Zveza društev upokojencev za višje pokojnine, a svari pred zavajanjem

Slovenija 31. Jan 202319:01 19 komentarjev
upokojenci
Žiga Živulović/BOBO

T. i. ljudski iniciativi Glas upokojencev, katere pobudnik je nekdanji poslanec SDS Paver Rupar, je za jutri napovedala shod. Med njihovimi zahtevami je denimo takojšen 20-odstotni dvig pokojnine, ki so nižje od 1.000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1.000 do 1.500 evrov. Do iniciative in njenih zahtev je kritičnih več deležnikov, med drugim Zveza društev upokojencev Slovenije. Ta je sporočila, da so zahteve ljudske iniciative po njihovih besedah "naivne in populistične".

Ob shodu, ki ga za sredo napovedujejo v t. i. ljudski iniciativi Glas upokojencev, katere pobudnik je nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar, se vrstijo različni pogledi na reševanje težav upokojencev. Vsi se strinjajo, da s pokojninami številni težko dostojno preživljajo svojo starost, a v krovni upokojenski organizaciji svarijo pred populizmom in zavajanjem.

Rupar je ob napovedi sredinega shoda v sredini meseca dejal, da so upokojence vsi pustili na cedilu. Zato bodo pred DZ organizirali “vseslovenski protest”.

Preberite še: Upokojenci vendarle upajo, da bo najnižja pokojnina še letos vsaj 700 evrov

Med njihovimi zahtevami je takojšen 20-odstotni dvig pokojnine, ki so nižje od 1.000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1.000 do 1.500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo. V ustavo naj se kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine, zahtevajo. Plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja naj za tiste z manj kot 1.000 evri pokojnine prevzame država. Država naj bi v skladu z njihovimi zahtevami upokojencem plačala tudi rtv-prispevek.

Pavel Rupar
Srdjan Živulović/BOBO

Zdurs se distancira od spontanih dejanj posameznikov ali skupin

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) pa pravijo, da “v naši državi ni nihče ogoljufan pri pokojninah, je pa prikrajšan za marsikatero ugodnost zaradi (še vedno veljavne) zakonodaje, ki pa upokojencem resnično ni naklonjena”. Zahteve ljudske iniciative so po njihovih besedah “naivne in populistične”. “Pravzaprav, če karikiramo, zahtevajo, da nekdo, ki danes prejema plačo 800 evrov in bo jutri odšel v zasluženi pokoj, prejme naslednji mesec kot svež upokojenec vsaj 1.000 evrov pokojnine! Take izjave, pa naj bodo še tako všečne in simpatično oblikovane, preprosto rušijo trenutno veljavni pokojninski sistem in na krilih z medom namazanih besed obljubljajo enega od načel dialektičnega materializma – vsem enako,” so zapisali v izjavi, pod katero se je podpisal predsednik Zdusa Janez Sušnik.

Izpostavil je, da v Zdusu vlagajo veliko energije in napora, da bi take sistemske odklone na podlagi predpisov čim prej razrešili v korist vseh skoraj 650.000 upokojencev. Zato se Zdus od spontanih dejanj posameznikov ali skupin distancira, “saj zaznavamo, da gre pri tem shodu za osebni interes posameznikov, večina njih niti ni upokojena, da opozorijo nase in si tako v soju televizijskih kamer odrežejo košček medijske pozornosti, kakršne so bili deležni nekoč”.

Janez Sušnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Komisija za pokojninske in invalidske zadeve, ki deluje pod okriljem Zdusa, je v danes oblikovanem stališču spomnila še, da je svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) v finančnem načrtu za letos že predvidel februarsko, 4,9-odstotno redno uskladitev pokojnin z veljavnostjo od 1. januarja letos. V Zdusu sicer predlagajo 5-odstotni dvig, poleg tega pa z dvomesečnim zamikom še izredno uskladitev za 3,2 odstotka (odstotek zaradi premalo usklajenih pokojnin v letu 2021 in 2,2 odstotka zaradi prekomerne podražitve vseh življenjskih potrebščin). Prepričani so, da bo svet Zpiza na februarski seji ta predloga sprejel in ga poslal vladi v potrditev. “Pričakujemo torej politično odločitev glede izredne uskladitve pokojnin,” so dodali.

Opozorila zaradi domnevnega zavajanja javnosti

Na pozivanje iniciative Glas upokojencev Slovenije k vsesplošnemu protestu se je že pred časom oglasila tudi iniciativa Glas ljudstva. Kot so opozorili, gre za zelo škodljivo zavajanje širše javnosti. Za pobudo in organizacijo protesta namreč ne stoji civilna družba, ampak sta za njo nekdanja poslanca SDS Rupar in Mojca Škrinjar.

Na drugi strani zveza seniorjev NSi podpira “vse aktivnosti in iniciative, ki se zavzemajo za dostojanstvo upokojencev in vseh ostalih ranljivih skupin”. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, pod katerega se je podpisal predsednik Zdravko Luketič, je ob 12-odstotnem dvigu minimalne plače s 1. januarjem 2023 “nujen tudi 12-odstoten dvig pokojnin”. Problem so tudi neenaki odmerni odstotki za določanje pokojnin.

“Od vlade pričakujemo, da bo zaščitila upokojence pred revščino, zato naj nemudoma ukrepa. Če tega ni zmožna, naj vodenje države odstopi tistim, ki bodo ubranili in zaščitili vse, ki so do pomoči upravičeni,” so navedli in vladi očitali še, da se vlada pri rešitvah ozira v preteklost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje