protestno noto, v kateri je napako označil za nesprejemljivo in neprofesionalno, zahteval pa umik plakata in popravek ter opravičilo. Kot je še dodal, je o napaki obvestil tudi predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola.

Nemcu so zvečer iz raziskovalne službe odgovorili, da se za napako opravičujejo in da se ta ne bi smela zgoditi. “Seveda nismo želeli namigovati, da Slovenija ni članica Evropske unije,” so še navedli v odgovoru, ki ga je Nemec delil na družbenem omrežju X. Ob tem so zagotovili, da so vse tiskane letake z napačnim zemljevidom umaknili, pred nadaljnjim deljenjem letakov pa bodo zemljevid popravili.

Poslanka Romana Tomc iz vrst SDS je v odzivu za N1 zapisala, da dokumenta sicer ni videla, da pa je taka napaka ne bi čudila. “Podobno je leta 2021 nastajala tudi ‘Poglobljena analiza o demokraciji, vladavini prava in temeljnih pravicah v Sloveniji’, ki je služila kot podlaga za napad na vlado Janeza Janše,” je še navedla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje