Fides: Izdajanje bolniških listov med stavko nima pravne podlage

Slovenija 23. Jan 202419:12 17 komentarjev
kartoni
Denis Sadiković/N1

Ob zdravniški stavki se pojavlja vse več težav z (ne)izdajanjem bolniških listov. Bliža se konec meseca, podjetja pa ne vedo, kako bodo brez potrdil obračunala plače. Ministrstvo za zdravje je zato Fidesu sporočilo, da je po njihovem mnenju izdaja bolniških listov kljub stavki nujna, na Fidesu pa se s tem ne strinjajo. Ministrstvu so v ostrem odzivu sporočili, da je s pozivom kršilo njihovo pravico do stavke in preseglo svoje pristojnosti.

Zdravniška stavka se je prevesila v drugi teden in začela opazno vplivati na obravnavo pacientov. Poleg odpovedi nenujnih obravnav veliko težavo predstavljajo tudi bolniški listi, saj jih nekateri stavkajoči zdravniki ne izdajajo.

Tu pa nastaja težava, saj se bliža konec meseca, ko bodo podjetja obračunavala plače. Odgovora, kako bodo to storila, če zaposleni ne bodo prejeli bolniških listov, pa ni. Nekatera podjetja so že začela opažati probleme pri poslovanju, je poročal Forbes Slovenija.

Kljub temu da pogajanja med vlado in Fidesom po več kot tednu dni še niso prinesla napredka, so zaradi nastalih težav z bolniškimi listi včeraj na ministrstvu zdravnikom sporočili, da mora biti po njihovem mnenju pravica do izdaje bolniških listov kljub stavki zagotovljena. Drugačnega mnenja pa so v Fidesu.

Fides: Ministrstvo preseglo pristojnosti, poziv je nedopusten

Iz sindikata so danes sporočili, da navodilo ministrstva nima nobene pravne podlage. Stališče ministrstva so označili za neutemeljeno in pravno napačno. Fides je v ostrem odzivu tudi poudaril, da je po njihovem mnenju ministrstvo s pozivom preseglo svoje pristojnosti in da je bil ta nedopusten, saj da je vlada z njim posegala v ustavno pravico zdravnikov do stavke.

Ponovno so razložili, da so zdravniki v skladu z zakonodajo v času stavke zdravstvene storitve dolžni zagotavljati le osebam, ki so mlajše od 18 let oziroma starejše od 65 let, nujno je obravnavanje nosečnic in obvladovanje nalezljivih bolezni. Zdravniki morajo v času stavke opravljati tudi tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Le v teh primerih je treba zagotoviti tudi izdajanje zdravniških potrdil in spričeval.

bolezen
Profimedia

“Nikakor pa ta obveznost ne obstaja za primere, ki sodijo izven obsega storitev, uvrščenih  v minimum delovnega procesa, torej tudi ne za kakršnekoli aktivnosti, ki bi bile potrebne za ohranjanje socialne varnosti državljanov,” so pripisali v sporočilu za javnost.

Stavka zdravnikov in zobozdravnikov se je začela prejšnji ponedeljek in bo trajala do preklica. Z njo zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Kaj bi pomenil umik soglasij?

Sindikat Fides je zaradi neuspešnih pogajanj z vlado in možnostjo zaostritve stavke tudi sporočil, kaj bi pomenil preklic soglasij za nadurno delo. Razložili so, da ob umiku zdravniki ne bodo delali več, kot je določeno v evropski direktivi. Ta ne dovoljuje več kot 8 urnega dnevnega delovnika in delo omejuje na največ 40 ur tedensko in na največ 16 ur neprekinjenega dela.

Z umikom soglasja starejšim od 55 let ter staršem, ki negujejo otroke do 3 leta, ni treba opravljali nočnega dela. Ne sme se jim več nalagati nadur ter se jim ne sme prerazporejati delovnega časa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje