Glas ljudstva poslancem koalicije predal tri zakonske predloge

Slovenija 28. Mar 202313:22 9 komentarjev
Novinarska konferenca iniciative Glas ljudstva
Žiga Živulovič jr. /Bobo

Predstavniki iniciative Glas ljudstva so na Trgu republike predstavili predloge treh zakonov, ki bi po njihovem mnenju lahko končali krizo slovenskega zdravstvenega sistema. Predloge so predali koalicijskim poslancem, že dan prej pa tudi premierju Robertu Golobu.

Iniciativa Glas ljudstva je na Trgu republike v Ljubljani predstavila predloge treh zakonov. Kot so zapisali predstavniki iniciative, so predloge oblikovali, da bi naslovili “akutno krizo slovenskega zdravstvenega sistema”. Uvodoma so predstavili izsledke svoje analize učinkov obstoječega interventnega zakona, ki je po njihovih besedah do zdaj edini ukrep ministrstva za zdravje, ki naj bi naslavljal vsakodnevno slabšanje situacije v javnem zdravstvu.

“Naši izsledki kažejo, da je interventni zakon z neusmerjenim financiranjem vseh koncesionarskih storitev spodbudil kadrovski osip v javnem zdravstvu ter zmanjšal količino opravljenih storitev v javnih ustanovah (na račun bolj dobičkonosnih storitev v koncesionarskem sistemu),” menijo.

Katere rešitve predlagajo

Predlogi iniciative so nastali z željo po konstruktivnem in strokovnem sodelovanju pri reševanju vse hujše zdravstvene krize in zaščiti javnega zdravstva pred spodkopavanjem zasebnih interesov.

Med ključnimi poudarki njihovega predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je:

  • usmerjena poraba dodatnih sredstev za najbolj nujne posege, prve preglede pri specialistih in obravnavo ranljivih/rizičnih skupin;
  • strateško oblikovanje mreže primarnih zdravnikov ter njihova primerna geografska razporeditev;
  • zaustavitev kadrovskega plenjenja koncesionarjev po javnih zavodih;
  • vzpostavitev jasnih standardov in normativov za zdravniško delo, katerih izpolnjevanje je predpogoj za kakršnokoli dodatno ali popoldansko delo;
  • dvig števila pacientov, pri katerih lahko zdravnik odkloni sprejem pacienta, na raven, ki bo zagotovila, da lahko ima vsak državljan in državljanka svojega osebnega zdravnika, kar narekuje tudi ustava;
  • pravično nagrajevanje celotnih timov v primarnem zdravstvu, ki za doseganje večje dostopnosti zdravstvenih storitev, krajšanje čakalnih vrst in pravočasno obravnavo pacientov, presegajo normative in pripravo nove standardne koncesijske pogodbe, ki bo zagotovila, da izvajalci koncesijskih storitev ne bodo v privilegiranem položaju.

Preostala dva osnutka zakonskih predlogov (novela zakona o prispevkih za socialno varnost ter novela zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema) sta namenjena odpravi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj po mnenju predstavnikov Glasu ljudstva v trenutni ureditvi ni zagotovljena enakost dostopnosti zdravstvenega varstva ne glede na gmotno stanje. Pravijo, da trenutna ureditev bistveno bolj obremenjuje najrevnejše kot najpremožnejše, zato njihov predlog prinaša tudi manjše obremenitve za najbolj ranljive. V iniciativi pravijo, da bo 99 odstotkov upokojencev in 89 odstotkov zaposlenih plačevalo manj kot znaša sedanja premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Novinarska konferenca iniciative Glas ljudstva
Žiga Živulovič jr. /Bobo

Do manjkajočih sredstev s socialnim dohodninskim prispevkom

Predstavniki iniciative Glas ljudstva menijo, da bi manjkajoča sredstva lahko nadomestili s socialnim dohodninskim prispevkom, ki bi se odmeril v odstotku dohodninske osnove (1,4 odstotka) in ne bi dodatno obremenjeval državnega proračuna.

Člani iniciative so zakone po predstavitvi javno predali poslancem in poslankam koalicijskih strank, že dan prej pa so vse tri predloge zakonov predstavili premierju Robertu Golobu.

“Poudarili smo, da je dovolj zamikanja časovnic, praznih stresnih testov, prelaganja odgovornosti in iskanja posameznih krivcev, medtem ko javno zdravstvo vsak dan bolj razpada. Dan za dnem smo priča novim, šokantnim primerom etičnega in moralnega razkroja, ki se v javnem zdravstvu razrašča kot posledica sistemskih pomanjkljivosti in zasebnih interesov. Zadnji čas je, da vlada z odločnimi in nedvoumnimi ukrepi dokaže verodostojnost svojih zavez za ohranitev in krepitev javnega zdravstva,” so še zapisali.

Glas ljudstva je za 7. april napovedal tudi dogodek Pohod za javno zdravstvo, ki mu bo sledila javna tribuna z odprto razpravo o predlogih njihovih zakonov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje