Fajon na zagovor pred poslanci v četrtek, Bobnar prihodnji ponedeljek

Slovenija 07. Nov 202219:10 0 komentarjev
Tanja Fajon, Tatjana Bobnar
PROFIMEDIA

Poslanci se bodo ta teden sestali na izredni seji, na kateri bodo med drugim obravnavali interpelaciji zunanje ministrice Tanje Fajon in notranje ministrice Tatjane Bobnar. Prva se bo zagovarjala v četrtek, v petek bodo poslanci nadaljevali sejo z obravnavo več zakonskih predlogov, v ponedeljek pa se bo v parlamentu zagovarjala še Bobnar.

Kot prva članica ministrske ekipe premierja Roberta Goloba se bo tako v državnem zboru zagovarjala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Poslanska skupina je namreč zoper Fajon septembra vložila interpelacijo, v kateri ji očitajo zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah in kršenje zakona o zunanjih zadevah, ker da se o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ni posvetovala s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Zagovor pred poslanci čaka tudi ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, ki ji v SDS med drugim očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj. Zmotilo jih je odstranjevanje ograje na meji, ravnanje policije ob nedavni aferi o domnevnih spolnih zlorabah ter dopis glede podpor za predsedniške kandidature. Bobnar se bo v parlamentu zagovarjala v ponedeljek.

Med obema interpelacija pa bo v petek na poslanskih klopeh še več zakonskih predlogov, je danes sklenil kolegij predsednice DZ. Poslance tako čaka obravnava predloga zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva. Vlada s predlogom interventnega zakona, ki ga je sprejela konec oktobra, predlaga predčasno redno uskladitev pokojnin za 4,5 odstotka že novembra, pomagati pa namerava tudi domovom za starejše, in sicer pri financiranju višjih stroškov hrane, elektrike in ogrevanja, z 12 milijoni evrov pa tudi pri financiranju kadra. Ob napovedih nekaterih domov o dvigu oskrbnin pa bo vlada po predlogu zakona dvig oskrbnin omejila na 4,5 odstotka.

Državni zbor bo v petek prav tako odločal o razpisu posvetovalnega referenduma o sprejemu novele zakona o dohodnini, ki bi prinesel višje olajšave za vzdrževane družinske člane. Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o lastnem zakonu so vložili poslanci NSi. S svojim predlogom novele zakona o dohodnini so namreč za nekaj dni prehiteli vlado, ki je 27. septembra skupaj s predlogi še nekaj davčnih zakonov v zakonodajni postopek vložila predlog novele zakona, s katerim želi v letu 2023 zaustaviti javnofinančni izpad prihodkov. Med drugim predlaga odpravo postopnega zviševanja splošne olajšave pri dohodnini v naslednjih letih.

Na izredni seji pa bodo poslanci obravnavali tudi predlog novele zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Kot pojasnjujejo na vladi, s predlogom novele zakona naslavljajo nepravilnosti, ki jih je ugotovil odbor strokovnjakov pri Svetu Evrope. Predlog sicer spreminja tudi izvajanje pregleda politično izpostavljenih oseb, tako da se poleg izvora sredstev preverja izvor premoženja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!