Ginekologinja zavrnila obravnavo istospolno usmerjene pacientke

Slovenija 12. Jul 202310:42 18 komentarjev
Ugovor vesti: ginekologinja
PROFIMEDIA

Zagovornik načela enakosti je ugotovil diskriminacijo v primeru ginekologinje, ki je zavrnila nadaljnjo zdravstveno obravnavo istospolno usmerjene pacientke. Opravljanje vseh svojih storitev je odrekla tudi izključno istospolno usmerjenim pacientkam, ki so v postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Na zagovornika načela enakosti Miha Lobnika se je obrnila istospolno usmerjena posameznica, ki je v postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP) v Avstriji. Tam je namreč uzakonjeno enakopravno obravnavanje heterospolnih in istospolnih parov pri dostopu do te storitve.

Prijavila je domnevno diskriminacijo s strani svoje ginekologinje v Sloveniji, saj ji ta zavrnila nadaljnjo zdravstveno obravnavo, ker je istospolno usmerjena in v postopku OBMP. Ginekologinja je po navedbah posameznice pri Zdravniški zbornici Slovenije vložila ugovor vesti glede opravljanja vseh ginekoloških storitev za ženske, ki so v takem položaju.

Zdravniška zbornica oziroma njen Odbor za pravno-etična vprašanja (OPEV) je zagovorniku posredoval pojasnilo, da tak ugovor vesti ni dopusten, ker je diskriminatoren. Ugovor vesti se namreč lahko uporabi pri določenih zdravstvenih postopkih, ne pa za odklonitev določenih postopkov izključno pri določeni skupini ljudi z določeno osebno okoliščino, kot je to bilo v tem primeru.

Ginekologinja je bila prepričana, da je njen ugovor vesti ustrezen. Povedala je, da je sklepe OPEV prejela po tem, ko je nadaljnje zdravljenje pacientke že zavrnila. Ko je prejela odgovor zbornice, je svoj ugovor vesti umaknila.

Pri ugotavljanju diskriminacije je važen učinek določenega ravnanja in ne to, ali je imel nekdo namen diskriminirati, je v odločbi pojasnil zagovornik. Ginekologinja je predlagateljico samo zaradi njene spolne usmerjenosti obravnavala manj ugodno kot ostale in jo prikrajšala pri njeni pravici do zdravstvenega varstva.

“Pravica do zdravstvenega varstva je pomemben del človekovih pravic in ustavna vrednota. Odrekanje zdravstvene obravnave izključno istospolno usmerjenim pacientkam, ki so v postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo, je nesprejemljivo. Zdravstvo mora biti vsem dostopno ne glede na njihove osebne okoliščine, kot sta tudi spol in spolna usmerjenost,” je ob tem dejal Miha Lobnik.

Ginekologinja pacientko vodila skozi prvo nosečnost

Sicer ima posameznica s partnerko že enega otroka, ki je bil prav tako spočet s pomočjo OBMP v Avstriji. Izbrana ginekologinja je bila že takrat seznanjena s tem, da je njena pacientka v istospolni partnerski zvezi, po zanositvi pa jo je vodila skozi nosečnost. Ker sta si pacientka in njena partnerka želeli še enega otroka, se je obrnila na izbrano ginekologinjo, ki jo je šele takrat seznanila, da je ne bo več obravnavala.

Povedala ji je, da jo je na pregled sprejela, da pa “pari, kot sta predlagateljica in njena žena, po naravni poti ne morejo zanositi in imeti otrok, kot tudi moški ne more zanositi in roditi otroka”. Dodala je, da to v Sloveniji ni dovoljeno, se pa še vedno dogaja, kar naj bi bilo v nasprotju z njeno moralo in etičnimi prepričanji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje