Gladovna stavka v Centru za tujce v Postojni: Želimo svobodo in enako obravnavo

Begunci v Centru za tujce Postojna
Tukaj smo/FACEBOOK

Po tem ko so javnost znova opozorili na neživljenjske razmere v Centru za tujce v Postojni, ki naj bi vključevale tudi psihično mučenje, pretepanje in poniževanje, je trinajst oseb iz Pakistana in Indije, ki so v centru priprte, začelo gladovno stavkati. Zahtevajo premestitev v azilni dom odprtega tipa, saj verjamejo, da jih ministrstvo za notranje zadeve ne obravnava enakopravno. "Ker nismo kriminalci. Želimo svobodo in enako obravnavo," so sporočili.

Trinajst oseb iz Pakistana in Indije, ki so priprte v Centru za tujce v Postojni, je v petek začelo gladovno stavkati. Kot je skupina zapisala na Facebooku strani Tukaj smo, verjamejo, da jih ministrstvo za notranje zadeve ne obravnava enakopravno.

“Protestiramo proti tej krivičnosti in zahtevamo, da se nas nemudoma izpusti v azilni dom odprtega tipa. Ker nismo kriminalci. Želimo svobodo in enako obravnavo,” so zapisali.

Na neživljenjske razmere v postojnskem centru so opozorili že pred dnevi na javni tribuni z naslovom Center za tujce: temna skrivnost Postojne, ki jo je organiziral Mladinski center Postojna. Dejali so, da jih v centru obravnavajo kot zapornike, jih psihično mučijo, tepejo in ponižujejo. Organizatorji so že v vabilu zapisali, da je dejstvo, da ostaja center tako odmaknjen od pozornosti javnosti, ustanovi omogočilo, da so se v njej razpasle najbolj ekstremne kršitve človekovih pravic.

Miha Blažič iz delovne skupine za azil je prepričan, da bi morali center zapreti, saj so tujci v njem brez vsakršnega pravnega varstva. Dodal je, da naj bi tujce pretepala policija. “Imamo veliko primerov, ki so zabeleženi in ki se jih potem tudi vidi na posnetkih. Žal glede tega nismo uspeli do nobenega sodnega epiloga s tem, saj policija jasno ščiti svoje vrste, ” je dejal za Val 202.

Vodja centra obtožbe zanika

Vodja centra za tujce Jože Konec pa zanika kakršnekoli obtožbe. Po njegovih besedah pretepanja v centru za tujce ni, so pa policijski postopki, v katerih se lahko kdaj uporabi prisilna sredstva, če za to obstajajo zakonski razlogi. Zatrjuje, da imajo tujci v centru morda celo več pravic, kot jim jih določa zakon.

“Imeli smo pritožbe, imeli smo obtožbe tudi policistov. Vse to je preiskala in raziskala komisija neodvisna, v kateri sta tudi dva predstavnika zunanje javnosti in do danes ni bilo potrjene nobene nezakonitosti ali nestrokovnosti pri delu policistov v centru za tujce,” je zatrdil v pogovoru za Val 202.

O razmerah v Centru za tujce v Postojni smo decembra lani celovito pisali tudi v Poglobljeno. Preberite prispevek “Center za zastraševanje in psihični zlom”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.