“Glas domoljublja ob prazniku bo gotovo jasen, srčen in ponosen”

Slovenija 14. Avg 202207:23 7 komentarjev
Proslava
Tina Kosec/BOBO

V Beltincih in Črenšovcih se z občinsko proslavo in domoljubnim kolesarjenjem danes začenjajo slovesnosti ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki ga zaznamujemo 17. avgusta. Osrednja slovesnost pa bo na predvečer praznika v Črenšovcih, kjer bo slavnosti govornik predsednik republike Borut Pahor.

Praznik združitve v Črenšovcih tradicionalno proslavijo vsako leto. V torek ob 19. uri bo pred občinsko stavbo predsednik Borut Pahor položil venec pred spomenik Jožefa Klekla starejšega, ob tem bodo podelili priznanja zlatim maturantom iz občine.

Nato bo v športnem parku Črenšovci predstavitveni program garde slovenske vojske, zvečer pa v športnem centru osrednja regijska slovesnost z naslovom Slovenec sem! Slovenka sem! Slovenci smo! Kulturni program pripravlja tamkajšnje kulturno-turistično društvo.

Organizatorji pravijo, da bodo predstavili domoljubje in občutenje slovenstva ljudi, ki so živeli tu in ki zdaj živijo tu. Nekoliko bolj bodo osvetlili lik Jožefa Klekla starejšega, prestavili pa bodo tudi njegovo knjižnico, ki hrani izredno bogato dediščino.

V okviru domoljubnih prireditev bodo danes popoldne začeli domoljubno kolesarjenje s polaganjem cvetja ob branikih slovenstva v občini Črenšovci. Udeleženci se bodo zbrali pri spomeniku padlim v prvi svetovni vojni, po besedah županje Vere Markoja so letos povabili k sodelovanju pri pripravi prireditve vsa društva in vaške odbore iz občine.

Častni pokrovitelj prireditev je predsednik Pahor, častna pokroviteljica regijske slovesnosti pa ministrica za kulturo Asta Vrečko. Prireditev finančno podpira Zveza društev generala Maistra, kot je povedala Markojeva, pa želijo, da ob teh dogodkih izrazimo spoštovanje do zgodovine in domovine ter da se obvežemo, da se bomo tudi v prihodnje zavzemali za Prekmurje in ga spoštovali. “Ta glas domoljubja naše občine ob tem državnem prazniku bo gotovo jasen, srčen in ponosen,” je dodala.

Na slovesnosti v Beltincih bodo predstavili prekmurske in slovenske ljudske pesmi ter slovenske popevke, v okviru slavnostne seje občinskega sveta pa podelili občinska priznanja. Današnja prireditev se bo začela ob 14. uri v šotoru pred občinsko stavbo, v ulici okusov pa bodo popoldne na pokušino dobrote krajevnih skupnosti.

V Murski Soboti slovesnosti letos ne bo, v torek ob 10.30 bodo predstavniki občine in Prekmurskega društva generala Maistra položili venec k spomeniku, posvečenemu 100. obletnici priključitve Prekmurja.

Ob 11. uri pa bodo pri spomeniku prekmurskim književnikom v soboškem parku predstavili zasnovo govoreče knjige, namenjene predstavitvi večletnega projekta Prekmurskega društva generala Maistra Murska Sobota Prekmurski jezik in kultura.

Slovesnost ob prazniku bo tudi v Ljubljani na Prekmurskem trgu, ki so ga odprli leta 2019. 17. avgusta ob 20. uri jo pripravlja Klub Prekmurcev v Ljubljani. V kulturnem programu bodo sodelovali cimbalist Andi Sobočan, Balladero, Ekaterina Lepoša, Jakob Podlesek, Melita Kontrec in Vladimir Vlaškalič.

Že v popoldanskih urah pa bodo na ljubljanskem trgu postavljene stojnice, na katerih se bodo predstavljali ponudniki iz Prekmurja.

Dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom praznujemo od leta 2006 kot državni praznik. Z njim se spominjamo množičnega ljudskega zborovanja v Beltincih 17. avgusta 1919, na katerem so prebivalci po prvi svetovni vojni plebiscitarno podprli priključitev Prekmurja matici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje