Fajon na Bližnji vzhod: srečala se bo tako z izraelskim kot palestinskim kolegom

Slovenija 23. Nov 202309:50 0 komentarjev
Studio Tanja Fajon
Foto: Denis Sadiković/N1

Zunanja ministrica Tanja Fajon se odpravlja na dvodnevni obisk na Bližnji vzhod, kjer se bo srečala z več predstavniki držav, vpletenih v konflikt.

Zunanja ministrica Tanja Fajon in portugalski kolega Joao Gomes Cravinho bosta v petek začela dvodnevni obisk na Bližnjem vzhodu, v okviru katerega se bosta mudila v Izraelu, na palestinskih ozemljih, v Jordaniji in Egiptu. Cilj obiska je iskanje poti za trajen mir v regiji, sogovorniki pa se bodo osredotočili tudi na vlogo Arabske lige ter na sodelovanje z EU pri prizadevanjih za mir in stabilnost, so še sporočili z MZEZ.

Ministra bosta v regijo odpotovala z namenom izmenjave mnenj in nadaljevanja posvetovanj, katerih cilj je prispevati k političnemu dialogu, nujnemu za reševanje trenutnih razmer in ponovno vzpostavitev diplomatske poti za trajen mir, ki bo temeljil na rešitvi dveh držav, so sporočili z MZEZ.

V petek se bosta na jugu Izraela sestala z izraelskim kolegom Elijem Koenom, vljudnostno pa se bosta srečala tudi s predsednikom Jicakom Hercogom. Isti dan naj bi prispela v Ramalo na Zahodnem bregu, kjer se bosta sestala s palestinskim kolegom Rijadom al Malikijem, sprejel pa ju bo tudi palestinski premier Mohamed Štejeh.

V soboto bosta nato Fajon in Cravinho s predstavniki Jordanije in Egipta kot ključnima regionalnima partnerjema razpravljala o trenutnih razmerah in možnostih za mir v regiji.

Obstreljevanje Gaze
Foto: PROFIMEDIA

Najprej se bosta v Amanu sestala z podpredsednikom jordanske vlade in zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem, popoldne pa se bosta v Egiptu pogovarjala s kolegom Samehom Šourkijem. Sprejel ju bo tudi predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi. Povrhu se bosta v Kairu sestala z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abulom Gejtom.

Slovenija neuradno med šestimi najbolj aktivnimi državami

Zunanji ministri EU so se na pogovoru po obisku visokega zunanjega predstavnika EU Josepa Borrella v regiji strinjali, da je treba nasloviti prihodnost palestinske države na osnovi dveh držav. “Največje zagotovilo za varnost Izraela je oblikovanje palestinske države, mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev,” je ob tem dejala ministrica Fajon.

Viri na slovenskem zunanjem ministrstvu ob tem opozarjajo, da je nujno pred tem okrepiti palestinsko oblast, v prehodnem obdobju pa bo verjetno treba najti začasno rešitev, morda pod okriljem ZN. Slovenije je sicer po navedbah virov na zunanjem ministrstvu v skupini šestih članic unije, ki so najbolj aktivne pri iskanju politične rešitve za izraelsko-palestinski spor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!