Golob in Bešič Loredan sta se sestala ter s prstom pokazala na SDS

Slovenija 05. Jul 202320:23 > 22:56 15 komentarjev
Seja strateškega sveta za zdravstvo
Borut Živulović/Bobo

Osrednja tema današnjega sestanka poslancev, ministrov in funkcionarjev Gibanja Svoboda na Brdu pri Kranju je bilo zdravstvo, ob robu srečanja pa sta se na štiri oči srečala premier Robert Golob in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Poslanci, ministri in funkcionarji največje vladne stranke Gibanje Svoboda so se danes na Brdu pri Kranju pogovarjali o svojem dosedanjem delu in o prihodnjih usmeritvah.

Kot je bilo mogoče pričakovati, je bil osrednji del razprave namenjen zdravstvu. “Ključna prioriteta stranke ostaja zdravstvena reforma, saj smo to obljubili volivkam in volivcem,” so po sedemurnem sestankovanju sporočili iz Gibanja Svoboda.

Ob robu srečanja sta se sestala premier Robert Golob in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. V političnih krogih se sicer že več dni pojavljajo namigi, da bi utegnil Bešič Loredan v kratkem zapustiti Golobovo vlado, saj da predsednik vlade in stranka z njegovim dosedanjim delom oziroma rezultati na področju zdravstvene reforme nista zadovoljna. Po teh namigih bi se lahko ministrov odhod zgodil, še preden bi v državnem zboru prišlo do obravnave interpelacije, ki jo je zoper Bešiča Loredana vložila največja opozicijska stranka SDS.

Iz sporočila za javnost po današnjem srečanju na Brdu tega ni mogoče razbrati. “Predsednik vlade in minister za zdravje sta se v pogovoru strinjala, da gre pri interpelaciji za nov manever, s katerim v SDS nadaljujejo s politizacijo, namesto da bi iskali rešitve za slovensko zdravstvo,” so zapisali v največji vladni stranki.

Ob tem so dodali, da je bilo glavno in enotno sporočilo udeležencev današnjega sestanka, da dostopno, učinkovito, kakovostno in finančno stabilno javno zdravstvo tudi v prihodnje ostaja prioriteta tako Gibanja Svoboda kot vlade.

Poudarili so še, da so bili že narejeni prvi pomembni koraki na poti do zdravstvene reforme, kakršno so si zadali v programu stranke, v koalicijski pogodbi in v zavezah, ki so jih podpisali vsi koalicijski poslanci. “Pred nami pa je tudi zgodovinski dan: na jutrišnji izredni seji državnega zbora bo sprejeta novela zakona, ki bo ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje v obliki, kakršno poznamo danes,” so navedli v največji vladni stranki.

In dodali, da so bili vsi dosedanji poskusi preoblikovanja oziroma ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar so napovedovale številne vlade, neuspešni, v Gibanju Svoboda in sedanji koaliciji pa da bodo obljubo izpolnili.

Bešič Loredan uživa podporo stranke

Minister še uživa podporo stranke Svoboda, je za Odmeve TV Slovenija dejala podpredsednica stranke in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. “Dokler uresničuje koalicijske zaveze in udejanja naše vrednote, uživa naše zaupanje,” je o ministru dejala Klakočar Zupančič in dodala, da ima tudi njeno podporo. “Vem, da se pri svojem delu spopada z mnogo različni interesi. Verjamem, da ga vodi vrednota, ki smo ji zavezani, to pa je ohranitev in krepitev javnega zdravstva,” je dodala.

O dogajanju med ministrom in strateškim svetom za zdravstvo, ki ga je imenoval premier Robert Golob in ga vodi kirurg Erik Brecelj, je podpredsednica Svobode ocenila, da gre za “čudno situacijo, ne le za državljane, ampak marsikoga v politiki”.

Izrazila je upanje, da se bodo minister, premier in vodja sveta usedli ter se dogovorili o nadaljnjem delu. “Spoštujem vse tri in verjamem, da se zavedajo, da moramo urediti zdravstvo v dobro državljanov,” je dejala. Po njenem prepričanju zdaj ni čas “za notranje razprtije, ki jih morda na ideološki ravni čutijo med sabo”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje