Fiktivne prijave: kako ugotovite, če se je na vašem naslovu prijavil še kdo?

Slovenija 25. Feb 202312:09 7 komentarjev
nabiralnik
Srdjan Živulović, Bobo

Na območju ptujske policijske uprave je občan odkril, da je na njegovem naslovu prijavljen neznanec. Ta je prijavo prebivališča opravil s ponarejenim podpisom lastnika, upravna enota pa zoper njega ne more ukrepati. Na ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da ima lastnik nepremičnine pravico preveriti, kdo ima na naslovu nepremičnine prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. Pripravili so tudi navodila, kako izpisati te podatke.

Kot smo poročali, je na območju Policijske uprave Ptuj eden od občanov ugotovil, da je na njegovem naslovu prijavljen še nekdo. Neznanec je prijavo prebivališča opravil s ponarejenim podpisom lastnika, upravna enota pa zoper neznanca ne more ukrepati.

Zadnjih nekaj let lastniku namreč ni treba prisostvovati pri prijavi prebivališča na naslovu nepremičnine, prav tako pa upravne enote nimajo pristojnosti, da bi preverjale pristnost podpisa.

Glede fiktivnih prijav pa se je zdaj oglasilo tudi ministrstvo za notranje zadeve in pozvalo k preprečevanju takšnih prijav. Na ministrstvu navajajo, da ima lastnik nepremičnine pravico preveriti, kdo ima na naslovu nepremičnine prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. Pripravili so tudi navodila, kako te podatke pridobiti.

“Če ste lastnik stavbe na določenem naslovu, lahko zaprosite katerokoli upravno enoto v Republiki Sloveniji, da vam posreduje podatke o posameznikih, ki imajo prijavljeno stalno ali začasno prebivališče na tem naslovu, vendar največ za obdobje vašega lastništva ali solastništva te nepremičnine,” pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da je za izpis podatkov mogoče zaprositi na katerikoli upravni enoti.

Lastnik stavbe lahko na določenem naslovu zaprosi za podatke o posameznikih, ki imajo prijavljeno prebivališče na naslovu njegove nepremičnine. Tako lahko pridobi ime in priimek, leto rojstva in vrsto prebivališča (stalno ali začasno prebivališče).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje