Fajon o omejitvi ruskih vizumov: Tvegana poteza, ki se lahko vrne kot bumerang

Slovenija 24. Avg 202216:28 13 komentarjev
Tanja Fajon
Žiga Živulović jr./Bobo

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je na povabilo avstrijskega kolega Alexandra Schallenberga danes udeležila Evropskega foruma Alpbach v Avstriji. Na panelni razpravi o geopolitičnem prebujenju EU je povedala, da ni naklonjena omejevanju turističnih vizumov za ruske državljane v okviru sankcij EU proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino.

“Nisem naklonjena omejevanju turističnih vizumov. Morebitne vizumske omejitve bi preprečile odhod iz države tudi ljudem, ki nasprotujejo Putinovi politiki in želijo zapustiti Rusijo. Menim, da bi bila ukinitev vizumov tvegana poteza, ki bi se lahko vrnila kot bumerang,” je dejala ministrica v razpravi, ki se je dotaknila tudi predloga o ukinitvi turističnih vizumov za ruske državljane, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Slovenija sicer še ni sprejela stališča do predloga, da bi v okviru sankcij EU proti Rusiji ruskim državljanom prenehali izdajati turistične vizume. Na zunanjem ministrstvu so sredi meseca za STA ob tem napovedali, da bo Slovenija tako kot doslej “iskala rešitve skupaj z državami članicami EU”. O morebitni uvedbi prepovedi pa naj bi konec meseca na neformalnem srečanju govorili zunanji ministri držav članic EU.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je zunanji minister Češke, ki trenutno predseduje Svetu EU, Jan Lipavsky v razpravi na istem panelu danes pozval k omejitvi turističnih vizumov za ruske državljane. Meni namreč, da potuje zelo malo Rusov in da so ti pogosto bogataši iz Moskve in Sankt Peterburga, ki niso občutili ruske agresije v Ukrajini. V zvezi s tem je potrebna veliko ostrejša politika, je dejal.

V panelni razpravi so sodelovali še avstrijski zunanji minister Schallenberg, albanski premier Edi Rama, slovaški zunanji minister Ivan Korčok, direktorica Avstrijskega inštituta za evropsko in varnostno politiko Velina Tchakarova ter namestnik vodje Fundacije za odprto družbo Alexander G. Soros. Na dan, ko Ukrajina v vojnih razmerah obeležuje dan neodvisnosti, so sicer na panelu govorili o ruski agresiji v Ukrajini ter o grožnji za energetsko in prehransko krizo v Evropi.

Ministrica Fajon je vnovič obsodila rusko agresijo in se zavzela za čim prejšnje končanje vojne. “Potrebujemo modrost in dolgoročno geopolitično strategijo. Sedanja kriza je nam in svetu pokazala, da je Evropska unija močna, kadar je enotna. To bi moralo biti vodilo nadaljevanja našega geopolitičnega prebujenja,” je poudarila. Govorci so se strinjali, da je EU pokazala enotnost pri odzivu na rusko agresijo na Ukrajino in da bi trenutni geopolitični trenutek veljalo izkoristiti za dolgoročnejše geopolitično delovanje, so še sporočili z MZZ.

Ministrica se je avstrijskemu kolegu zahvalila za vabilo. Gostila ga bo v začetku prihodnjega tedna na 17. Strateškem forumu Bled, kjer bosta sodelovala v razpravi z naslovom Koliko Evrop v Evropski uniji? Predlog, da bi morale zahodne države prepovedati vstop ruskim državljanom in tako še dodatno pritisniti na režim ruskega predsednika Vladimirja Putina, je v začetku najprej podal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kmalu sta se pozivu pridružili tudi premierki ruskih sosed, finska Sanna Marin in estonska Kaja Kallas. Estonija je nato državljanom Rusije že prenehala izdajati vizume, prepovedala je tudi vstop Rusom z vizumi v turistične, poslovne, športne in kulturne namene, ki so bili izdani v Estoniji.

Poljska za splošno prepoved izdaje vizumov EU za Ruse

Poljska podpira splošno zamrznitev izdaje schengenskih vizumov za ruske državljane, je danes dejal tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller. Poudaril je, da Rusom že nekaj časa ne izdajajo turističnih vizumov, tako da se Poljski glede tega vprašanja ni potrebno pridružiti nobenemu zavezništvu. Müller je še dodal, da želi Poljska prepoved izdaje vizumov za ruske državljane razširiti na druge vizume, ne samo turistične, ki jih zanje ne izdaja že nekaj časa, in da sedaj poteka razprava o tem.

Medtem ko se na ravni EU države članice še niso dogovorile o morebitni prepovedi izdaje turističnih vizumov za ruske državljane v okviru sankcij proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino, vse več članic samostojno omejuje izdajanje vizumov zanje. Med njimi so tudi, kot omenjeno, Estonija, Latvija, Litva in Češka. Finska jim namerava slediti od septembra. Danska si želi rešitev na ravni EU, v nasprotnem primeru pa bo ukrepala sama. Nemški kancler Olaf Scholz je medtem nedavno zavrnil predloge za strožja vizumska pravila za Ruse.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje