Finančni minister Boštjančič bo začasno tudi minister za javno upravo

Klemen Boštjančič, Sanja Ajanović Hovnik
Klemen Boštjančič in Sanja Ajanović Hovnik (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Po tem ko je Sanja Ajanović Hovnik v petek odstopila z mesta ministrice za javno upravo, je premier Robert Golob danes poslance obvestil, da jo bo na ministrskem mestu začasno nadomestil minister za finance Klemen Boštjančič.

Premier Robert Golob je poslance obvestil o odstopu ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in naznanil, da bo funkcijo ministra za javno upravo začasno opravljal minister za finance Klemen Boštjančič.

Kot smo poročali, je Ajanović Hovnik z mesta ministrice odstopila v petek po daljšem neuspešnem zavračanju očitkov o netransparentnosti. Kljub odstopu sicer zatrjuje, da odhaja s čisto vestjo, saj ni storila nič nezakonitega.

V odstopni izjavi premierju je zapisala, da je bil omenjeni razpis transparenten, skladno s strokovnimi in moralnimi standardi ter je omogočal enak dostop do javnih sredstev in enakopravno obravnavo vseh nevladnih organizacij. Želi, da pristojni organi čim prej, strokovno in neodvisno opravijo svoje delo, da ne pade senca dvoma o političnem vplivu na njihovo presojo.

Boštjančič lahko funkcijo začasno opravlja tri mesece, nato mora premier predlagati novega ministra oziroma ministrico.

Spomnimo, da je premier Golob poslancem že prejšnji teden poslal predlog za razrešitev ministrice Irene Šinko in odstopno izjavo ministra Uroša Brežana. Kot smo poročali, bo vodenje resorja za naravne vire in prostor namesto Brežana začasno prevzela Alenka Bratušek, ministrico Šinko pa bo po njeni pričakovani razrešitvi v državnem zboru začasno nasledil Marjan Šarec.

V petek naj bi poslanci za ministrico za zdravje imenovali Valentino Prevolnik Rupel, sedanjo državno sekretarko, ki zdravstveno ministrstvo prevzema po julijskem odstopu Danijela Bešiča Loredana.