Glavni simbol Ptuja dobil svojo hišo (FOTO)

Slovenija 03. Feb 202317:53 0 komentarjev
Otvoritev Kurentove hiše
BOBO - Mariborinfo

Zveza društev kurentov in ptujska občina sta danes na Ptuju odprla Kurentovo hišo, ki predstavlja in postavlja kurenta na pomembno mesto zgodovinskega pomena. Je plod prizadevanj društev, ki ohranjajo tradicijo kurenta in njegovega obredja. Idejni pobudnik in realizator Kurentove hiše je Zveza društev kurentov, ki ima več kot 1100 članov.

Kot je ob odprtju napovedala ptujska županja Nuška Gajšek, bo Kurentova hiša dobro obiskana in bo pokazala, da na Ptuju znajo in zmorejo promovirati svojo kulturno dediščino.

Predsednik Zveze kurentov Aleš Ivančič pa je dejal, da želijo s Kurentovo hišo na kulturno dediščino opozarjati tudi tiste, ki na Ptuj prihajajo izven njihovega “petega letnega časa”. “Seveda je danes ta hiša posvečena samo kurentu, prepričan sem, da si Ptuj oz. celotno okolje zasluži en velik, čudovit muzej, ki bi bil v celoti digitaliziran, kjer bi lahko zajeli vso to dediščino. Naš cilj je, da na poučen, znanstven, poljuden način prikažemo dediščino, ki je ta prostor tako močno zaznamovala,” pravi Ivančič.

Ptujska občina je poslovni prostor v Murkovi ulici 7 predala v upravljanje Zvezi društev kurentov.

Osnovni namen prenosa teh prostorov je bil, da se v njih vzpostavi holistična muzealska interpretacija, ki bo zasledovala vse pomembne cilje, ki izhajajo iz Unesco nominacije. Investicija, za katero je občina zagotovila lastna sredstva iz proračuna, se je izvajala v leta 2021, lani in letos. Gre za naložbo v javno kulturno in turistično infrastrukturo, ki je širšega družbenega pomena, saj omogoča razvoj, oživljanje in nadgradnjo kulturnih ter turističnih vsebin v mestu, je zapisano na spletnih straneh ptujske občine.

Investicija je obsegala ureditev objekta kot funkcionalnega prostora, ki bo služil prezentaciji kurenta in kurentovega obredja kot izjemne nesnovne kulturne dediščine in bo hkrati sodobno razstavišče in prezentacijski prostor, ki bo s svojimi vsebinami na ogled vsem kategorijam obiskovalcev skozi celo leto.

Namen projekta je ohranjanje in prezentacija izjemne nesnovne kulturne dediščine mesta Ptuj in širše okolice, dvig ozaveščenosti prebivalcev o pomenu kulturne dediščine, oživljanje mestnega središča in izboljšanje turistične ponudbe mesta Ptuj, s poudarkom na kulturnem turizmu.

Otvoritev Kurentove hiše Otvoritev Kurentove hiše
BOBO - Mariborinfo
Otvoritev Kurentove hiše Otvoritev Kurentove hiše
BOBO - Mariborinfo
Otvoritev Kurentove hiše Otvoritev Kurentove hiše
BOBO - Mariborinfo
Kurent Kurent
BOBO - Mariborinfo
Kurent Kurent
BOBO - Mariborinfo

Degustirali tudi sedmo polnitev kurentovega vina

Danes so prav tako v Ptujski kleti degustirali sedmo polnitev kurentovega vina Mistik. Gre za posebno polnitev omejene serije samotoka modrega pinota iz enega samega vinograda. Je plod ročno trganega grozdja, ki so ga skrbno prebranega potrgali predstavniki društev kurentov. Zgodba o povezovanju dveh stebrov identitete najstarejšega slovenskega mesta se je začela leta 2016, simbolično ob 777. obletnici kletarjenja vina v starem mestnem jedru Ptuja.

Vsako leto se vino Mistik predstavi po svečnici, v pustnem času, v času Kurentovanja, ki se uvršča med deset največjih etnografskih pustnih prireditev na svetu.

Pustni čas se na Ptujskem že dobri dve desetletji tradicionalno začenja z nočnim kurentovim skokom na svečnico, 2. februarja, ko se kurenti zberejo ob ognju na domačiji 2. princa karnevala Matevža Zokija v Budini. To je bil uvod v prireditve ob letošnjem že 63. Kurentovanju, ki bo v najstarejšem slovenskem mestu uradno potekalo od 11. do 21. februarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!