Glas upokojencev s protestom pred DZ zahteval dvig pokojnin (FOTO & VIDEO)

Slovenija 01. Feb 202315:32 > 18:22 43 komentarjev
Protest inicative Glas upokojencev
Borut Živulovič/Bobo

Pred stavbo državnega zbora se je popoldne odvil protest ljudske iniciative Glas upokojencev, ki od vlade zahteva zvišanje pokojnin in vrsto drugih ukrepov. Na shodu se je po nekaterih ocenah zbralo celo do 20.000 ljudi, pretežno starejših, ki jih je nagovorilo več organizatorjev shoda in drugih upokojencev. Pred začetkom pa so se od samostojnih akcij distancirali v Zvezi društev upokojencev Slovenije, kjer so zahteve ljudske iniciative označili za naivne in populistične.

Na Trgu republike se je ob  15. uri začel protestni shod, ki so ga organizirali v ljudski iniciativi Glas upokojencev Slovenije. Pred državnim zborom se je zbrala večtisočglava množica protestnikov s slovenskimi zastavami in transparenti. Uradni del shoda, ki so ga pospremili številni govori organizatorjev in izpovedi upokojencev, se je že končal.

Zbrani so nosili transparente z zahtevami in sporočili vladi. Med drugim so na njih zapisali “Zahtevamo dostojne pokojnine”, “Naj živi Janez Janša, slovenski junak v vojni in miru”, “Hočemo zaslužene pokojnine”, “Mi smo ustvarjali to državo, v kateri sadove uživate zdaj vsi”. Shoda se je udeležilo tudi več vidnih predstavnikov SDS.

Kot je v nagovoru dejal pobudnik iniciative in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar, so danes zbrani tukaj ker se počutijo opeharjeni, pozabljeni, zaničevani in ponižani. Na shod so po njegovih besedah pozvali tudi predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije, poslance, ministre, predsednika vlade, sindikate in druge upokojenske organizacije, a so bili na njem za zdaj sami. Če ne bodo slišani, bodo s shodi vztrajali, organizirali naj bi jih na prvi dan vsakega meseca.

Rupar je ocenil, da se je na Trgu republike zbralo med 18.000 in 20.000 ljudi ter da je z vesel takšnega števila. Kot je dodal, bo pravo oceno podala policija.

V nagovorih drugih govorcev je bilo slišati, da je sedanja generacija upokojencev tista, ki je v vrstah čakala za bencin in gradbeni material, in tista, ki je na Roški cesti v Ljubljani protestirala proti temu, da bi bilo slovenskim državljanom sojeno v srbohrvaščini. Poudarili so, da gre za tisto generacijo, ki ima največ zaslug za osamosvojitev Slovenije, zato zdaj zahtevajo dostojno življenje, saj pokojnine niso socialna pomoč, ampak pravica. Vladi so sporočali tudi, da je dovolj norčevanja iz njih in da želijo dostojno življenje ter spoštovanje.

Kot je novinarki N1 Tjaši Lorbek povedal eden izmed udeležencev protesta, si želijo le višje pokojnine. “Hočemo samo to, kar smo si zaslužili in ničesar drugega,” je povedal. Drugi gospod pa je dejal, da je več let čakal na ureditev statusa vojnega veterana. “Vse sem dal za to državo, tudi zdravje. Kaj mi je vrnila? Moja pokojnine znaša le 398 evrov,” je povedal.

V iniciativi od vlade zahtevajo takojšen 20-odstotni dvig pokojnine, ki so nižje od 1.000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1.000 do 1.500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo. V ustavo naj se kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine, zahtevajo.

Poleg tega zahtevajo še, da bi plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja za tiste z manj kot 1.000 evri pokojnine prevzela država, ki bi upokojencem po njihovem plačala tudi RTV prispevek.

Protest inicative Glas upokojencev Protest inicative Glas upokojencev
Borut Živulovič/Bobo
Protest inicative Glas upokojencev Protest inicative Glas upokojencev
Borut Živulovič/Bobo
Protest inicative Glas upokojencev Protest inicative Glas upokojencev
N1
shod, glas upokojencev shod, glas upokojencev
N1
Protest inicative Glas upokojencev Protest inicative Glas upokojencev
Borut Živulovič/Bobo
Protest inicative Glas upokojencev Protest inicative Glas upokojencev
Borut Živulovič/Bobo
Protest inicative Glas upokojencev Protest inicative Glas upokojencev
Borut Živulovič/Bobo

Zdus se distancira od spontanih dejanj posameznikov ali skupin

Kot smo že poročali, so se od protestnih aktivnosti distancirali v Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus). Kot pravijo, so zahteve ljudske iniciative Glas upokojencev “naivne in populistične”. “Pravzaprav, če karikiramo, zahtevajo, da nekdo, ki danes prejema plačo 800 evrov in bo jutri odšel v zasluženi pokoj, prejme naslednji mesec kot svež upokojenec vsaj 1.000 evrov pokojnine! Take izjave, pa naj bodo še tako všečne in simpatično oblikovane, preprosto rušijo trenutno veljavni pokojninski sistem in na krilih z medom namazanih besed obljubljajo enega od načel dialektičnega materializma – vsem enako,” so zapisali v izjavi, pod katero se je podpisal predsednik Zdusa Janez Sušnik.

Na pozivanje iniciative Glas upokojencev Slovenije k vsesplošnemu protestu se je že pred časom oglasila tudi iniciativa Glas ljudstva. Kot so opozorili, gre za zelo škodljivo zavajanje širše javnosti. “Za pobudo in organizacijo protesta namreč ne stoji civilna družba, ampak sta za njo nekdanja poslanca SDS Rupar in Mojca Škrinjar,” so opozorili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje