Fajon vztraja: vojna in njene posledice terjajo, da politika sede za mizo

Slovenija 11. Mar 202209:47 > 15:24 5 komentarjev
N1 STUDIO Tanja Fajon
Uroš Kokol/N1

Tanja Fajon že tretjič pozvala k temu, da zaradi vojne v Ukrajini in njenih posledic za skupno mizo sedejo vsi ključni politični akterji in se dogovorijo o čim bolj enotnem mednarodnem nastopu Slovenije in ukrepih za blaženje posledic vojne.

Že ko se je konec februarja zaradi vojne v Ukrajini sestal Svet za nacionalno varnost (SNAV), je predsednica SD Tanja Fajon zaradi ruske agresije na suvereno državo v Evropi pozvala k sestanku predsednikov vseh parlamentarnih strank, saj je na sejo Sveta za nacionalno varnost skladno s pravilnikom SNAV iz opozicije vabljen predsednik največje opozicijske stranke v parlamentu, v tem primer torej Marjan Šarec iz LMŠ.

Fajon je zato pisala predsedniku republike Borutu Pahorju in ga pozvala, naj za skupno mizo posede vse ključne politične akterje. Prepričana je, da bo imela vojna v Ukrajini “velike kratkoročne in dolgoročne posledice in je zato nujno, da se Slovenija nanje aktivno pripravi.”

Po njeni oceni se mora slovenska politika dogovoriti o “enotnih slovenskih mednarodnih zavzemanjih za dokončanje agresije, ukrepih za zaščito pred vsemi konvencionalnimi in kibernetskimi grožnjami, o ukrepih za zaščito slovenskih gospodarskih interesov, še posebej zaradi motenj v dobavnih verigah in podražitev surovin ter energentov, posledično pa tudi zaradi morebitnega upada delovnih mest in življenjskega standarda ljudi” ter se uskladiti o “aktivnostih za pomoč beguncem, njihovi mednarodni zaščiti in humanitarni pomoči v Sloveniji in v tujini.”

Prepričana, da je narobe, da slovenski politični akterji o tem ne razpravljajo skupaj, je danes poziv ponovila še tretjič. A v uradu predsednika republike Boruta Pahorja za zdaj ne vidijo potrebe po sklicu takšnega sestanka. Kot so pojasnili, je “predsednik republike v zvezi s pozivom predsednice SD Tanje Fajon opravil pogovore s predsednicami in predsedniki večine parlamentarnih strank. Ugotovil je večinsko strinjanje, da je glede tega vprašanja, tudi po sprejetju resolucije v državnem zboru, politična enotnost velika. Prav tako pa so sogovorniki sogovorniki soglašali, da bi bil tak sestanek v prihodnje potreben, če bi to terjale spremenjene razmere in večja razhajanja v političnih pogledih nanje. Predsednik bo glede tega z njimi ostal v stiku.”

Fajonova pa je dejala: “Vrnila sem se iz Strasbourga, kjer sem se ves teden pogovarjala z evropskimi voditelji o posledicah, ki jih bo imela vojna v Ukrajini na naše gospodarstvo. Naša vlada pa žal še vedno nima načrta, kako bo obvladovala razmere in se ne zaveda resnosti situacije. Obžalujem, da bodo ukrepi znova sprejeti prepozno.” Izpostavila je obljube in velikopotezne besede slovenskega predsednika vlade o tem, da je Ukrajini treba zagotoviti članstvo v EU in nemudoma ustaviti uvoz ruskih energentov. Po njenih besedah so takšne obljube, brez konkretnih načrtov, lahko zelo nevarne. Opozorila pa je tudi, da se vojne, kot je ta v Ukrajini, ne zgodijo čez noč, pač pa so posledica avtoritarnega vodenja in oddaljevanja od vrednot demokracije. To avtokratsko vodenje pa vidi tudi na evropskih tleh.

“S takšnimi voditelji, kot so na Madžarskem in na Poljskem, se na žalost povezuje tudi slovenski politični vrh. Dve leti spremljamo putinizacijo v Sloveniji in to so nevarnosti, ki pretijo naši državi,” je, kot so sporočili iz SD, še dejala Tanja Fajon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje