“V varnostnem interesu Slovenije je, da se Ukrajina obrani pred agresijo”

Slovenija 26. Feb 202210:02 > 22:22 7 komentarjev
Seja sveta za nacionalno varnost
Vlada RS

"V nacionalnem varnostnem interesu Slovenije je, da se Ukrajina ohrani pred agresijo, da se ogrožanje vzhodnega bloka EU in Nata zmanjša ter da posledično ne pride niti do nove hladne vojne niti do zaostrovanja sankcij zoper Rusko federacijo," so iz kabineta predsednika vlade sporočili po zaključeni seji Sveta za nacionalno varnost (Snav).

“Slovenija je enotna in združena z zavezniki v Evropski uniji in Natu v obsodbi agresije ruske vojske na Ukrajino ter v naporih, da se Ukrajini zagotovi vsa potrebna pomoč,” so po končani seji Sveta za nacionalno varnost (Snav) sporočili iz kabineta predsednika vlade. Kot so dodali, so na seji, ki jo je sklical premier Janez Janša, obravnavali gospodarske in finančne posledice agresije ter gospodarskih sankcij zoper Rusko federacijo.

Pristojne službe so poročale o pripravah na namestitev beguncev ter različnih ukrepih pomoči Ukrajini, so še zapisali v poročili in dodali, da Slovenija kot članica EU in zveze Nato usklajuje svoje ukrepe z zavezniki. “V nacionalnem varnostnem interesu Slovenije je, da se Ukrajina ohrani pred agresijo, da se ogrožanje vzhodnega bloka EU in Nata zmanjša ter da posledično ne pride niti do nove hladne vojne niti do zaostrovanja sankcij zoper Rusko federacijo,” so še sporočili po zaključeni seji Snav.

Da je Slovenija glede tega enotna, sta po seji med drugim potrdila in kot pomembno izpostavila tudi predsednik republike Borut Pahor ter predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je bil na sejo vabljen kot predsednik največje opozicijske stranke v DZ. “To, da je slovenska politika enotna, je v taki situaciji zelo pomembno, da smo skupaj z zavezniki, kjer se posvetujemo in usklajujemo, prav tako,” je dejal Pahor. Razloge, ki jih za agresijo navaja Rusija, je označil za neutemeljene, to pa da ustvarja moralno prednost Ukrajine v svetovni javnosti. Je pa dodal, da ob vojaški pomoči Ukrajini ne gre prezreti možnih poti za diplomatsko končanje sovražnosti. Šarec je dejal, da so danes med drugim slišali analizo dogajanja. “Predvsem pa smo ugotovili, da tukaj Slovenija stoji enotno, ne glede na naše politične barve,” je dejal in dodal, da gre za “dejanje agresije, ki nima opravičila”. Glede delovanja Slovenije je tudi on izpostavil pomen usklajenosti z EU in Natom.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na seji predstavil tudi stanje gospodarskih odnosov med Slovenijo in Rusijo ter Ukrajino. Kot je dejal, je v prihodnje, odvisno od razvoja dogodkov, treba računati na to, da bo obseg trgovinske menjave z Rusijo ogrožen. “Želimo si vsi, da se bo ta vojna čim prej končala in da bomo gospodarstveniki imeli možnost delati naprej, v nasprotnem primeru pa bo potrebno najti alternativo tem trgom,” je dejal.

Na sejo, na kateri je bilo govora “o nacionalno varnostnih vidikih agresije Ruske federacije na Ukrajino”, je predsednik vlade poleg predsednika republike Boruta Pahorja povabil še predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in predsednika državnega sveta Alojza Kovšco. Poleg naštetih so se seje udeležili še direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janez Stušek, direktor Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo Jaroš Britovše, direktor urada vlade za informacijsko varnost Uroš Svete in načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš.

Predsednica opozicijske SD Tanja Fajon je bila kritična do premierja, ker ni poleg Snava sklical celotnega političnega vrha in predstavnikov vseh parlamentarnih strank, k čemur je pozvala sredi tedna. Fajon je povedala, da si želi predvsem, da se Slovenija znotraj EU aktivno angažira v vseh prizadevanjih za vzpostavitev miru, za vrnitev vseh akterjev za pogajalsko mizo in za pogovore po diplomatski poti.

Janša je na Twitterju sporočil, da se na podlagi poslovnika Snava, ki je enak ali podoben že desetletja, na sejo vabi predstavnika največje opozicijske stranke. “Če pa se predsednik republike Borut Pahor odloči, da je potrebno sklicati neformalni posvet vseh parlamentarnih strank, bo vlada seveda zanj zagotovila vse potrebne informacije in logistiko,” je sporočil.

Janša: Čas je, da se zagotovi podpora Moldaviji

Po ruski invaziji na Ukrajino se ugiba tudi, ali ima Putin v načrtu napasti še kakšno državo v regiji. Predsednik vlade Janez Janša je tvitnil, da je čas tudi za to, da se zagotovi “naša podpora suverenosti in ozemeljski celovitosti Moldavije.” Slovensko zunanje ministrstvo pa je že včeraj vsem slovenskim državljanom odsvetovalo vsa nenujna potovanja tudi Rusijo, Belorusijo in tudi v Moldavijo ter vsa potovanja na mejna območja z Ukrajino.