Premier Golob ob obletnici genocida: “Gre za enega najhujših zločinov v Evropi”

Slovenija 11. Jul 202311:01 1 komentar
28. obletnica genocida v Srebrenici
PROFIMEDIA

Ob dnevu spomina na žrtve genocida v Srebrenici je premier Robert Golob poudaril, da je to bil eden najhujših zločinov na evropskih tleh po drugi svetovni vojni. "Obletnica genocida v Srebrenici je tudi priložnost za pogled v prihodnost, za preseganje sovraštva in delitev, kar je ključni pogoj za vsesplošni napredek in ustvarjanje boljšega okolja za mlade generacije," so opomnili na zunanjem ministrstvu. Podobno je izpostavila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar.

Pred 28 leti so sile bosanskih Srbov med vojno v BiH v Srebrenici v samo nekaj dneh po zavzetju te bošnjaške enklave 11. julija 1995 ubile več kot osem tisoč Bošnjakov, večinoma moških in dečkov.

“Sile bosanskih Srbov so v pokolu v Srebrenici ubile 8.372 muslimanskih moških in dečkov. 8.372 posameznikov, katerih življenja so bila kruto končana v imenu sovraštva. To je bil eden najhujših zločinov na evropskih tleh po drugi svetovni vojni,” je ob dnevu spomina na žrtve genocida v Srebrenici dejal premier Robert Golob.

Nikoli bolj kot danes se moramo zavezati k ohranjanju miru in preprečevanju nasilja ter obsodbi zanikanja genocida,” je še zapisal v tvitu, ki ga je objavila vlada.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je obletnici genocida izrazila “sočutje z družinami žrtev, preživelimi in vsemi, ki si še naprej prizadevajo za pravico in celjenje globokih ran, ki jih je tragedija pustila v ljudeh”.

“Spoštujemo več kot 8.000 brutalno umorjenih žrtev enega najtemnejših poglavij v novejši zgodovini Evrope,” je tvitnila.

Na obletnico se je odzvala tudi predsednica državnega zbora (DZ) Urška Klakočar Zupančič. “Spoznanje spoštovanja do življenja in človeka lahko prepreči ponavljanje takšnih krivic in zločinov,” je zapisala ter poudarila, da obsoja nasilje v vseh oblikah in sočustvuje s svojci, ki so v genocidu in vojnih grozotah izgubili svoje bližnje. Pozvala je h krepitvi strpnosti in miru ter svetu “brez nasilja in sovraštva do sočloveka, narave in živali”. Opozorila je tudi na sovražni govor, ki po njenih besedah vodi do nasilja, so sporočili iz DZ.

Dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici je za nas opomin, da tega dogodka ne smemo nikoli pozabiti, zanikanje in relativizacija teh tragičnih dogodkov pa sta nesprejemljiva, so v sporočilu za javnost ob današnji 28. obletnici genocida v Srebrenici zapisali na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

“Na današnji dan se spominjamo nedolžnih žrtev, ki so bile umorjene na grozovit način, sredi Evrope, pred očmi mednarodne skupnosti. Zgodil se je najhujši zločin po koncu druge svetovne vojne na evropskih tleh. Na današnji dan smo v mislih z materami, ženami, sorodniki in prijatelji, ki so takrat izgubili svoje najdražje,” so sporočili z MZEZ.

Spomnili so, da je mednarodno kazensko sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije leta 2007 pokol v Srebrenici priznalo za genocid, dve leti kasneje pa je Evropski parlament s posebno resolucijo razglasil današnji dan za evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici.

“Obletnica genocida v Srebrenici je tudi priložnost za pogled v prihodnost, za preseganje sovraštva in delitev, kar je ključni pogoj za vsesplošni napredek in ustvarjanje boljšega okolja za mlade generacije,” so še dodali na MZEZ.

V spominskem centru v Potočarih bodo danes na spominski slovesnosti pokopali posmrtne ostanke 30 žrtev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje