Kuštrin: “Ne bi sedeli skoraj dve uri, če ne bi iskali skupnih rešitev”

Slovenija 27. Sep 202207:00 > 15:47 9 komentarjev
Konrad Kuštrin
Borut Živulović/BOBO

Predstavniki zdravniškega sindikata Fides so se danes, prvič po napovedi stavke, sestali z ministroma za zdravje in javno upravo, Danijelom Bešičem Loredanom in Sanjo Ajanović Hovnik. V Fidesu zdaj pričakujejo konkreten predlog vlade, z vsebino in časovnico. Njihov glavni stavkovni odbor pa se sestane v četrtek.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik sta se danes približno dve uri pogajala z zdravniškim sindikatom Fides, ki zahteva izstop zdravstvenih delavcev iz enotnega plačnega sistema za javni sektor.

Na pogajanja v prostore sindikata je vladno stran za danes povabil Fides. Medtem ko ministra po srečanju izjav nista dajala, je predsednik Fidesa Konrad Kuštrin v izjavi medijem pojasnil, da računajo, da je današnji sestanek prvi korak k reševanju njihovih stavkovnih zahtev.

Kot je ugotavljal, so se danes vsi strinjali, da je zdravstveni sistem v velikih težavah, da k temu veliko pripomore pomanjkanje zdravnikov, da to daje močno pot privatizaciji in odhajanju zdravnikov v zasebni sektor ter druge oblike dela.

Po njegovih besedah so pogovori tekli o različnih scenarijih. Za konkretne predloge pa ministra danes nista imela mandata, a sta napovedala, da jim bodo poslali časovnico in njihovo videnje reševanja stavkovnih zahtev.

Vlada proti izstopom iz plačnega sistema

Na vprašanje, ali sta ministra nakazala pripravljenost, da se začnejo pogovarjati oz. pogajati o izstopu zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, je Kuštrin odgovoril, da je verjetno “vsem jasno, da ne bi sedeli skoraj dve uri, če ne bi iskali skupnih rešitev”. Vendar pa je bilo po njegovih besedah razumeti, da nad tem niso navdušeni. Različni predstavniki vlade so sicer že večkrat povedali, da niso naklonjeni izstopu katerekoli poklicne skupine.

Ob tem je Kuštrin spomnil, da so v mandatu prejšnje vlade skoraj šest mesecev izgubili za pripravo zakona o plačah v zdravstvu, gradivo so poslali tudi sedanji vladi, a se do danes do predloga zakona ni opredelila. Kot je dejal Kuštrin, ne more govoriti v imenu zdravnikov, ki svojo voljo in zahteve izražajo na letni konferenci, bi pa to vsekakor predlagal kot alternativo, če bi bila to opcija.

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič je dejal, da je stavko napovedal Fides, ki jo bo tudi vodil, da pa se bodo stavki, če do nje pride, pridružili, nenazadnje je veliko njihovih članov tudi članov Fidesa.

Tudi Muževič je ocenil, da je bilo danes precej razumevanja, kar zadeva problematiko pomanjkanja zdravnikov za zdravstveni sistem in kaj to lahko predstavlja v smislu pospešene privatizacije zdravstva in krhanja javnega zdravstva. Glede tega, kako nasloviti ta problem, pa danes še ni bilo konkretnih rešitev.

Fides je prejšnji teden napovedal stavko, ki se bo začela 19. oktobra. Zahtevajo izstop iz enotnega plačnega sistema s spremembo zakona o zdravniški službi, ob tem pa pogajanja za nov tarifni del kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.

Covid-19: stetoskop
Žiga Živulović jr./BOBO

Povabilu ministrstva so se odzvali drugi sindikati

Ministrstvo za zdravje je sicer Fides za danes ob 13. uri povabilo na pogajanja za sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, in sicer skupaj z ostalimi sindikati, podpisniki omenjene kolektivne pogodbe. Vendar so v Fidesu presodili, da vabilo ni več aktualno. Kot so pojasnili, namreč vladna izhodišča zadevajo odpravo plačnih anomalij, vezanih na dogovor s sindikati v zdravstvu v letu 2021, in ne na njihove stavkovne zadeve.

Sestanka ob 13. uri se predstavniki zdravniških sindikatov niso udeležili. Muževič pa je glede pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij dejal, da po dolgoletnih izkušnjah ta pogajanja nimajo popolnoma nobenega učinka na preprečevanje odhajanja zdravnikov iz javnega sektorja. Pri tem je ocenil, da je “škoda porabljati čas za nekaj, kar dejansko prinaša škodo zdravstvenemu sistemu, ker v isti koš daje morda poklice, kjer nimajo težav s kadrom, in poklic, kjer kader dejansko diha na škrge, zaradi česar zelo, zelo trpijo uporabniki”. To je enostavno treba presekati in čim hitreje reševati akutne probleme, ki so se nakopičili tekom desetletij, je prepričan Muževič.

So pa na sestanek na ministrstvu prišli drugi sindikati, med njimi Sindikat zobozdravnikov Slovenije – Dens. Vladimir Lazić iz Sindikatov v zdravstvu Slovenije Pergam je pojasnil, da je šlo za uvodni sestanek, predlog ministrstva pa je, da bi skupaj vodili pogajanja za vse tri kolektivne pogodbe: za zdravnike in zobozdravnike, zdravstvo in socialno varstvo ter za zdravstveno nego.

Več o tem naj bi bilo znano v sredo, ko se bo, kot so danes sporočili z ministrstva za zdravje, nadaljeval drugi krog pogajanj z ostalimi sindikati zaposlenih v zdravstvu. Po njihovem zaključku bo skupna novinarska konferenca, na kateri bosta s potekom pogajanj javnost seznanila minister za zdravje in ministrica za javno upravo. Do takrat pa ministra izjav ne dajeta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje