Gneča v okolici pokopališč: preverite, kje lahko parkirate

Slovenija 28. Okt 202211:52 1 komentar
Prometni režim na Žalah
Žale

Prvega novembra v Sloveniji obeležujemo dan spomina na mrtve. V naslednjih dneh lahko zato v okolici pokopališč pričakujete povečan promet in gnečo. Preverite, kako bo promet urejen v Ljubljani in Mariboru.

Iz podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice so sporočili, da v naslednjih dneh pričakujejo večjo obiskanost pokopališča Žale ter pokopališča v Polju. Zaradi tega bodo od danes (od 19. ure) do srede zjutraj dvignjene vse zapornice na parkiriščih v okolici Žal (Žale I, Žale II, Žale III, Žale IV in Žale V, ŠRC Stožice, Kranjčeva) ter na parkirišču ob pokopališču Polje. Parkiranje na navedenih parkiriščih bo v tem času brezplačno, za usmerjanje prometa pa bodo poskrbeli tudi zaposleni iz podjetja.

Vozniki bodo lahko v tem času parkirali tudi na začasnih parkiriščih Scagnetti ob Tomačevski cesti in pri vrtnariji Ravnikar ob Koželjevi ulici. Na Žalah ob tem opozarjajo, da bo dostop do parkirišč Žale V, Scagnetti in Ravnikar možen samo iz smeri obvoznice, dostop na parkirišče Žale I pa iz smeri Koželjeve. Parkiranje na Tomačevski cesti ne bo mogoče zaradi dvosmerne prometne ureditve. Voznike na ljubljanskih Žalah prosijo, naj parkirajo le na za to urejenih površinah in naj upoštevajo prometno signalizacijo ter navodila policije in redarjev.

Avtobusi ljubljanskega mestnega potniškega prometa bodo v ponedeljek, 31. oktobra, in v torek, 1. novembra, obratovali po posebnih voznih redih. Na linijah 2, 7, 19 in 22 bo vozilo večje število avtobusov kot običajno. Prav tako bodo obratovale linije 11B in 18, ki ob nedeljah ne obratujeta. Vse ostale linije mestnih avtobusov bodo obratovale po prirejenem sobotnem voznem redu. Za linije 1B, 3, 3G, 6B, 19I, 21Z in 27K bo veljal nedeljski vozni red. Več informacij o voznih redih mestnih avtobusov lahko najdete na spletni strani ljubljanskih Žal.

V ponedeljek in torek bo zaradi boljše pretočnosti potnikov samo na postajališču Žale mogoč vstop in izstop na vseh vratih avtobusov. Validacijo Urbane (plačilo prevoza) bodo potniki lahko izvedli neposredno pri kontrolorjih LPP, ki bodo stali pri vratih. Na vseh linijah, ki vozijo mimo Žal, od 24. oktobra do 1. novembra 2022 vozijo nizkopodni avtobusi.

Žale
PROFIMEDIA

V Mariboru brezplačna vožnja z avtobusom na pokopališče

Na povečan promet v okolici pokopališč se pripravljajo tudi v Mariboru. Kot so sporočili z mestne občine, bosta ob dnevu reformacije in dnevu spomina na mrtve mestna avtobusa na linijah številka 3 in 12 vozila po nedeljskem oziroma prazničnem voznem redu. Pri tem bo prevoz z avtobusi na teh linijah v smeri mariborskih pokopališč po sklepu župana oba dneva brezplačen.

Pri pokopališču Pobrežje bo tudi letos zaprta Cesta XIV. divizije, zato bosta liniji 3 in 12 speljani po Ulici Veljka Vlahoviča, Čufarjevi cesti in Osojnikovi ulici, kjer bo urejeno vstopno/izstopno postajališče. V primeru gneče bo Marprom na teh linijah v ponedeljek in torek ob rednih avtobusih zagotovil še dodatna vozila.

V okolici pokopališča Pobrežje, Dobrava, pokopališča Gorca v Malečniku in pokopališča v Razvanju bo v ponedeljek in torek drugačen prometni režim. Podrobnosti o tem, katere ceste bodo zaprte in na katerih cestah bo na praznična dneva potekal enosmerni promet, najdete na spletnih straneh mariborske občine.

Parkiranje osebnih vozil bo možno ob pokopališču Pobrežje in pokopališču Dobrava: na parkiriščih ob Osojnikovi ulici, Prečni ulici (pri OŠ Borci za severno mejo), Kosovelovi ulici (pri MČ Pobrežje) in parkirišč ob hitri cesti.

V Mariboru udeležence v prometu pozivajo, da s previdno vožnjo in hojo zagotovijo varno in neovirano odvijanje prometa. Obiskovalce pokopališč prosijo, da ne ustavljajo in parkirajo vozil na nedovoljenih mestih (avtobusna postajališča, zelenice, pločniki, kolesarske steze, uvozi na dvorišča …) ter upoštevajo navodila policije in redarstva, ki bodo prisotni na omenjenih lokacijah in okoliških cestah. Prebivalce tudi pozivajo, da čim bolj uporabijo javni prevoz.

Zaradi praznikov in počitnic močno povečana gostota prometa

V naslednjih dneh se začenjajo tudi šolske počitnice. Ob tem v Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa (AVP) opozarjajo, da lahko tudi zaradi tega in praznikov pričakujemo močno povečano gostoto prometa. Povečan bo tranzitni promet, nadaljujejo se tudi dela na cesti, še dodajajo. “Vzdržujte primerno varnostno razdaljo, hitrost prilagajajte razmeram, v promet se podajte trezni, uporaba mobilnega telefona naj počaka na konec poti. V primeru zastojev vselej ustvarite reševalni pas, ne čakajte na zvok intervencijskih siren,” so sporočili iz AVP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje