Fajon o odstopu Kozlovič: Hišica iz kart se počasi ruši

Slovenija 27. Maj 202116:40 > 26. Jul 2021 16:22 0 komentarjev
Luka Mesec in Tanja Fajon
Žiga Živulovič/BOBO

Predstavniki nekaterih opozicijskih strank so se odzvali na odstop pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič. Tina Heferle (LMŠ) meni, da premier Janez Janša pravzaprav ne potrebuje ministrov, saj odločitve sprejema sam. Tanja Fajon (SD) pa je zapisala, da se hišica iz kart počasi ruši.

Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič je odstopila po razveljavitvi postopka izbire evropskih delegiranih tožilcev.

Ministričin odstop po besedah poslanke LMŠ Tine Heferle potrjuje, da so bili očitki iz ustavne obtožbe, ki jo je del opozicijskih strank vložil proti predsedniku vlade Janezu Janši, upravičeni.

Razveljavitev postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev je poslanka Heferle, ki sicer zaseda tudi mesto podpredsednica DZ, nedopusten. “Gre za arbitraren poseg v samostojnost in neodvisnost tožilske funkcije v naši državi,” je povedala v izjavi za medije v parlamentu. Spomnila je tudi na sredino izjavo generalnega državnega tožilca Draga Šketa, ki je še pred odločitvijo vlade ocenil, da bi bila razveljavitev postopka nezakonita.

Tina Heferle
Žiga Živulovič/BOBO

Po mnenju LMŠ, tako Heferle, je bil postopek pravilen in zakonit. Spomnila je, da nedavno noveliran zakon o državnem tožilstvu jasno opredeljuje postopek izbire in imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. “Pol leta smo bili priča sprenevedanju predsednika vlade,” je dejala. “Na vladi so si na pobudo predsednika vlade privoščili takšno šlamastiko, kot je sprejetje nezakonitega sklepa brez pravne osnove,” je povedala. Dodala je, da premier pravzaprav ne potrebuje ministrstev in ministrov, ker sam sprejema vse odločitve.

 

Predsednica SD Tanja Fajon je v izjavi za medije po odstopu Kozlovičeve ocenila, da je bil predlog ustavne obtožbe očitno resen. “Gre za zelo resen poseg v pravosodje, pravno državo, neodvisno tožilstvo. Vlada gre z današnjo odločitvijo v nasprotje z ustavo,” meni Fajonova. Odločitev vlade jo tudi pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU močno skrbi. “Drvimo v nespoštovanje temeljnih vrednot, demokracije, pravosodja. To je še en dokaz več, da se hišica iz kart vladi seseda,” meni Fajonova, ki bi bi bistveno raje kot odstop ministrice videla odstop celotne vlade.

Fajonova je sicer pred izjavo na Twitter zapisala, da je “Kozlovičeva vendarle storila to, kar bi že davno morala Kustečeva in ostali ministri te nesposobne in neodgovorne vlade. Čas je, da odidejo vsi, čas je za nove volitve,” je sporočila in se pri tem spomnila na pozive k odstopu šolske ministrice Simone Kustec zaradi dolgotrajnega zaprtja šol.

Po mnenju vodje poslancev SD Matjaža Hana se zdaj vidi, da vladna koalicija deluje na umetnem toku. Kot je pojasnil, vlada vsak dan išče manjkajoče glasove, odstop ministrice za pravosodje dan po obravnavi predloga ustavne obtožbe premierja Janše pa je po Hanovem mnenju dokaz, da je bil predlog obtožbe upravičen in vsebinsko točen. DZ je sicer v sredo zavrnil opozicijski predlog ustavne obtožbe Janše.

Po ocenah Hana bo imela vlada težave z imenovanjem novega ministra. “Glede na to, da ima koalicija težave pri razreševanju predsednika DZ, bo verjetno enako z ministri,” je ugotavljal. Za državo po njegovem mnenju to ni dobro, zato je ponovno ocenil, da je treba čim prej na volitve.

Mesec: Odstop ministrice ne pomeni koraka naprej

Koordinator Levice Luka Mesec pa je v izjavi za medije v DZ dejal, da odstop pravosodne ministrice ne pomeni koraka naprej. “Ministrice, ki je želela imenovanja tožilcev, ni več. Vlada, ki noče imenovati teh tožilcev, pa ostaja,” je povedal. Ob tem je pozval k udeležbi na petkovih protestih in napovedal, da se jih bodo udeležili v Levici.

Predsednik DZ Igor Zorčič, ki je član skupine nepovezanih poslancev, pa je na Twitterju sporočil, da je “politično izločanje in nastavljanje tožilcev napad na pravno državo ob njeni 30-letnici in slaba popotnica pred predsedovanjem Svetu EU”. V izjavi novinarjem pa je dogajanje označil za napad na pravno državo. Po njegovih informacijah gre še za vrsto drugih kadrovskih zadev in “najmanj 12 tožilcev ne more napredovati zato, ker na vladi očitno ocenjujejo, da niso politično kompatibilni”. Po njegovem mnenju se bo tu moralo odzvati tudi državno tožilstvo, in ne samo politika, ter vsi tožilci pokazati solidarnost tako, da takemu kadrovanju rečejo ne.

“Predsednik vlade je danes gotovo zadovoljen s sabo. Njegova vlada je naredila korak v smeri podrejanja pravosodja, z zvestim asistiranjem podpredsednika vlade pa sta odstopila ministrico, ki je bila očitno premalo poslušna,” pa je v odzivu zapisala vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev in nekdanja vodja poslancev SMC Janja Sluga. Dodala je, da tri desetletja od nastanka države “želijo nekateri očitno razgraditi vse temelje demokracije v Sloveniji”. “A prej ali slej bodo o tem, v kakšni državi želimo živeti, odločali volivci. In prav je tako,” meni Sluga.

Po ocenah vodje poslancev SAB Maše Kociper je postopek neimenovanja dveh evropskih tožilcev danes očitno dosegel vrelišče. Sklep vlade o tem je po njenem mnenju cinična in posmehljiva klofuta ministrici za pravosodje, ki ji ni preostalo nič drugega kot odstop. To bi po ocenah Kociprove morala storiti že davno tega, predvsem pa bi jo moral že davno tega zaščititi predsednik njene stranke, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Slovenija tako po besedah Kociprove ostaja edina država poleg Finske, ki še ni imenovala svojih dveh tožilcev, s tem pa blokira začetek delovanja zelo pomembne evropske institucije. “Tega nas je lahko sram in očitno je, da je sla po oblasti večja od načelnosti in tega, da naredimo to, kar je potrebno,” je ugotavljala. Tudi po ocenah Kociprove je pred premierjem izziv imenovanja novega ministra. Kako težko ali lahko bo to za premierja, bo po njenem mnenju pokazalo že petkovo glasovanje o razrešitvi Zorčiča.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je, kot smo prvi poročali na N1, z ministrskega mesta odstopila po današnji seji vlade, na kateri so ministri odločili, da razveljavijo postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev. Ministrica se seje ni udeležila, nadomeščal jo je državni sekretar.

Lilijana Kozlovič je v preteklosti že zatrdila, da od kandidatov, ki so bili izbrani strokovno, ne bo odstopila. Ministrica pa naj bi nasprotovala tudi ponovitvi postopka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!