Zdravniška stavka: Vlada in Fides se strinjata s podaljšanjem mediacije

Slovenija 04. Apr 202407:31 > 14:42 12 komentarjev

Danes se je iztekel prvotno postavljeni rok za mediacijo med vlado in zdravniškim sindikatom Fides. Vlada je dala soglasje za podaljšanje mediacije za en teden, v Fidesu pa za še eno srečanje. Nobena stran poteka mediacije doslej ni komentirala. Stavka, ki poteka že 12. teden, je že pred časom postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej.

Prvotni rok za mediacijo med vlado ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki stavka od 15. januarja, se je iztekel danes. Vlada je dala soglasje za podaljšanje mediacije za en teden, je po današnji seji vlade povedal njen podpredsednik Matej Arčon.

“Želimo si, da bi bilo to dovolj. Pomembno je, da se pogajanja nadaljujejo, da je volja in želja z obeh strani, da se skozi mediacijo doseže dogovor,” je dejal Arčon in dodal, da zdaj pričakujejo, da se bo s podaljšanjem roka in nadaljevanjem mediacije strinjal tudi Fides. “Že to, da se namera podaljša, je dobra volja z naše strani. Če te dobre volje in želje ne bi izkazovali, ne bi podaljšali roka,” je na novinarsko vprašanje odgovoril Arčon. Njegovo izjavo si oglejte v videu na vrhu članka.

V Fidesu so podali soglasje za podaljšanje mediacije za še eno srečanje, so iz sindikata sporočili za STA.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel zjutraj pred redno tedensko sejo vlade poteka mediacije ni želela komentirati. Je pa na vprašanje, ali bi bilo smiselno mediacijo podaljšati, odgovorila: “Smiselno je pač doseči nek dogovor, tako da če bo to potrebno, bo to potrebno.”

Da sta vladna stran in zdravniški sindikat Fides uskladila ter na svojih organih tudi potrdila dogovor o mediaciji z namenom reševanja stavkovnih zahtev zdravnikov, so prejšnji teden sporočili iz mediacijskega centra odvetniške akademije. Mediacija med stranema se je nato prejšnji teden tudi začela, nobena stran pa njenega poteka in uspešnosti od tedaj ni komentirala, saj poteka v strogi tajnosti.

“Zaradi zaupnosti mediacijskega postopka do konca mediacije nobena stran ne bo na kakršen koli način z javnostjo komunicirala vsebine mediacije in ostalih relevantnih informacij. Tako da v času mediacije ne bomo dajali izjav. Vse nadaljnje informacije v zvezi z mediacijo bomo javnosti sporočili ob ustrezni priložnosti in po dogovoru vseh,” je na vprašanje N1 odgovorila vodja Mediacijskega centra pri Odvetniški akademiji Odvetniške zbornice Slovenije (OZS) Iris Pensa.

Vladna stran je sicer želela, da v času trajanja mediacije zdravniki svoje delo opravljajo v polnem obsegu. V Fidesu pa so medtem poudarjali, da razloga za zamrznitev stavke med mediacijo ne vidijo. Po dostopnih podatkih med mediacijo do zamrznitve stavke sicer ni prišlo.

Stavka, ki poteka 12. teden, je že postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

V minulih dneh se sicer vrstijo številni pozivi in pritiski na obe strani. Na vlado in ministrstvo za zdravje so se z javnim pismom obrnili zdravniki iz izolske, jeseniške in slovenjgraške bolnišnice. Med drugim so poudarili, da stavka bistveno ne vpliva na dostopnost bolnikom do zdravstva, vlado pa pozvali k vzpostavitvi normalnih pogojev dela. Evropska poslanka Irena Joveva (Renew/Svoboda) pa je predsedniku Fidesa Damjanu Polhu poslala pismo, v katerem ga je pozvala k prekinitvi zdravniške stavke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje