Golob o podelitvi statusa kandidatke članice BiH: Nobenih presenečenj ne bo

Slovenija 15. Dec 202211:42 0 komentarjev
Robert Golob
Johanna Geron/REUTERS

Slovenski premier Robert Golob na današnjem vrhu Evropske unije ne pričakuje presenečenj glede podelitve statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini. Voditelji bodo po pričakovanjih podprli sklepe ministrov za evropske zadeve, ki so v torek pozvali k podelitvi kandidatskega statusa BiH in ji postavili določene zahteve.

“Nobenih presenečenj ne bo,” je glede podelitve statusa kandidatke Bosni in Hercegovini pred zasedanjem povedal Robert Golob.

Na junijskem vrhu se je premier zavzel za to, da bi kandidatski status BiH podelili že tedaj, a so voditelji zgolj izrazili pripravljenost, da to storijo.

“Takrat je bilo vse skupaj videti kot iluzija, danes pa je to realnost,” je danes povedal Golob in dodal, da ni nič nemogoče, če najdeš pravi trenutek in argumente.

Voditelji EU bodo danes po pričakovanjih podelili kandidatski status Bosni in Hercegovini. Pri tem bodo predvidoma podprli sklepe torkovega zasedanja ministrov za evropske zadeve, ki so ob pozivu k podelitvi statusa poudarili, da mora BiH sprejeti ukrepe, opredeljene v priporočilu Evropske komisije. Gre za ukrepe na področjih vladavine prava, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, upravljanja migracij in temeljnih pravic.

Države članice tako sledijo oktobrskemu predlogu Evropske komisije, da se BiH podeli status kandidatke. Ta zahodnobalkanska država je prošnjo za članstvo vložila februarja 2016.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!