Fides zaradi zdravniških plač stopnjuje pritisk na vlado

Slovenija 21. Dec 202119:16 > 19:17 1 komentar
Konrad Kuštrin Fides
Borut Živulović/BOBO

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides vztrajajo pri svojih zahtevah o izstopu iz enotnega plačnega sistema. Na seji glavnega odbora so sklicali izredno letno konferenco, na kateri bodo 11. januarja odločali o obliki in časovnici sindikalnega pritiska za izločitev zdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

Glavni odbor Fidesa je na to temo zasedal že drugič v mesecu dni. Na današnji seji so zaupniki predstavili sklepe zborov zdravnikov, ki so v preteklih dveh tednih potekali po vseh zdravstvenih zavodih v državi.

“Nezadovoljstvo in razočaranje kolegic in kolegov sta po zadnjih posegih v plačni sistem doseglo točko, ko poti nazaj ni več,” opozarjajo v sindikatu. Skupaj so ocenili, da znotraj obstoječega plačnega sistema ni možno urediti razmerij, ki bi bila primerljiva z razmerami v tujini in konkurenčna ponudbi zasebnikov.

Člani sindikata zato zahtevajo izločitev iz enotnega sistema plač v javnem sektorju, pri tem pa Fides pozivajo, da uporabi vsa potrebna sindikalna sredstva, “da se s plačno reformo začne takoj in zdaj”.

bolnišnica
Žiga Živulović, Bobo

Glavni odbor je sklenil, da pričakuje konkretne odločitve vlade v smeri sprejetja nove plačne zakonodaje. Prav tako zahtevajo takojšnje ukrepe za ohranitev javnega zdravstva, pri čemer opozarjajo, da bližajoče volitve in epidemija ne moreta biti izgovor, “da se nemudoma ustavi dokončni razkroj javnega zdravstvenega sistema”.

Le razmerje plače zaposlenega v javnem zdravstvenem sistemu do povprečne plače v Sloveniji, ki bo primerljivo z razmerjem v ostalih državah Evropske unije, bo preprečilo odhod zdravnikov v zasebni sektor in tujino, so po izredni seji glavnega odbora sporočili iz Fidesa. Ob tem dodajajo, da slednje velja tudi za druge skupine zaposlenih v javnem zdravstvenem sistemu, ki niso ustrezno naslovljeni z zadnjim aneksom.

Ob tem so v Fidesu izpostavili, da javno zdravstvo postaja vse lažji plen privatizacije “in se ob brezbrižnemu odnosu ter s tiho privolitvijo politike postopno bliža bridkemu koncu”. Najlažja plena zasebnika sta bolnik, ki ga ogroža dolga čakalna vrsta, ter preobremenjen in slabo plačan zdravnik, svarijo.

Strahove zdravnikov, da politika sodeluje pri privatizaciji zdravstva, je po navedbah Fidesa podkrepila informacija, da državni sekretar, ki se je zavzemal za ohranitev javnega zdravstvenega sistema, konec leta odhaja na vodilni položaj druge največje zdravstvene ustanove v državi. Po neuradnih informacijah N1 državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Robert Cugelj v začetku prihodnjega leta namreč odhaja na vodstveno funkcijo v Diagnostični center Bled.

V Fidesu poudarjajo, da so branitelji javnega zdravstvenega sistema, ker jim je mar za kakovostno javno zdravstvo, razvoj medicine in predvsem za bolnike.

Poklukar
N1

Po nedavnem dogovoru vlade ter sindikatov v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ki okoli 35.000 zaposlenim prinaša višje plače, v zdravniških vrstah opozarjajo, da se pomembno rušijo razmerja predvsem med (mladimi) zdravniki v zdravstvu in socialnem varstvu ter zaposlenimi v zdravstveni negi.

Na temo zdravniških plač sta se v zadnjem času zato sestala zdravstveni minister Janez Poklukar in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Poklukar je v javnosti doslej sicer poudarjal, da bi bilo pred izstopom zdravstvenih profilov iz enotnega plačnega sistema treba doseči širši družbeni konsenz.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje