Fiskalni svet opozoril na nerealno načrtovanje izdatkov

Slovenija 18. Okt 202114:30 > 18:45 1 komentar
Proračun: povprečnina
Foto: Bor Slana/ BOBO

Ob trenutni visoki gospodarski rasti v letu 2022 ne bo več izjemnih okoliščin, ki v času koronavirusa dopuščajo odstopanje od fiskalnih pravil. Fiskalnemu svetu se zdi primanjkljaj kljub temu še sprejemljiv, opozarja pa na nerealno načrtovanje odhodkov, kar vzbuja bojazni pred neučinkovito porabo oziroma strukturnim poslabšanjem javnih financ.

Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun je danes na novinarski konferenci ugotovil, da slovensko gospodarstvo dokaj hitro okreva po epidemiji covida-19. “Odboj nas je nekoliko presenetil,” je dejal in izrazil pričakovanje, da bo bruto domači proizvod (BDP) Slovenije že letos presegel predkrizno raven. Na daljši rok pa tako visoke dinamike ni mogoče pričakovati.

Pri tem se je vprašal, ali je še smiselno ohranjati izjemne okoliščine, ki pri proračunskem načrtovanju omogočajo odstop od strukturnega ravnovesja. “Ugotovili smo, da izjemnih okoliščin ni več,” je odgovoril, a dodal, da bo fiskalni svet vseeno strpen do primanjkljajev. Ne vemo, kako se bo razvijala epidemija v prihodnje in tudi večina evropskih držav tudi še v letu 2022 ohranja izjemne okoliščine, je pojasnil.

Načrtovana visoka rast odhodkov

Vlada je v proračunskih dokumentih za prihodnji dve leti, ki so prav zdaj v parlamentarnem postopku, predvidela postopno zmanjševanje primanjkljaja državnega proračuna. A brez upoštevanja odhodkov za ukrepe v povezavi z epidemijo bi se saldo sektorja država tako letos kot prihodnje leto bistveno poslabšal, je ugotovil fiskalni svet.

“Primanjkljaj brez upoštevanja ukrepov za epidemijo bi se prihodnje leto povečal za 700 milijonov evrov in bo tudi v letu 2023 večji kot letos,” je opozoril član fiskalnega sveta Tomaž Perše. To je deloma res posledica visoke rasti investicij, ki jo je vlada predvidela v proračunskih dokumentih, vendar se mu zdi zaskrbljujoče, da je načrtovana visoka rast tudi preostalih odhodkov.

Opozoril je, da ocena ministrstva za finance glede realizacije državnega proračuna za leto 2021 ne predstavlja ustrezne osnove za oceno dinamike javnofinančnih agregatov v projekcijah za prihodnji dve leti. Kračun pa je dodal, da so izdatki za leti 2021 in 2022 precenjeni, za leto 2023 pa podcenjeni.

Načrtovani izdatki nerealni

Precenjeni izdatki dajejo manevrski prostor za netransparentno porabo, ob čemer je Kračun spomnil na volilno leto 2022, po drugi strani se mu zdijo načrtovani izdatki za leto 2023 nerealni. “Tako nizka raven je enostavno v konfliktu z obstoječo zakonodajo,” je ocenil.

Vlada se je s koronavirusom spopadla z visoko rastjo odhodkov, po Kračunovih besedah so njeni ukrepi zalegli za pet odstotkov BDP letno. “Vendar lahko ugotovimo, da so pomembno prispevali k temu, da je bil padec gospodarske aktivnosti lani manjši, kot bi bil brez ukrepanja, oziroma da so pripomogli k intenzivnejšemu okrevanju letos,” je dejal.

Fiskalni svet pa se ob tem ne more izogniti nekaterim slabostim. “Preveč diskrecijske pravice pri porabi so imeli nekateri subjekti javnega sektorja,” je opozoril Kračun. Izpostavil je dodatke v javnem sektorju.

Vprašal se je, ali gospodarsko okrevanje že ne prehaja v pregrevanje. “Tako kot v drugih evropskih državah je tudi v Sloveniji gospodarstvo na poti pregrevanja,” je potrdil in opozoril, da se s tem povečujejo tveganja, da se bo začasno izjemno povečanje javne porabe, ki je bilo v povezavi z epidemijo v pretežni meri upravičeno, prelilo v strukturno in s tem trajno poslabšanje stanja javnih financ.

Dolg države se bo zniževal šele 2023

Članica fiskalnega sveta Alenka Jerkič je opozorila še na dolg države. Ta naj bi se po vladnih načrtih skladno s pravili zniževal šele v letih 2023 in 2024 ter ostal precej nad mejo 60 odstotkov BDP. “Ugodne makroekonomske napovedi in ugodna likvidnost državnega proračuna bi ob zmernejši realizaciji rasti izdatkov od načrtovanih omogočili hitrejše nižanje dolga brez ogrožanja okrevanja gospodarstva,” pa je menila Jerkič.

Ministrstvo: Spodbujanje okrevanja je pomembno

Na današnja opozorila fiskalnega sveta se je že odzvalo ministrstvo za finance. “Tako kot proračun za leto 2021 smo tudi predlog sprememb proračuna za leto 2022 in predlog proračuna za leto 2023 pripravili v negotovih razmerah, povezanih z obvladovanjem epidemije, okrevanjem gospodarstva in spremenljivimi makroekonomskimi okoliščinami,” so na svoji spletni strani zapisali na ministrstvu za finance. Dodali so, da so ob tem upoštevali čim bolj realne prevzete obveznosti, ki temeljijo na veljavnih pravnih aktih, in dosedanjo realizacijo izdatkov.

Navedli so, da je bil na ravni EU dosežen širši konsenz, da mora fiskalna politika v letih 2021 in 2022 še naprej spodbujati okrevanje, in da je tako Evropska komisija določila, da splošna odstopna klavzula oziroma izjemne okoliščine veljajo tudi v letu 2022.

“Prehiter umik fiskalnih spodbud bi lahko otežil okrevanje, še posebej v najbolj prizadetih dejavnostih. Smer razvoja vračanja k srednjeročnemu okviru bo pomembna šele spomladi, ko se bomo na EU ravni opredelili do prenehanja izjemne okoliščine in ko se tudi na EU ravni sprejme smer delovanja fiskalne politike za naslednja leta,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje