Generalni sekretar IFRC: Poplave lekcija za vse, vremenski vzorci so spremenjeni

Slovenija 24. Avg 202315:58 0 komentarjev
Meža odnesla hišo družine Fužir
Borut Živulovič/BOBO

Ob obisku v Sloveniji si je generalni sekretar Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) Jagan Chapagain ogledal poplavljena območja v Škofji Loki. Kot je dejal, se je treba zaradi spremenjenih vremenskih vzorcev bolj pripraviti na tovrstne katastrofe, v procesu sanacije pa uporabiti tudi digitalna orodja.

Generalni sekretar Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca Jagan Chapagain je v izjavi za medije ob ogledu nedavno poplavljenih območij dejal, da je težko verjeti, kako hitro je tamkajšnji potok narasel in poplavil območje ter prizadel toliko ljudi. Pojasnil je, da je sicer videl več katastrof, ki jim je marsikaj skupnega, a je vsaka unikatna. “To je bilo nekaj nepredvidljivega, kar se ob običajnih padavinah ne zgodi,” je dejal.

Kot je izpostavil, mora biti to lekcija za vse, da so zaradi klimatskih sprememb močno spremenjeni tudi vremenski vzorci. To pomeni, da se zgodi, da v času, ko so običajno padavine, dežja ni, ko pa jih običajno ni, dežuje. Temu se moramo po njegovih besedah prilagoditi in se na to bolje pripraviti. Gre za katastrofo, ki je veliko ljudi ni pričakovalo, ker pa se bliža deževna sezona, je pomembno biti zelo pripravljen, je še dodal.

Ker smo v letu 2023, moramo po njegovih besedah uporabljati inovativen digitalen način zbiranja podatkov, ocenjevanja in tudi zagotavljanja pomoči ljudem, saj je to lahko mnogo bolj učinkovito, hitreje in bolj transparentno. Kot je dejal, morajo prvi fazi odziva, ko so bili na terenu številni prostovoljci, slediti ustrezni podatki o oceni škode, ustrezno načrtovanje in investicije na način, da karkoli bo obnovljeno, bo narejeno bolje, kot je bilo.

K temu lahko, kot je prepričan Chapagain, pripomorejo tudi digitalna orodja. Na Rdečem križu po njegovih besedah imajo tovrstna orodja za zbiranje podatkov, ocenjevanje in koordinacijo ter razdeljevanje sredstev, ki jih uporabljajo tudi v drugih državah in jih želijo deliti tudi s slovenskimi organizacijami.

Chapagain je svoj obisk v Sloveniji začel v sredo. V spremstvu regionalne direktorice IFRC Birgitte Bischoff Ebbesen se je srečal s predsednico Rdečega križa Slovenije Ano Žerjal in drugimi predstavniki te slovenske organizacije. Današnjemu obisku območij v Škofji Loki in srečanju s prostovoljci popoldne sledi srečanje s predsednikom vlade Robertom Golobom, ministrom za obrambo Marjanom Šarcem ter ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon. Obisk bodo predstavniki IFRC v petek sklenili s srečanjem s predstavniki zasebnega sektorja, v Vili Podrožnik pa jih bo gostila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Tema pogovorov bo položaj Rdečega križa Sloveniji v vlogi prvega pomočnika oblastem, odzivnost v primeru naravnih in humanitarnih nesreč ter možnosti tesnejšega sodelovanja, tako z državo kot zasebnim sektorjem, so ob napovedi obiska še navedli na Rdečem križu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!