Fursov milijonski odpustek Bavčarju? Simič: Včeraj sem prvič slišal za zahtevek

Slovenija 12. Apr 202212:14 > 13. Apr 2022 13:44 10 komentarjev
Igor Bavčar
Srdjan Živulovič/BOBO

Finančna uprava Republike Slovenije, ki jo od lani s polnim mandatom vodi Ivan Simič, naj bi po poročanju Dela že imela spisano odločbo za odpis 2,7 milijona evrov davčnega dolga Igorju Bavčarju. Ta je davčni dolžnik vse od leta 2011, od prvotnih 3,5 milijona evrov odmerjenega davka dolguje še 1,6 milijona evrov.

Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je zaradi spornega posla preprodaje delnic Istrabenza v letu 2007 (več o tem v nadaljevanju) vse od leta 2011 milijonski davčni dolžnik, bil pa je tudi obsojen pranja denarja.

V spornem poslu je Bavčar na račun prejel 21,6 milijona evrov, ki jih je Furs z odločbo, izdano leta 2011, obdavčil. Odmeril mu je skupaj 3,47 milijona evrov davka z zakonitimi zamudnimi obrestmi. Del dolga je Bavčar plačal. Kot so pred leti za Finance povedali na sodišču, so mu januarja 2010, ko je zoper njega zaradi posla že tekla policijska preiskava, zasegli 2,2-milijonski bančni depozit. Ta denar je banka nato na podlagi sklepa davčne izvršbe nakazala v dobro proračuna. Kdaj, ni znano.

Preostanek dolga, okoli 1,6 milijona evrov, se do danes ni (bistveno) zmanjšal. Javno znano je še, da je Furs ta znesek poskušal izterjati z zasegom nepremičnine v ljubljanskih Murglah, ki pa jo je prepisal na ženo in vpisal tudi zemljiški dolg. Furs je leta 2017 zoper Bavčarja in ženo vložil tožbo. Ali in kako se je postopek iztekel, preverjamo.

Na Furs zahtevek za ničnost dolga

Februarja letos pa je Bavčar po poročanju Dela na vrhovno sodišče vložil zahtevek za revizijo davčnega postopka iz leta 2011, Fursu pa poslal zahtevo za ničnost odmere davka. Po poročanju Dela v zahtevi za ničnost odmere davka zahteva vračilo 2,7 milijona evrov dolga. Trenutno je Bavčar še vedno vpisan na javno objavljenem seznamu davčnih dolžnikov, in sicer z dolgom med enim in desetimi milijoni evrov. Na naš telefonski klic se še ni odzval.

Na vrhovnem sodišču so nam potrdili, da so februarja prejeli predlog za dopustitev revizije, a vsebinskih pojasnil ne dajejo. Povedali pa so nam, da o zadevi še ni odločeno.

Z Bavčarjem o vremenu

Spomnimo, da je lani poleti portal Necenzurirano.si poročal, da se je Bavčar mudil v pisarni generalnega direktorja Fursa Ivana Simiča, in sicer le dober mesec po Simičevem imenovanju za začasnega direktorja Fursa. Simič nam je danes dejal, da za Bavčarjev zahtevek ni vedel. “Zanj sem prvič slišal včeraj, ko je Furs prejel novinarsko vprašanje na to temo. Za odločanje so pristojni na lokalnem finančnem uradu,” nam je dejal v kratkem telefonskem pogovoru.

Dodal je, naj se vprašamo, zakaj dolga do danes niso izterjali. In tudi, ali ni preuranjeno napeljevati, da je s tem zahtevkom kaj narobe. Kot davčni svetovalec je po lastnih besedah s strankami “neštetokrat” po sodni poti dokazoval nepravilnosti v davčnih postopkih in uspel.

Na vprašanje, o čem sta se z Bavčarjem lani pogovarjala, je Simič danes dejal, da o nečem “čisto brezveznem”, na vprašanje, če lahko pove, kaj je to bilo, pa je dodal: “Zakaj je danes sonce in ali bo jutri dež.” Kot so danes za N1 še povedali na Fursu, se razen tega srečanja julija lani Simič in Bavčar nista sestajala, prav tako generalni direktor Fursa “ni sodeloval, niti ni vplival na konkretne postopke, ki so v teku v primeru gospoda Bavčarja”.

Mnenje spisal zunanji sodelavec Fursa

Delo danes poroča, da je strokovno mnenje, na katerem temelji Bavčarjev zahtevek, spisal Jernej Podlipnik, davčni strokovnjak in predavatelj na Fakulteti za državne in evropske študije. Ta je, kot še piše Delo, obenem zunanji sodelavec Fursa.

Kot so nam povedali na davčni upravi, Podlipnik ni sodeloval v konkretnih primerih urada, je pa kot zunanji predavatelj izvedel izobraževanje za davčne inšpektorje. Po podatkih aplikacije Erar je bilo plačilo za to izvedeno januarja letos, kdaj je bila opravljena storitev, pa iz aplikacije ni razvidno.

Podlipnika smo klicali za komentar, a je na mobilni številki nedosegljiv. Vprašanja smo mu poslali po elektronski pošti, odgovore bomo dodali, ko jih dobimo.

Obsojen pranja denarja, vrniti mora 18 milijonov evrov

V poslu iz leta 2007 je Pivovarna Laško, ki jo je takrat vodil Šrot, 7,3-odstotni delež Istrabenza najprej prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Bavčar je imel z Microtrustom v lasti Sušinskega opcijsko pogodbo, da bo kupil 7,3-odstotni paket delnic Istrabenza za približno 24 milijonov evrov. Ker mu Microtrust teh delnic ni prodal, mu je podjetje na osebni račun v dveh obrokih nakazalo 21,6 milijona evrov (prvi del oktobra 2007, drugi pa februarja 2008). Bavčar je denar – kot je kasneje ugotovilo sodišče – nato ‘opral’. Sodišče je Bavčarja obsodilo na petletno zaporno kazen, hkrati mu je naložilo, da mora vrniti 18 milijonov evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Kazen je začel prestajati septembra 2017, a jo je med epidemijo večkrat prekinil. 24ur.com je pred kratkim poročal, da mu je komisija pri pravosodnem ministrstvu odobrila pogojni odpust.

Obenem je Bavčar na evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) vložil tožbo zaradi domnevne kršitve pravice do nepristranskega sojenja. Sodišče v Strasbourgu je zadevo vzelo v obravnavo (to pomeni, da bo o njej vsebinsko odločalo), ni pa še odločilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje