Gibanje Povežimo Slovenijo v boj za županske stolčke in predsedniški položaj

Slovenija 04. Maj 202219:47 > 05. Maj 2022 16:17 2 komentarja
Bor Slana/BOBO

Predsedniki strank gibanja Povežimo Slovenijo, ki na volitvah ni prestopilo parlamentarnega praga, so se na današnjem srečanju dogovorili, da bodo sodelovali tudi na predsedniških in lokalnih volitvah. Vendar pa bodo posamezni kandidati na lokalnih volitvah lahko kandidirali pod blagovno znamko posamezne stranke, gibanje pa jih bo pri tem podprlo.

Na današnjem srečanju predsednikov petih strank, povezanih v gibanje Povežimo Slovenijo, so ocenili, da je bilo sodelovanje dobro in da bodo sodelovali tako na predsedniških kot na lokalnih volitvah. Predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš je po sestanku za STA povedal, da sestanek ocenjujejo kot pozitiven. “Seveda smo v takem sistemu, kot smo ga vzpostavili, tudi mi kdaj povzdignili glas, ampak moram reči, da so bili danes toni zelo pozitivni in spravljivi,” je dejal Čuš.

Dodal je, da so po prespanih nočeh ugotovili, da je seštevek glasov vseeno dober in bi v neki normalni situaciji omogočal gladek vstop gibanja v DZ. Za volilni rezultat gibanja pa je po njegovem mnenju krivo taktično glasovanje volivcev, ki so se odločali med Gibanjem Svoboda in SDS. Na ta račun so po njegovem mnenju pod parlamentarnim pragom ostali Povežimo Slovenijo in LMŠ.

Predsednik SLS Marjan Podobnik je sestanek za STA ocenil kot pozitivnega. Dejal, da so nekateri občinski odbori na izvršilnem odboru SLS ocenili, da bi bilo bolje, če bi stranka na volitvah za občinske svetnike v okolju, kjer je SLS že prisotna, nastopila sama, saj je tudi bolj prepoznavna. Sicer pa je bila izpostavljena večinska volja, da tudi v prihodnosti sodelujejo z gibanjem Povežimo Slovenijo, nadaljnje sodelovanje pa je kot smiselno označil tudi sam.

Čuš je dejal, da je tudi sam na sestanku predlagal, da gibanje na lokalnih, predsedniških in tudi volitvah v državni svet gibanje nastopi skupaj. Je pa tudi sam predlagal, da v lokalnih skupnostih, kjer imajo posamezne stranke gibanja že prepoznavne posameznike oz. nosilce funkcij, “ki so do sedaj uspešno delali in so bom rekel paradni konji, že sami za sebe dovolj dobra znamka”, v gibanju podprejo te kandidate, ne glede na to, pod katero blagovno znamko kandidirajo. “Na koncu je to isto ali podobno,” je dejal Čuš.

Predsedniki Konkretno, Nove ljudske stranke Slovenije in Nove socialdemokracije se po sestanku za STA niso odzvali. O nadaljnjih korakih gibanja bodo sicer odločali organi posameznih strank, a se bodo predsedniki ponovno srečali čez štirinajst dni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje