Fides zakriva identiteto stavkajočih: “Smo tarče groženj, poniževanj, napadov”

Slovenija 30. Jan 202410:54 36 komentarjev
stavka zdravnikov
Foto: Fides/X

Zdravniški sindikat Fides je v objavah na družbenih omrežjih zameglil obraze stavkajočih zaradi njihove zaščite. "Ugotavljamo, da smo zdravniki postali tarča groženj, poniževanj, verbalnih in fizičnih napadov," so razložili. Odgovornost za negativno nastrojenost javnosti do zdravnikov pa so pripisali vladi in politiki, ki da namerno spodkopava zaupanje državljanov v njihovo delo.

Tudi tretji teden stavke zdravnikov in zobozdravnikov se je po zdravstvenih ustanovah po Sloveniji začel s stavkovnimi zbori. Na fotografijah, ki jih Fides deli na družbenih omrežjih, pa je mogoče opaziti, da so stavkajočim zdravnikom zameglili obraze. To so storili tudi v nekaterih preteklih objavah.

Fides pojasnjuje, da so se za potezo odločili zaradi zaščite stavkajočih. “Ugotavljamo, da smo zdravniki postali tarča groženj, poniževanj, verbalnih in fizičnih napadov,” so razložili za N1. Sindikat obsoja nasilno vedenje in grožnje zdravnikom ter ostalim zdravstvenim delavcem. Te so po njihovih besedah v večini posledica namernega spodkopavanja zaupanja državljanov v njihovo delo, ki da ga izvaja politika.

Menijo, da je za grožnje zdravnikom kriva vlada. “Ta krivdo za stavko prelaga na zaposlene v zdravstvu, čeprav jo je sprožila sama, ker ni udejanjila zavez iz podpisanih sporazumov. Del zavez vlade je tudi obsodba vsakršne oblike nasilja nad zdravniki in drugimi zdravstvenimi delavci. Takrat se je tudi strinjala, da za razmere v zdravstvu nismo krivi zdravniki,” so zapisali. Vlado so pozvali, naj javno obsodi takšna dejanja in zdravstvene delavce v javnem zdravstvu ustrezno zaščiti.

Stavkovnemu odboru bodo predlagali zaostritev stavke

Tudi ponedeljkova pogajanja med vladno stranjo in Fidesom so se končala brez napredka. Fides po besedah vladne strani ne sprejema dogovora brez takojšnjih finančnih učinkov. Tudi sindikat je s potekom pogajanj nezadovoljen. Zato bodo na današnjem stavkovnem odboru predlagali zaostritev stavke.

Zdravniki, ki so začeli stavkati 15. januarja, so stavko že zaostrili. Glavni stavkovni odbor je stavkajoče pozval, naj se v okviru zaostrovanja stavke zgolj dosledno držijo stavkovnega minimuma delovnih procesov in ne pozabijo na uveljavljanje pravic, kot so strokovna priprava na delo, koriščenje odmora za malico, počitek po dežurstvu. Teh namreč zato, da programi tečejo, marsikdaj ni mogoče koristiti.

Stavka zdravnikov, FIDES
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Hkrati Fides zbira tudi umike soglasij za delo prek 48 ur tedensko. Zdravniki tako delajo samo še po evropski direktivi, ne dovoljuje več kot osem ur dela na dan, delo omejuje na največ 40 ur tedensko in na največ 16 ur neprekinjenega dela. Umike soglasij je podpisala že več kot polovica zdravnikov, je sindikat sporočil na svoji spletni strani.

Starejšim od 55 let ter staršem, ki negujejo otroke do tretjega leta, ni treba opravljati nočnega dela in se jim ne sme nalagati nadur ter prerazporejati delovnega časa, so še spomnili v sindikatu.

“Z izvajanjem dela po direktivi Evropske unije bi radi dosegli vzpostavitev boljših, konkurenčnih delovnih pogojev z manj obremenitvami, s čimer bi razbremenili predvsem mlade zdravnike, ki nimajo več prostega časa za družino,” so še zapisali v sindikatu.

Stavka sindikata Fides bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Naslednja pogajanja bodo v sredo ob 13. uri na sedežu Fidesa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje