I8M in Glas ljudstva Bešiča Loredana pozivata k odstopu, on očitke zavrača

Slovenija 06. Jun 202316:07 5 komentarjev
Glas ljudstva in Inštitut 8. Marec
BOBO

Po oceni civilne iniciative Glas ljudstva in Inštituta 8. marec minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ne zastopa interesov pacientk in ostalih prebivalcev, ki naj bi jim bil namenjen sistem javnega zdravstva, zato so ga pozvali k odstopu.

Predstavniki civilne iniciative Glas ljudstva in Inštituta 8. marec so na današnji novinarski konferenci našteli deset razlogov, zaradi katerih bi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan moral po njihovem mnenju odstopiti.

Njihov skupni imenovalec je, kot so navedli, “postavljanje dobrobiti (zasebnih) zdravnikov pred potrebe pacientov, delovanje v nasprotju z zavezami in koalicijsko pogodbo vlade ter podpora privatizaciji in pretakanju javnega denarja v zasebne žepe”.

Očitajo mu nejasne cilje zdravstvene reforme, usmerjenje javnega denarja v roke zasebnikov koncesionarjev z interventnim zakonom, ki naj bi bil namenjen skrajševanju čakalnih dob, in ignoriranje kršenja ustavno zagotovljene pravice pacientov do osebnega zdravnika. Ob tem mu očitajo še, da ne uresničuje zaveze koalicije, “da bo ukinila dvoživkarstvo ter razmejila javno in zasebno zdravstvo”.

Kritični so do predloga zakona o Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ob tem pa tudi ostalim zakonskim predlogom s področja zdravstva očitajo številne kršitve ustave in zakonodaje. “Po enem letu ni nobeden od zakonov ministrstva niti blizu temu, da bi bil pripravljen na obravnavo in potrditev v DZ,” so izpostavili.

Med drugim so še izpostavili, da se minister ne zmeni za opozorila o neizpolnjevanju predvolilnih zavez in konstruktivne predloge civilne družbe. “Dosledno ignoriranje in preziranje vsakršnega dialoga s civilno družbo in prepuščanje zdravstvene reforme cehovski organizaciji je v nasprotju z zagotovili vlade, da ne bo popuščala zdravstvenim lobijem in da bo s civilno družbo vodila argumentiran in konstruktiven dialog,” so še navedli.

Ministru očitajo tudi, da je več mesecev javnosti prikrival sume nasilja nad pacienti na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana, o katerih smo prvi poročali na N1. Minister je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so bili s tem na podlagi anonimnih prijav res seznanjeni že septembra, a so se na ministrstvu zaradi občutljivosti tematike odločili, da zadevo preverijo “proč od oči javnosti”. So pa odredili sistemski nadzor klinike in zoper neznanega storilca policiji naznanili sum kaznivega dejanja.

Na novinarski konferenci, na kateri je sicer pojasnjeval okoliščine preverjanja dogajanja na ljubljanski psihiatrični kliniki, je minister Bešič Loredan še dejal, da ne vidi razlogov za svoj odstop, očitke dela civilne družbe pa ocenil kot neutemeljene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje