Fides: Vlada naj ukrepa zoper ministra Bešiča Loredana

Slovenija 27. Nov 202218:44 3 komentarji
Dopis, Fides
N1

Minister Danijel Bešič Loredan naj bi v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata Fides zahteval podpis sporazuma z vlado, izhaja iz dopisa, ki smo ga pridobili neuradno. Premier Robert Golob ocenjuje, da bi lahko šlo za pogajalsko taktiko pred torkovimi pogajanji, a dokler ne dobi vseh informacij, zadeve ne želi komentirati.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan naj bi ta teden poklical podpredsednika Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vodjo pogajalske skupine Gregorja Zemljiča, v štiriminutnem pogovoru pa naj bi od njega zahteval, da na torkovi pogajalski seji podpiše vladni predlog za zdravnike v 57. plačnem razredu.

“Ukaz s strani premierja”

Tak ukaz naj bi minister dobil s strani predsednika vlade Roberta Goloba, izhaja iz dopisa, ki ga je Fides naslovil na generalni sekretariat vlade, danes pa ga je prvi objavil Bojan Požar. “V nasprotnem bodo s strani vladne pogajalske skupine ponujeni predlog podpisali ostali sindikati in bo Fides ostal sam,” naj bi, kot še izhaja iz dopisa, pod katerega je podpisan Fidesov podpredsednik Damjan Polh, Zemljiču dejal Bešič Loredan. Zvečer smo dopis neuradno prejeli tudi v uredništvu N1.

Dopis FIdes

Dopis, Fides
N1

Minister za zdravje naj bi Zemljiču še dejal, da ima “ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides”.

V Fidesu sodeč po objavljenem dopisu ocenjujejo, da je Bešič Loredan kršil etični kodeks funkcionarjev vlade. “Pričakujemo opredelitev vlade do stališč ministra za zdravje in opredelitev, ali gre za uradna stališča vlade ter ali je tak način komuniciranje sprejemljiv in skladen s priporočili vlade glede komuniciranja njenih najvišjih predstavnikov,” so zapisali.

Poleg tega od vlade pričakujejo, da bo zoper ministra ukrepala skladno s pristojnostmi in ukrenila vse potrebno, da ponovitev takšnih ekscesov prepreči.

FIDES LOREDAN
Žiga Živulović jr./BOBO

Golob: To je samo zgodba

V Fidesu danes za izjave niso bili dosegljivi, tudi odziva ministrstva za zdravje danes ni pričakovati. Se je pa na dogajanje ob glasovanju na današnjih referendumih odzval premier Robert Golob. “To je neka zgodba, ki sem jo danes ujel prek medijev. Dokler se ne pogovorim z ministrom, je ne bi komentiral, ker je, vsaj zame, samo zgodba,” je dejal. Golob sicer verjame, da gre lahko za pogajalsko taktiko, a ker ni vpleten ne v komunikacijo ne v pogajanja, Fidesovega dopisa ni želel podrobneje komentirati.

Minister Bešič Loredan bi se po nekaterih neuradnih informacijah STA lahko odzval v torek po pogajanjih.

Po zadnji oceni Fidesove pogajalske skupine so sicer pogajanja z vlado na mrtvi točki, saj da je vladna ponudba tako rekoč nespremenjena že zadnji mesec dni. Če do torka dogovor z vladno stranjo ne bo dosežen, članstvo soglasno pričakuje zaostrovanje sindikalnih aktivnosti.

Bešič Loredan je medtem ob robu sredinega obiska Onkološkega inštituta Ljubljana poudaril, da bo vladni predlog zdravniškim sindikatom ostal enak in da ga do prihodnjega tedna ne bo spremenila.

Po neuradnih informacijah celotni vladni predlog zdravnikom in zobozdravnikom obsega dodatne štiri plačne razrede zdravnikom na začetku karierne poti, med katere sodijo zdravniki brez specializacije po sekundariatu, tisti brez specializacije z licenco, zdravniki sekundariji in specializanti.

Prav tako bi najvišje uvrščenim zdravnikom specialistom in zobozdravnikom plače zvišali za 12 odstotkov. Vključili so tudi nova delovna mesta, ki jih določa novela zakona o zdravniški službi, na primer zdravnike brez specializacije z osnovno licenco, ki bi začeli v 41. plačnem razredu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje