Gale bo s poravnavo dobil 55 tisoč evrov bruto

Slovenija 19. Maj 202113:51 > 26. Jun 2021 21:43 0 komentarjev
Ivan Gale
BOBO

Nekdanji uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale je danes na ljubljanskem sodišču sklenil poravnavo z nekdanjim delodajalcem, kateremu je očital nezakonito odpoved. Prejel bo okoli 55 tisoč evrov bruto.

Na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču so danes sklenili obravnavo v tožbi Ivana Galeta zoper Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve. Gale je zavodu očital nezakonito izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Z nekdanjim delodajalcem se je danes poravnal – od Zavoda za blagovne rezerve bo prejel okoli 55.000 evrov bruto.

Tako zavod kot Gale bosta morala sama poravnati sodne stroške, s sodno poravnavo pa sta se obe strani zavezali, da se bosta odpovedali morebitnim drugim zahtevkom z naslova delovnega razmerja. Zavod bo od bruto zneska moral obračunati vse pripadajoče davke in prispevke, Galetu pa nakazati preostanek vsote.

Poravnava je po vsebini podobna tisti, ki jo je Gale lani že zavrnil. Kot je danes pojasnil, je bil pripravljen pristati že na prejšnji poravnalni predlog, pa so se pojavile določene dodatne klavzule glede spoštljivega komuniciranja, na katere ni mogel pristati. Današnja poravnava tovrstnih klavzul več nima.

Ivan Gale se je izpostavil kot žvižgač, ko je spregovoril o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme v začetkih epidemije covida-19. Oktobra ga je Zavod za blagovne rezerve odpustil. Gale je za sodno poravnavo prvotno predlagal znesek v višini 70 tisoč evrov, na kar pri zavodu niso pristali.

Gale prepričan, da bi denar moral plačati direktor zavoda sam

Gale je z doseženim dogovorom zadovoljen, a po njegovih besedah zgodba še ni zaključena. Njegov cilj je namreč, da se denar, ki mu ga bo izplačal zavod, izterja od odgovornih. Ker gre za “evidentno oškodovanje javnih financ”, meni, da bi moral za to denar iz lastnega žepa kriti direktor zavoda Toni Rumpf.

Poleg tega ima Gale odprtih še nekaj postopkov, povezanih z odpovedjo delovnega razmerja, denimo glede dostopa do informacij javnega značaja, saj mu zavod ne omogoči vpogleda v lastne osebne podatke. Pri tem gre po njegovih besedah “absolutno za šikaniranje in povračilne ukrepe, ki se še nadaljujejo po izredni odpovedi”.

Napovedal še eno kazensko ovadbo

Zoper direktorja zavoda je Gale poleg tega doslej podal dve kazenski ovadbi, in sicer zaradi kaznivih dejanj šikaniranja ter kršitve temeljnih pravic delavcev. Danes pa je napovedal, da bo v kratkem vložil še kazensko ovadbo zoper Rumpfa zaradi krive ovadbe. Direktor zavoda je namreč Galeta ovadil zaradi podpisa domnevno sporne naročilnice, zaradi katere je Gale tudi izgubil službo. Po Galetovih besedah se je Rumpf zavedal, da pri tem ne gre za kaznivo dejanje, ker je takšne naročilnice tudi sam podpisoval.

Zavod je namreč Galetu izredno odpoved izročil, ker je sklenil naročilnico za že dobavljeno blago, je spomnila Galetova zagovornica Maja Koršič Potočnik. Po njenih besedah pa je nato Rumpf pozneje izdal enake naročilnice, torej za že dobavljeno blago. “Naredil je popolnoma identično stvar, zaradi katere je Gale dobil izredno odpoved,” je poudarila.

A teh naročilnic, ki jih je podpisal Rumpf, v zavodu niso želeli razkriti, so pa do njih prišli po drugi poti. Na današnjem naroku so tako predstavili že drugo takšno naročilnico, kar je po mnenju Maje Koršič Potočnik pri toženi stranki verjetno “zbudilo željo po tem, da se zadeva zaključi”. Sploh zato, ker je sodnica danes sprejela sklep, da je zavod dolžan predložiti tudi vso ostalo dokumentacijo. “To pomeni, da bi ven popadalo še marsikaj drugega, kar verjetno ni bilo nikomur v interesu,” o razlogih, da so se na zavodu odločili za poravnavo, meni Galetova zagovornica.

Zastopnik zavoda Aleš Avbreht po drugi strani zatrjuje, da je Gale ves čas spreminjal svoje navedbe ter si “stalno premišljal glede poravnave”. Kot je dejal, je bil danes očitno pravi trenutek, da Gale podpiše poravnavo, “naslednji trenutek pa že ne več”. Medtem pa je bil zavod po njegovih besedah ves čas konsistenten, prav tako so želeli, da bi obe strani komunicirali korektno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!