Glas ljudstva z novim pozivom k razrešitvi ministra Bešiča Loredana

Slovenija 28. Jun 202318:16 4 komentarji
Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović jr./Bobo

Ob napovedani interpelaciji ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana v civilni iniciativi Glas ljudstva premierja Roberta Goloba in poslance koalicije pozivajo k njegovi razrešitvi. Ministru ob tem očitajo, da ne izpolnjuje koalicijskih zavez s področja zdravstva ter da deluje kot "mlinski kamen okrog vratu vlade".

V SDS so v ponedeljek napovedali, da bodo zaradi “vedno slabših razmer v zdravstvu ter serije neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju” še ta teden vložili interpelacijo zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

V Glasu ljudstva, kjer so v začetku meseca skupaj z Inštitutom 8. marec pozvali k odstopu ministra oz. k njegovi odstavitvi, so na predsednika vlade Roberta Goloba in poslance koalicije naslovili odprto pismo z naslovom “Loredan mora stran”.

V slednjem so med drugim poudarili, da se nikakor niso znašli na strani opozicije, ki so jo pred dobrim letom “pomagali spraviti z oblasti”. Prizadevanje, da se ta ne vrne, pa ne more temeljiti na slepem pritrjevanju vsemu, kar počne sedanja vlada, temveč na tehtanju vsakega njenega dejanja glede na obljube, ki jih je dala volivcem ob nastopu mandata, so ob tem zapisali.

Ob tem ministru za zdravje očitajo, da deluje v nasprotju s koalicijskimi zavezami s področja zdravstva. “Njegovo delovanje lahko opišemo kot postavljanje dobrobiti zasebnega zdravstvenega sektorja pred potrebe javnega zdravstva in pacientov, podporo privatizaciji in tržnim odnosom v zdravstvu ter pretakanju javnega denarja v zasebne žepe,” menijo.

Hkrati opoziciji očitajo, da doslej ni zavzeto kritizirala dela ministra za zdravje, saj da se njeni cilji skoraj v celoti ujemajo z njegovimi aktivnostmi. Prepričani so tudi, da je Bešič Loredan trojanski konj opozicije v vladi, SDS pa da želi z napovedano interpelacijo zgolj zaščiti ministra za zdravje in kolikor bo mogoče podaljšati njegov mandat.

Ker se minister po njihovi oceni ne zmeni za opozorila o neizpolnjevanju predvolilnih zavez in konstruktivne predloge civilne družbe, ne deluje v skladu z zagotovili vlade, da ne bo popuščala zdravstvenim lobijem, temveč aktivno sodeluje pri uresničevanju njihovih interesov, v iniciativi pozivajo k njegovi razrešitvi še pred interpelacijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje