Sanja Ajanović Hovnik odstopila s položaja ministrice za javno upravo

Slovenija 06. Okt 202315:20 15 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik
Foto: Borut Živulović/Bobo

Sanja Ajanović Hovnik je odstopila z mesta ministrice za javno upravo. Predsednika vlade je o tem že obvestila. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, je Ajanović Hovnik kot razlog za nepreklicni odstop navedla, da ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije. Premier Robert Golob bo državni zbor o njenem odstopu obvestil po prihodu s službene poti.

Po razkritju vedno novih podrobnosti spornega razpisa ministrstva za javno upravo in po tem, ko so ravnanje ministrice Sanje Ajanović Hovnik kritično ocenili ne le v manjših koalicijskih partnericah SD in Levici, temveč tudi v delu največje vladne stranke Gibanje Svoboda, ki jo je soustanavljala, se je ministrica za javno upravo odločila za odstop.

“Ministrica Sanja Ajanović Hovnik ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije,” so v sporočilu o ministričinem nepreklicnem odstopu zapisali v kabinetu predsednika vlade. Ob tem so še navedli, da bo premier Robert Golob državni zbor o tem obvestil po prihodu s službene poti.

Kot pravijo naši viri na ministrstvu za javno upravo, naj bi pogajanja s sindikati v prihodnjih dneh vodila državna sekretarka Mojca Ramšak Pešec.

Sanjo Ajanović Hovnik je v preteklih dneh najprej obremenila afera New York, nato pa je v javnosti še glasneje odmevala zgodba o podeljevanju denarja preko razpisa ministrstva za javno upravo.

Ajanović Hovnik se je konec julija s štirimi sodelavkami ministrstva za javno upravo odpravila na štirinajstdnevno službeno pot. Skupni strošek potovanja v New York je znašal 33.000 evrov; potovalni stroški so znesli 13.412 evrov, stroški nastanitve v hotelu 16.589 evrov, stroški dnevnic udeleženk pa tri tisoč evrov.

Ministrico so na forumu spremljale vodja direktorata za javno upravo Mateja Mahkovec, strokovnjakinja za odnose z javnostmi v vladi Marjana Šarca, ki sedaj deluje v ministričinem kabinetu, Nika Benedik, namestnica generalnega sekretarja Maja Dimitrovski ter vodja sektorja za analize in razvojno načrtovanje Simona Hočevar. Forum v New Yorku je bilo sicer  mogoče spremljati tudi preko videopovezave, a je Sanja Ajanović Hovnik dejala, da je tak način spremljanja mogoč za širšo javnost in ne za predstavnike države, ki bo v naslednjih dveh letih zasedala tudi mesto nestalne članice Varnostnega sveta ZN.

“Kot resna država, bodoča članica Varnostnega sveta ZN, smo se konference udeležili v živo, ogled prek videopovezav je namenjen širši javnosti in ne političnim odločevalcem,” je zapisala ministrica in dodala, da je bila udeležba na tej konferenci načrtovana že letos spomladi.

Golob Ajanović Hovnik srečanje nevladne organizacije
Žiga Živulović jr./Bobo

Po izbruhu afere New York je ministrici v bran stopil tudi predsednik vlade Robert Golob. “Če je največji problem v državi pot ministrice v New York za 6.000 evrov, potem živimo v srečni državi”, je dejal. A so se nad ministrico kmalu zgrnili novi očitki.

Znašla se je namreč v središču afere o podeljevanju javnega denarja preko razpisa ministrstva za javno upravo. Na razpisu za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na področju aktivnih državljanskih pravic, ki ga je MJU objavilo marca letos, je med največjimi prejemniki javnega denarja tudi zavod IPES – Inštitut za proučevanje enakosti spolov Maribor.

Solastnica omenjenega inštituta Kaja Primorac je namreč dolgoletna prijateljica ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, na razpisu MJU pa je po spremembi pogojev razpisa zavod IPES prejel 300.000 evrov javnega denarja.

Tu pa se zgodba s spornim razpisom ni zaključila. Primorac in Ajanović Hovnik sta leta 2020 ustanovili podjetje Smart center. Po vstopu v vlado je Ajanović Hovnik direktorsko mesto v tem podjetju prepustila Primorac, svoj 50-odstotni delež v podjetju pa je podarila mami Dragani Marjanović, sicer upokojeni medicinski sestri. Prav preko Smart centra pa je Primorac več nevladnim organizacijam pomagala pri pripravi dokumentacije za omenjeni razpis MJU in jim pri tem zaračunala sedem odstotkov provizije.

Ministrica za javno upravo je očitke o spornem razdeljevanju javnega denarja v več javnih nastopih zavračala. Poudarila je, da so še enkrat preverili vsa dejstva okoli omenjenega razpisa, in zatrdila, da je ravnala zakonito in transparentno.

“Žal mi je, da je padla senca dvoma na ta razpis, ki so ga strokovne službe MJU skupaj s petimi ministrstvi oblikovale, pripravljale in vodile z najboljšimi cilji. Kot ministrica imam čisto vest,” je v sredo dejala Ajanović Hovnik.

Zatrdila je, da je o prijavi zavoda IPES njene prijateljice Kaje Primorac na razpis MJU izvedela šele 5. septembra, ko je bil razpis že zaključen. In dodala, da je vloge obravnavala in ocenjevala strokovna komisija.

“V času razpisa me nihče ni obvestil o morebitnih nepravilnostih. Trdim, da nisem vedela, da je podjetje Smart center sodelovalo z drugimi prijavitelji na ta razpis. O tem sem bila obveščena 21. septembra, ko me je o tem obvestila Kaja Primorac. To informacijo sem takoj predala pristojnim službam na MJU in tudi Komisiji za preprečevanje korupcije,” je izpostavila ministrica za javno upravo.

Sanja Ajanović Hovnik, ministrstvo za javno upravo, ministrica
Foto: Borut Živulović/Bobo

V četrtkovi oddaji Tarča pa so razkrili dokument oziroma pismo podpore, ki ga je ministrica za javno upravo Ajanović Hovnik podpisala 10. maja letos. Gre za pismo podpore zavodu IPES Kaje Primorac, iz katerega izhaja, da je ministrica za kandidaturo inštituta njene kolegice na razpis vedela že prej, in ne šele septembra, kot je zatrjevala.

“Na tem mestu se lahko posujem s pepelom. Da, podpisala sem pismo podpore, ampak podpisala sem še pet drugih pisem podpore. Lahko zatrdim, da takšne zadeve podpisujem skorajda generično. Vem, da me to ne odrešuje krivde, ampak take stvari dobimo v mapah in podpišemo. Kot rečeno, podpisala sem še pet drugih vlog, štiri so bile uspešne, ena, ki je tudi imela moj podpis podpore, pa ni bila uspešna. To je zelo utečena praksa, samo na tem razpisu je bilo več kot 20 pisem podpore,” je v svojo obrambo po razkritju omenjenega pisma podpore dejala Sanja Ajanović Hovnik.

Po razkritju omenjenega dokumenta je ministrico k odstopu pozval tudi Inštitut 8. marec, v zadnjih dneh pa se je krhala tudi njena podpora v koaliciji. V SD in Levici so vztrajno poudarjali, da pričakujejo ministričina podrobna pojasnila o poteku razpisa in njeni vlogi, vse več kritik pa je bilo mogoče slišati tudi v Gibanju Svoboda. Poslanka Mojca Šetinc Pašek je v četrtek dejala, da so očitki Ajanović Hovnik za stranko “precej boleči”. “Ne gre samo za kazenske odgovornosti, gre tudi za videz in politično odgovornost,” je poudarila.

Premier Robert Golob je sicer še včeraj poudarjal, da ministrici, ki mu je po naših informacijah večkrat omenila možnost odstopa, zaupa. Očitno pa je, da Ajanović Hovnik ocenila, da po vseh očitkih ne more več nadaljevati dela ministrice in je torej danes odstopila s funkcije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje