FOTO: Slovenija dobiva nov obmorski park

Slovenija 17. Jun 202211:20 > 13:32 3 komentarji
žusterna, koper, obmorski park
Jaka Ivančič

V Žusterni bodo danes z uradnim odprtjem kopalne sezone dobili nov obmorski park. Gre za 3,7 milijona evrov vredno naložbo, v okviru katere je Mestna občina Koper nekdaj degradirano območje med ustjem Badaševice in Žusterno preuredila v površine, primerne za kopanje in druge aktivnosti.

V Žusterni v kopalno sezono vstopajo z novim obmorskim parkom. Naložbo, ki je veljala za eno zahtevnejših in finančno obsežnejših, je občina začela v začetku leta 2019.

Premestili so skalomet, uredili nasip in tako zagotovili ustrezno poplavno varnost.

koper, žusterna, obmorski park
Jaka Ivančič

Sledila je ureditev skalnatega dela obale, kjer so postavili velike betonske plošče, na dveh mestih pa oblikovali manjše zalive s prodnatimi dostopi do morja. V okviru končne ureditve je občina letos celotno površino ozelenila. Zasadili so približno 200 dreves različnih vrst ter številne grmovnice in trajnice.

koper, žusterna, obmorski park
Jaka Ivančič

Skozi zelenico parka so speljali tudi sprehajalno pot, opremljeno z betonskimi klopmi in sodobno urbano opremo, ob tem pa uredili dodaten prodnat dostop do morja. Poleg druženja in aktivnega preživljanja prostega časa so obiskovalcem na voljo tudi brezplačne sanitarije in pestra gostinska ponudba. Od junija v bližnjem centru vodnih športov deluje še Active Koper, ki tudi letos ponuja različne vodne aktivnosti in zabavo za različne generacije uporabnikov, so sporočili iz občine.

Vrednost naložbe znaša nekaj manj kot 3,7 milijona evrov brez davka. Večji del sredstev je iz svojega proračuna zagotovila Mestna občina Koper, okoli 770.000 evrov pa je nepovratnih evropskih sredstev.

Na današnji otvoritvi, ki se bo začela ob 14. uri, obljubljajo živahno dogajanje s pestro ponudbo vodnih aktivnosti in večernim nastopom raperja Boštjana Nipiča Nipkeja ter akrobatske skupine Dunking Devils.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje