Golob po neformalnem kosilu s Fajon: “Imamo veliko stičnih točk”

Slovenija 26. Apr 202216:20 3 komentarji

Najverjetnejši prihodnji mandatar Robert Golob in prvak Gibanja Svoboda se je še pred obiskom predsedniške palače na neformalnem delovnem kosilu sestal s predsednico stranke SD Tanjo Fajon.

Glede sestanka s predsednico SD Tanjo Fajon je prvak Gibanja Svoboda Robert Golob dejal, da sta ugotovila, da imata veliko stičnih točk in da je “ambiciozna časovnica sestave vlade izvedljiva.” Torej da imamo vlado v prvi polovici junija, je dejal. Golob je še ocenil, da so odnosi tako med strankama kot predsednikoma dobri. Imen o morebitnih ministrskih mestih in konkretnejših načrtih pa Golob ni želel komentirati. “Eden od dogovorov na sestanku je bil, da se o kandidatih preko medijev ne pogovarjamo, ampak v neposredni komunikaciji,” je še povedal prvak Gibanja Svoboda. 

Formalni sestanki koaliciji bodo po Golobovih besedah stekli prihodnji teden, ko bodo začeli tudi pogovore z neparlamentarnimi strankami in predstavniki civilne družbe. V prihodnjih, prazničnih dneh pa si bodo vzeli čas za razmislek, tudi o zakonu o vladi in številu ministrstev. 

Golob je na neformalnem srečanju s Pahorjem dejal, da si operativne vlade želi pred počitnicami, da se lahko pripravijo na jesen, na morebitno zaostritev covidnih razmer in energetsko draginjo. “Vsak teden, ki ga bomo imeli več, bo vsem koristil,” je dejal in se ob tem Pahorju za nasvete in za pripravljenost, da jim na tej poti pomaga do konca mandata, kadar bo treba. Koalicijska pogajanja se bodo torej uradno začela naslednji teden. Poleg SD in Levice, ki sta na nedeljskih volitvah osvojili sedem oziroma pet poslanskih mest, pa bi se v Golobovi vladi lahko našlo mesto tudi predstavnike LMŠ in SAB in drugih strank, ki niso prestopile parlamentarnega praga.

Golob je še poudaril, da si pri kadrovskem sestavljanju vlade želi najprej doseči dogovor “s koalicijskimi strankami SD in Levico”, potem pa so odprti za kadre civilne družbe in zunajparlamentarnih strank, a po kriteriju strokovnosti, in ne za politične kadre, je dejal Golob. “Najbolj pomembno pri vsem pa je, da ne nameravamo odpreti prostora za politične, ampak za strokovne kadre,” je dejal in poudaril, da bo ključno merilo pri zapolnjevanju mest strokovnost in znanje kadrov,” je poudaril Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje