Vlada in Fides brez dogovora o plačah. Sledi zaostrovanje?

Slovenija 29. Nov 202206:44 > 14:46 24 komentarjev
Danijel Bešič Loredan, Sanja Ajanović Hovnik
Egon Parteli/N1

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vladna stran sta se sestala na odločilnih pogajanjih o zdravniških plačah. Dogovora današnja pogajanja niso prinesla. Na sindikalni strani poudarjajo, da so šokirani in da je nezadovoljstvo veliko. Napovedali so že, da bodo v primeru neuspeha na današnjih pogajanjih, zaostrili sindikalne aktivnosti. Kaj točno to pomeni in kaj sledi, pa se bodo na sindikalni strani še dogovorili.

Zdravniški sindikati in vladni predstavniki so se danes sešli na pogajanjih, a ta dogovora niso prinesla dogovora.

“Iz napovedane ure je bilo jasno, da danes dogovora ne bo,” je po pogajanjih povedal podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič. “Na podlagi njihovega izračuna smo pripravili svoj predlog,” je dodal. Računali so, da bi lahko starejšim zdravnikom ponudili 12 odstotkov, a danes tega ni bilo na mizi. “Edini problem so prepoznali pri preskoku iz specializanta v specialista,” je rekel. Pri najbolj izkušenih zdravnikih pa je ponudba po njegovih besedah nespremenjena oziroma slabša od informacij, ki jih je sindikalna stran razbrala iz medijev. “To bi pomenilo ogromno novo anomalijo, na katero ne moremo pristati,” je rekel.

Na vprašanje, ali bodo zaostrili stavko, je odgovoril, da bodo to zdaj obravnavali organi sindikata. “Mi smo šokirani, šokirani zaradi dogodkov v zadnjem tednu,” je poudaril in dodal, da je nezadovoljstvo res veliko. Danes se bodo pogovorili v najožji ekipi, javni odbor pa bodo sklicali v najkrajšem možnem času. “96 odstotkov vprašanih članov sindikata je pripravljenih na zaostrovanje. Za samo obliko se moramo še dogovoriti,” je rekel. Ker druge ponudbe iz vladne strani ne bo, so pogajanja končana.

Prvič se je pogajanj udeležil Igor Muževič iz sindikata Praktikum. “Opazil sem zelo slabo pripravljenost vlade na približevalne predloge,” je dejal po zaključku pogajanj in dodal, da iz zapisnikov dosedanjih pogajanj izhaja, da je imel Fides več približevalnih predlogov, vlada pa malo. V Praktikumu bodo glasovali o sklepih Fidesa. Po njegovi oceni kaže, da bodo zdravniki tukaj enotni.

“Vladni predlog ocenjujemo znotraj paketa zdravstva. Danes se še nismo mogli opredeliti, ker ne vemo, kaj sledi na jutrišnjih pogajanjih,” pa pravi predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič. “Po sredinih pogajanjih bo jasno, ali bo možen stavkovni sporazum, ki naslavlja naši stavkovni zahtevi in bi pomenil dvige plač v obliki odprave nesorazmerij,” je rekla. Če bodo po jutrišnjih pogajanjih ocenili, da predlog ne omogoča odprave nesorazmerij, je tudi v njihovem sindikatu mogoče zaostrovanje aktivnosti, stavka ni izključena.

Brez jasnega epiloga. Bi se lahko dogovorili mimo Fidesa?

Vladna stran je po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana zaključila pogajanja brez jasnega epiloga. “Zakaj smo jih danes zaključili? Pričakujemo lahko sprejem vladnih izhodišč za nov steber v zdravstvu,” je pojasnil. Vlada zdravstvo razume kot celoto, težave pa želi reševati sistemsko, je dodal. “Pogajanja so imela precej nihanj. Fides nam je danes poslal njihov predlog, po katerem bi vsem zdravnikom plače zvišali za šest razredov,” je pojasnil.

Vladni predlog je bil selektivni dvig plač, kot obliž na plačna nesorazmerja, ki so novembra lani nastala v pogajanjih s prejšnjo vlado, je pojasnil. Tako je vlada predlagala dvig plač za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju) za zdravnike, ki so umeščeni do 57. plačnega razreda. Zdravnikom v tem razredu pa je ponudila dogovorjeno opravo plačnega stropa s prihodnjim aprilom, dogovorjenemu dvigu plač za en plačni razred pa so dodali še enega, torej skupaj dva. Ob tem je poudaril, da se vlada zaveda, da v okviru obstoječega plačnega sistema ne more odpraviti vseh plačnih nesorazmerij, nastalih lanskega novembra.

Jutri se bodo nadaljevala pogajanja s sindikati zdravstva in sindikalnega varstva. “Vlada se zaveda, da nesorazmerji v obstoječem plačnem razredu ne moremo odpraviti,” je rekel in dodal, da ponudba ostaja na mizi, čakajo pa stališče preostalih sindikatov.

Na vprašanje, ali to, da epilog še ni jasen, lahko pomeni, da so pripravljeni dogovor skleniti mimo Fidesa, pa je odgovoril, da bodo sporazum podpisali, če ga bodo podpisali vsi ostali sindikati.

Že samo en podpisnik kolektivne pogodbe zadostuje, je dodala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in dodala, da je na področju zdravstva več podpisnikov in ne le Fides. “Tudi če bi kdo drug podpisal ponudbo, to pomeni večje plače. Ne vem, zakaj bi to pomenilo razdor,” je rekla in dodala, da se zaveda, da s to ponudbo ne opravlja vseh nesorazmerji, anomalij in ekscesov.

Le zviševanje plač ne pomeni tudi bolj dostopnega javnega zdravstva

Ajanović Hovnik pa je povedala, da so že v predvolilnem obdobju napovedovali, da je treba korenito poseči v sistem plač, zdaj pa se to njihovo stališče še utrjuje.

“Samo plače v zdravstvu niso dovolj, samo plače ne pomenijo, da bo zdravstvo bolj dostopno, da smo pacienta postavili v ospredje. Javno zdravstvo želimo narediti bolj dostopno. Pomeni samo, kako izravnati plače na tak način, da lahko v miru pripravimo sistemske spremembe, ki so že načrtovane in napovedane. K temu so se zavezali tudi sindikati,” je rekla. Poudarila je, da plače zvišujejo za do 5 razredov, ponudba pa naslavlja prav mlade zdravnike. Ugotavljajo namreč, da je ta skupina tista, ki jo je treba nasloviti za to, da bo javno zdravstvo ostalo javno.

Vlada pa mora po njenih besedah gledati celoto, cel javni sektor in tudi, kaj se dogaja v ostalih poklicnih skupinah. “Zavedamo se, da zdravniki niso tisti, ki so na socialnem dnu,” je rekla.

Mnenje vlade je, da je stavka nespremenljiva. Ponudba je maksimalna, je dejal. “To ni majhna stvar, tudi v luči ostalih zaposlenih v javnem sektorju. Napoved o izgradnji stebra v štirih mesecih je drzna, a v to verjameva,” je povedal.

Bešič Loredan o pogovoru z Zemljičem: Bila je čvrsta, moška debata

Bešič Loredan se je odzval tudi na očitke Fidesa, da naj bi v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata Fides Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado. Minister naj bi Zemljiču med drugim dejal, da ima “ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides”.

Minister se za to danes ni opravičil. “Še pred stavko ga je na stran potegnil prejšnji pogajalec in mu dejal, da se zmenita pod mizo, saj se je tako počelo do takrat,” je razložil.

V zasebnem klicu pa so ga zanesla čustva, je rekel in dodal, da ni pričakoval, da se ga snema. “Bila je čvrsta, moška debata, ki na kirurški strani preseže internistično,” je rekel. V kabinetu so mu kasneje razložili, da vse klice opravlja kot minister in ne kot zdravnik. Na vprašanje, ali je Golob dejansko rekel, da se bo vodila totalna vojna, pa je minister odgovoril, da je o tem treba vprašati predsednika vlade, a da se ne vodi nikakršna vojna.

“Da se stavkovne razmere zaostrujejo, razumemo kot izsiljevanje,” pa je rekla Ajanović Hovnik. Poudarila je, da je stavka skrajno sredstvo, po njihovem predlogu pa nihče ni na slabšem, nikogar se ne odpušča. Po njenem mnenju v telefonskem pogovoru niso bile izražene grožnje. “Če pride do stavke, bodo najbolj trpeli ljudje, ki ne bodo mogli priti do zdravnikov. Vedno se zaostri tudi retorika. Tudi sodišče je reklo, da plače zdravnikov niso najbolj kritične v tej državi,” je rekla. Dodala je, da imajo občutek, da gre za politični pritisk, saj se o stavki v preteklih dveh letih ni govorilo.

Predsednik vlade Robert Golob je ob robu obiska NUK znova zatrdil, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan še vedno uživa njegovo podporo. Se je pa z njim pogovoril glede očitkov Fidesa o grožnjah ministra vodji pogajalske skupine Fidesa. Kot je dejal Golob, so pri ministru v enem od pogovorov z zdravniki “prevladala čustva”, kar pa naj se ne bi ponovilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje