Financial Times o Janši, Janša o neuravnoteženosti

Slovenija 23. Maj 202117:32 > 22. Jun 2021 09:33 0 komentarjev
Janez Janša
BOBO

Uveljavljeni medij Financial Times je danes objavil prispevek, v katerem primerja Janševo politiko s politiko madžarskega premierja Viktorja Orbana. Janša je na Twitterju izrazil, da prispevek ni uravnotežen.

Časnik Financial Times s sedežem v Londonu je objavil prispevek, v katerem opisuje politično okolje v Sloveniji in primerja dejanja predsednika vlade Janeza Janše z dejanji madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana. “Slovenski Janša sledi Madžarski na poti avtoritarnosti,” so zapisali v naslovu prispevka. Prispevek se sklicuje na izjave predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, ustavnega sodnika Roka Čeferina in Marka Milosavljevića s Fakultete za družbene vede (FDV).

Časnik med drugim navaja Veselovo izjavo, da so se napadi nanj začeli kmalu po tistem, ko je računsko sodišče začelo preiskovati nabavo zaščitne in medicinske opreme za zajezitev širjenja novega koronavirusa. “Prišlo je do nenadne spremembe. Začeli so se napadi na računsko sodišče in zelo osebni napadi name, z jasnim namenom relativizirati morebitne ugotovljene nepravilnosti,” je dejal za Financial Times.

Kot navaja časnik, je revizija sicer ugotovila nepravilnosti pri javnih naročilih, a so revizorji obenem priznali, da je šlo v zgodnjih dneh epidemije za nenavadno tekmo za zagotavljanje zaščitnih mask in opreme. Kljub temu so se napadi na Vesela nadaljevali, med drugim z vrsto zapisov na Twitterju, v katerih je Janša izražal dvom o Veselovi integriteti, piše časnik.

Vesel je za Financial Times prav tako pojasnil, da je kmalu po objavi poročila prostore računskega sodišča začela preiskovati policija, kar se je zgodilo prvič v njegovi karieri in v zgodovini institucije. “Upam, da je kaj resnega na stvari. V nasprotnem primeru gre za obliko političnega pritiska,” je dodal. Ocenil je, da je v državi tudi sicer mogoče čutiti “kulturo nesprejemanja nadzornih mehanizmov”.

Čeferin dejal, da vlada ne spoštuje meja

Financial Times v nadaljevanju opozarja tudi na kritike razsodbe ustavnega sodišča, da so vladne omejitve v času pandemije neupravičeno posegle v osebne svoboščine, ki sta jih izražala premier Janša in notranji minister Aleš Hojs. “V demokracijah bi morale obstajati meje sprejemljive kritike sodnikov, vendar naša vlada teh meja ne spoštuje,” je za časnik dejal Čeferin.

Prispevek opisuje tudi Janševo vlogo v času osamosvajanja in pospeševanja demokratičnih procesov v Sloveniji. Obenem pa se dotakne njegove obsodbe v zadevi Patria leta 2013, ki jo je ustavno sodišče pozneje razveljavilo, češ da Janša že dolgo obtožuje medije, da so ga izrinili s položaja.

Prav tako navaja nekatere njegove zapise na Twitterju, v katerih kritizira medijske organizacije in novinarje, ter problematizira zastoj v financiranju Slovenske tiskovne agencije. V zvezi s slednjim je odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj opozorila, da je agencija na robu insolventnosti. Marko Milosavljević s FVD je v zvezi z odnosom vlade do medijev ocenil, da vlada sledi madžarskim “strategijam, njihovim vzorcem cenzure in nadzora nad javnimi mediji”.

Janša v odzivu o neuravnoteženosti

Janša se je na prispevek že odzval v več objavah na Twitterju, ki pod črto sporočajo, da izbira sogovorcev v prispevku Financial Times ni uravnotežena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!